• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Tâlib Çelen
Ahmet Tâlib Çelen
TÜM YAZILARI

Bir hayâl gerçek oldu!

15 Kasım 2021
A


Ahmet Tâlib Çelen İletişim:

Bir gençlik hayâlimiz gerçekleşti: Türk Devletleri Teşkîlâtı kuruldu.

Türk Devletleri Teşkilatı hakkında:

Türk Devletleri Teşkilatı, 'Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) adıyla' Türk dili konuşan ülkeler arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacı ile uluslararası bir örgüt olarak 2009 yılında kurulmuştur.

Kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'dir.

Ekim 2019'da Bakü'de gerçekleştirilen 7. Zirve sırasında Özbekistan, Konsey'e tam üye sıfatıyla katılmıştır. Macaristan ise Eylül 2018'de Kırgızistan'ın Cholpon-Ata şehrinde düzenlenen Türk Konseyi 6. Zirvesi sırasında gözlemci statüsü kazanmıştır. (…) (Yeni Şafak, 12. 11. 2021) Bu yıl Türkmenistan da gözlemci olarak katılmıştır.

Elbette altını doldurmadan “Turan devleti kuruldu!” diye haykırarak sürüye kurt getirmemek lâzım ama mezkûr hamlenin bu ülkü-hayâlle münâsebetinin olmadığını da söyleyemeyiz. Bütün büyük işler önce bir hayâlle başlar. Hayâller yıllar içinde zihin ve gönüllerde yoğrulur ve bir gün bir gözükara yiğidin adımıyla gerçekleşir. İstanbul’un fethi sekiz yüz yıllık bir müjdenin netîcesidir meselâ. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Devlet Bahçeli ve diğer emeği geçenlerden Allah râzı olsun.

İtirâf edelim, daha ortaokul 2. sınıftayken Ziya Gökalp’in “Düşmanın ülkesi viran olacak/Türkiye büyüyüp Turan olacak” mısralarını okurken, “Türk’ün şanlı bayrağını/Turan il’e asacağız.” marşını gırtlağımız yırtılırcasına söylerken Turan’ın ne olduğunu, nerede başlayıp nerede bittiğini tam da bilmiyorduk. Turan Orta Asya’ydı, büyük Türk ülkesiydi, Ötüken’di, Bilge Kağan, İlteriş Kağan, Kültigin’di, Kürşat’tı, Türk birliği… idi, şu anda bu coğrafyadaki Türkler esirdi, esir Türkleri kurtaracak, Turan Devleti’ni kuracaktık. Bu kadar… Ama bugünkü gerçeğin o günkü hayâller üzerinde oturduğunu da görmek gerekir. Şimdi büyük büyük yazarlar, proflar, strateji uzmanları, iktisâtçılar… Türk Devletleri Teşkîlâtı’nın altını üstünü, ne getireceğini, ne götüreceğini, bu birliğin fazîletlerini yazacaklar, TV kanallarında konuşacaklar. Ama bunların içinde o büyük hayâli kuranlardan hiçbiri olmayacak, muhtemelen hatırlayan da olmayacak. Oysa -elbette sâdece bu ülkü için değil ama- bu uğurda, bu rüyâlarla hayâta gözlerini kapamış binlerce vatan evlâdı toprakla kucak kucağa bugün. Yaşarken ayağı yere basmayan hayâller peşinde koşan insanlar olarak görüldüler. Meğer en mümkün hayâlin sahipleriymiş. Bakınız bir İslâm birliği hayâlimiz de var ama bu kadar müşahhas adımlar atamıyoruz o yolda. Dil ve millet birliğinin katkıları açıkça görülüyor. İnşâallah bu teşebbüs İslâm birliğinin de gerçekleşmesi yolunda bir teşvîk olur. Bercan Tutar’ın dediği gibi: “İşte bu yüzden Türkiye'nin TDT hamlesini; yeni dünyanın muhtaç olduğu evrensel rasyonaliteye sahip Neo-Osmanlı düşüncesinin kuvveden fiile yani düşten eyleme geçmesi olarak da görebiliriz.” (Sabah, 14. 11. 2021)

Bir Müslüman Türk birliği, dünyâyı yöneten büyük güçlerin en korktuğu şeydir. Petrolü, doğalgazı kendine yeten, hattâ dışarıya satan, üstelik Müslüman Türk bir çekim merkezi İslâm ve Türk âlemine düşman olanların kâbûsudur. İşte bu kâbûs gerçekleşmeye doğru gitmektedir. İnşâallah zaferle netîcelenecektir. Nitekim “Türk Devletleri Teşkîlâtı, 2040 vizyon belgesi hazırlayarak, önümüzdeki 20 yılın yol haritasını ve icraatını ortaya koyacak. Ortak kalkınma fonu kurulacak. Ortak birçok kurumsal yapılanma oluşturulacaktır.” (Yaşar Hacısalihoğlu, Akşam) Yani bu büyük teşebbüs bir hayâl olarak bırakılmıyor, ayağı yere basan gerçekçi bir proje olarak yürütülüyor.

İki yazardan iktibasla bitireyim:

Şunu da hemen belirtelim ki Türkiye'nin TDT atılımını Pan-Turanist görenler yanılıyor. 121 maddelik bildiride de vurgulandığı üzere TDT, evrensel bir rasyonaliteye dayanıyor. Türkmenistan yanında Afganistan, Ukrayna, Macaristan, Kıbrıs, Bosna Hersek, Tacikistan, Arnavutluk ve Kosova gibi ülkelere de açık bir yapı arz ediyor.

Hatta önümüzdeki yıllarda ortak para birimi, serbest dolaşım, gümrük vergilerinin kaldırılması ve ortak barış gücü benzeri stratejilerin hayata geçirilmesiyle TDT, Avrupa Birliği (AB) benzeri bir kuruluşa dahi dönüşebilir.(Bercan Tutar, Sabah, 14. 11. 2021)

Türk devletler teşkilatı adil olmayan dünyanın, dayatılan sistemlere başkaldırışı olarak da okunabilir. 

Yeni dönem yeni fikirlerin, yeni şartlara göre yeni kurumların oluşumunu talep etmektedir. Kalıcı olmak için ekonomik güç oluşumunu temin edeceğimiz kadar fikir, düşünce dalında da enstitülerin oluşunu, manevi ocakların, mektep-medreselerin, ilim tahsil ocaklarının devrede olmasını temin etmeliyiz.

Fikrinizle zikrimizin ittifak sağlayacağı altyapı kalıcılığın temeli olacaktır.

Temeli manevi hazineye dayanmayan hiçbir fikir uzun ömürlü olmamıştır. O nedenle üzerine kuracağımız tüm fikirlerin maneviyata bağlı temeli şarttır. (…) (Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, Star Gazetesi, 13. 11. 2021)

Derin ve ince mesajlar:

Toplantının ezân şehîdi Menderes’in asıldığı Yassada’da yapılması, Menderes’i asan bütün iç ve dış odaklara güzel bir mesaj ve meydan okumadır.

Sekretaryanın İstanbul’da açılışı da mânîdâr. Sanki Türkiye Birleşik Devletleri’nin pâyitahtı İstanbul olacaktır.

İçinde Devlet Bahçeli’nin de bulunduğu ittifâk bu büyük adımı atarken Akşener’in şehit yakınına söven vekîli karşısında kem küm etmesi ülkücülerin gözünü MHP’ye çevirecektir. İP’in siyâseten bundan hoşlanmayacağı ortadadır.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Süleyman Sırrı Dinçer

Sevil Nuriyeva'nın yazısının tarihi 13.Ekim değil 13.Kasım (İki gün önce) olacaktır.Çok değerli bir tespittir Sevil hanımın belirttiği maneviyat konusu.Selamlar.

İBRAHİM YILDIRIM

....vatan müebbet bir ülkedir Turan". Bize bu günleri gösteren Rabbimize sonsuz şükürler olsun, devletimiz var olsun, devlet büyüklerimiz, ak sakallılarımız sağ olsun, bu güzel yazıyı kaleme alan Ahmet Abim berhüdar olsun.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23