• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

Balkan faciası

18 Aralık 2019
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

Yolunda gitmeyen, gönlümüzde büyük bir yorgunluk, yılgınlık oluşturan şeyler var. Daha doğrusu birçok şey. Ve maalesef sayıları her geçen gün artıyor.

Halimizi gören dostlar ‘ah…’, düşmanlar ‘oh…’ diyor. Bu durumdayız.

Buradan yola çıkarak, şunu söylemek istiyorum: Geride kalan on beş yılın hükümetlerinde Dışişleri Bakanlığı yapmış isimler, şimdi neredeler? Dışişleri Bakanlığı yapıp da ayakta kalan, hâlâ aynı adreste bulunan kaç isim var? 

Bu soruların cevapları, hariciyeye verilen önemi göstermesi açısından önemlidir. 

İktidarın en çok kayba uğradığı yerlerden bir tanesi, Dışişleri Bakanlığı’dır. Uzun yıllar Dışişleri Bakanlığı yapan isimlerin son pozisyonları, bana kalırsa, en ‘iyi’ örnektir.

Her seferinde aynısı oluyor. Bakan değişiyor, büyükelçi değişiyor ama hal ve gidişat değişmiyor. Peş peşe ‘dökülen’ veya ‘saçılan’ dışişleri bakanlarının akıbetlerini göz önüne alırsak, genel havayı normal karşılayabiliriz. 

Bütün bunlar, iktidarın, eski yıllarda bir hariciye politikası olup olmadığına dair bizde tereddüt uyandırıyor. Farklı dünyalara, görüşlere sahip isimlerin aynı iktidarın farklı hükümetlerinde dışişleri bakanlığı yapması, haliyle akla şu soruyu getiriyor: İktidarın, hariciye politikası var mı?  

Yeni büyükelçi atama kararları karşısında Dışişleri ile ilgilenen birçok insan, birbirine aynı şeyi soruyor: “Ne oluyor?”

Mesela, Üsküp ve Sofya büyükelçiliklerine karı koca bir çift atanmış. 

 Üsküp’te, hanımefendi Sofya’da görevlendirilmiş. Mevcut Üsküp Büyükelçimiz ise merkeze çekilmiş. 

Dede Korkut, “Âlemde şer, Oğuz’da er tükenmez” diyor. Sanırım, dışişleri bu kapsama girmiyor. Büyükelçi bulmak, ‘beş nadir’ olmuş. 

Ya da… Neyse.

Devam edelim.

Türkiye Cumhuriyeti’ni ve milletimizi temsil eden, bu vazifeye layık görülen bir büyükelçinin, görev süresi dolmadan, merkeze çekilmesi nadiren ve çok önemli gerekçeler ile başvurulan bir yöntemdir. 

Kuzey Makedonya’da FETÖ’ye kök söktüren, konutu ile büyükelçilik arasında mekik dokumak yerine halkın arasına karışan, ülkesinin itibarını herkesin ve her şeyden üstte tutan bir büyükelçi, neden merkeze çekilir?

Sorunun cevabı şuymuş: “Birkaç kişinin egosunu tatmin etmek.” 

Hayır. O birkaç kişi, ne cumhurbaşkanı, ne bakan ne de bürokrat. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bile değiller.

Bunlar, kendi kendilerine sıfat biçip, buyuz diyorlar. Fakat daha şunu bilmiyor veya bilmezden geliyorlar: Hiç kimse, devletimizden büyük değildir. Hiç kimse, vatanın ve milletin üstünde değildir. 

Yeri gelmişken…

Balkan faciasını hatırlayalım. Ülkemizin en bayındır yerleri işgal edilirken, onurumuz ve namusumuz ayaklar altındayken, subaylarımızın önemli bir kısmı ne yapıyordu? 

İşi uzatmamak adına, sorumun cevabını da vereyim: Fırkacılık ve hizipçilik.

Bugün, o subayların yerini yerel siyasetçiler ve STK’lar almış görünüyor. Dün Balkan faciasında subaylarımız ne yaptıysa, onu yapıyorlar. Kimi koltuk derdinde, kimi polemik peşinde, kimi de ne yapacağını şaşırmış durumda.

Bu manzara birilerini rahatsız ediyor mu, bilmiyorum. Bildiğim, hakkaniyetli olmadığı, iyi görünmediğidir. 

Dışişleri Bakanlığı, bu hatalı karardan bir an evvel dönmelidir. 

Hariciye meselesi; bilgi, birikim, yetenek, meziyet, şahsiyet, fedakârlık ve duruş üzerinden ilerler, ilerlemelidir.

Artık toparlayalım.

Eleştiri, kendimize tutulan aynadır. Dışarıdan nasıl göründüğümüzü söyler.

Biliyorum: Zor zamanların mühim işlerinden biri de eleştiriyi ertelemesini bilmektir. Kendimi ancak bu kadar tutabildim. 

Niyetim halistir. Sözüm şahıslara değil, yaşananlaradır. 

Elbette güzel işler de oldu, oluyor. Hiç kuşku yok ki mühim işler de yapıldı, yapılıyor. Birçok ilk yaşandı. Onları da fırsat buldukça yazdık, yazıyoruz. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Hak hukuk adalet

Adalet bir gün herkese lazım olacak.

İzzet Kartal

Bu hakikatleri kaleme almak cesaret ister. Tebrik ederim.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23