• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Osman Aydın
Ali Osman Aydın
TÜM YAZILARI

Sen Anlat Karadeniz Ne Anlatıyor?

16 Şubat 2018
A


Ali Osman Aydın İletişim: [email protected]

İnsanlara sürekli şiddet içeren sahneler izletmenin bir bedeli var. Bu bedeli seyirciye her defasında daha fazla şiddet içeren sahneler izleterek ödemeniz gerekiyor. Dizilerin yaptığı da bu. Çünkü şiddete alışmış insanların dikkatini ancak çok daha sert şiddet sahneleriyle çekebiliyorsunuz. Geçmişte dizilerimizdeki yegane şiddet gelin kaynana arasında geçenlerden ibaretti…

Neredeeen nereye…

****

SEN ANLAT KARADENİZ de işte böyle bir şiddet sarmalının ürünü…

Diğer diziler gibi sesini duyurması, reyting yarışında ‘ben de varım’ diyebilmesi için kemerli dayak sahnelerinden tecavüze, boşalan şarjörlerden işkenceye kadar geniş bir koleksiyonu seyirciye sunmak zorunda maalesef.

Mazur gördüğüm anlaşılmasın ama şiddeti çerez gibi tüketen, dolmuşta para uzatırken bile “atarlı” konuşmaya çalışan bir seyirci kitlesine şiddet içerikli bir dizi çekiyorsanız başka türlüsü mümkün değil zaten.

Çünkü bizim millete şiddetin azı yetmiyor çoğu da fazla gelmiyor…

Bir reyting rekoru olarak doğan dizimiz de bu ilkeyi rehber ediniyor ve RTÜK müdahale edene kadar da etmeye devam edecek gibi…  

****

SEN ANLAT KARADENİZ kadınların yalnızca yemek yapıp türkü çığırdığı, erkeklerinse birbirlerinin kafasına olur olmaz silah dayadığı şiddet yüklü, gerçek dışı bir dünyayı anlatıyor. Şahane Karedeniz manzaralarıyla dolu, Teksas vahşiliğinde absürt bir parodi izlediğinizi zannediyorsunuz ama değil… Yapımcı ve oyuncular gayet ciddiler…

****

MEKAN KAREDENİZ OLDUĞU İÇİN psikopat aşık olmaması düşünülemez tabii. Eşkıya filminde Baran’ın elinden sevdiği kadını alan Berfo’yla hayatımıza girmişti psikopat sevgili karakteri. Son dönemde çekilen diziler bu karakterin kötü kopyalarından geçilmiyor. Hemen her kanalın çok çeşitli psikopat aşıkları var… Çünkü reyting yapıyor. Bu nedenle bu dizide bir değil iki psikopat aşık düşünülmüş.

****

DİZİNİN KAHRAMANLARI mermiye kafa atacak kadar şiddetli aşıklar…

Normal bir şekilde seven, insan gibi duygular besleyen kimse yok.

Dizinin kötü psikopatı mutad olarak tecavüz edip, canı istedikçe işkence eden karikatür gibi bir tip…

Hatta şiddet sergilemediğinde sevgili yönetmenimiz geriye dönüşlerle işkence yaptığı sahneleri göstererek onun ne kadar kötü olduğunu tekrar tekrar bize belletmeye çalışıyor.

****

DİZİNİN İYİ PSİKOPATIYSA tecavüz edip işkence etmiyor fakat “Lan sana ne?” kıvamında konuşarak kahvehane mizacının bütün kabalığıyla davranıyor hayatındaki kadınlara… Erkeklere uyguladığı şiddeti saymıyorum bile… Ama erkekler insandan sayılmadığı için ölmelerinde veya şiddet görmelerinde bir mahzur görülmüyor(!)… Erkek dediğin kadın yolunda ölmekten başka ne işe yarar ki zaten? Mevzu bahis kadınsa erkek teferruattır gözüyle bakılıyor. Şaka değil, kadına pamuk prenses gibi sadece güzellikten ibaret bir rol biçen günümüz dizileri, erkeğe kadın için kurban olmaktan daha yüksek bir paye vermiyor. Dizi burada popüler kültürün egemen nakaratını tekrar ederek alışıldık bir erkek klişesini/projesini görselleştiriyor.

****

DİZİ “ADAM GİBİ ADAM” olmayı katıksız bir maçoluk üzerinden tarif ediyor ve erkeği, zayıf kadını kollamak üzerinden “adam gibi adam” olma sınavına davet ediyor. Sanılanın aksine dizide asıl mesele şiddete uğrayan kadın üzerinde değil, kadını şiddetten kurtarıp kurtaramayacağını yani adam olup olamayacağını ispat etmesi gereken iyi psikopat üzerinde dönüyor.

****

KADINA ŞİDDET BİR SÜRÜ erkeğin öldürüldüğü, işkenceden geçirildiği kolektif bir şiddetle çözülmeye çalışılıyor dizide ve bu garipsenmiyor. Çünkü kadına şiddet kötü erkeğe şiddet normal kabul ediliyor. Erkeğin kadın uğrunda uyguladığı şiddeti meşru gösteriyor dizi (İyi psikopat hiçbir şiddet eylemi için hesap vermiyor mesela.). Yeter ki “kadın” kurtulsun isteniyor…

****

BAHSETTİĞİMİZ TEMALARI güzel anlattığı için değil, iyisiyle kötüsüyle bütün toplumun fena halde şiddet bağımlısı olduğunu resmettiği için izleniyor dizi besbelli. Zaten yapımın dürüst olduğu tek nokta da bu!

Yoksa ne dikkate değer bir oyunculuk var ortada ne de iltifatı hak eden bir senaryo… Hatta Ege dizilerinde “gari”den bıkanları bu dizi de tuhaf, oturmamış bir Karadeniz ağzı bekliyor. ATV’de yayımlandığı için içine birkaç abdest namaz sahnesi, başörtülü birkaç kişiyi de koyunca muhafazakar konsept tamamlanmış oluyor. Çıkarın diziden şiddeti, ağlak şarkılara çekilmiş uzun kliplerden başka bir şey kalmıyor. Fakat sorun yok, çünkü zevksizlik, dar kafalılık müşteri topluyor bizim memlekette.   

****

SONUÇ OLARAK SEN ANLAT KARADENİZ ülkemizdeki kadın lobisinin uzun yıllardır yürüttüğü çalışmaların çok önemli sonuçları olduğunun bir göstergesi. Türkiye’de “kadın” konusunun Hollywood’daki “Yahudi” teması kadar cazip olduğunu ispat ediyor. Eğer şiddete maruz kalırsanız derhal bir Karadenizli sevgili edinin, diyor dizi özetle kadınlara. Kadına şiddetle ilgili sunduğu tek çözüm bu… Bunun dışında şiddet basbayağı reyting için kullanılıyor. Kadın da işin bahanesi…

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23