THY - TR Çıkışlı Mauritius

Zeytinyağlı yaprak sarması

Bayram geliyor...Şüphesiz ev hanımlarının baklava ile birlikte olmazsa olmazı sarma hazırlığıdır. Hemen hemen her evde sevilerek yenen bu özel yiyeceğin tarifi yazımızda...

13 Haziran 2018 Çarşamba 22:30
Zeytinyağlı yaprak sarması

MALZEMELER

500 gram tokat yaprağı (salamura)

1 adet limon

Zeytinyağı

İç harcı;

2 orta boy kuru soğan

1,5 su bardağı pirinç

Maydanoz

1 yemek kaşığı salça

Karabiber

Kırmızı pul biber

Kimyon

Nane

Tuz

2 yemek kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI

Öncelikle salamura yapraklar 2-3 dakika sıcak suda bekletilir, yıkanır ve süzgece alınır.

Geniş bir kabın içerisine soğanlar rendelenir üzerine zeytinyağı dökülür.

Pirinç yıkanarak kabın içerisine eklenir.

Baharatlar, salça ve tuzu da ilave edildikten sonra ince kıyılmış maydanozu da eklenerek karıştırılır.(çiğden bir iç harç olacak)

Yaprağın geniş kısmına iç harçtan konulur ve rulo gibi iki yanlardan kapatarak sarılır. Bu işleme yaprak bitene kadar devam edilir.

Sardığımız yaprakların üzerine zeytinyağı ve limon dilimleri ekleyip yaklaşık 5-6 su bardağı kadar da sıcak su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.(üzerine sarmalar dağılmasın diye tencere kapağından biraz küçük ebatta bir kase kapatabilirsiniz.)

Afiyet olsun…

PÜF NOKTASI

Yapraklarınız fazla tuzlu ise 1 gece önceden sıcak suda bekletebilirsiniz. İç harcınızı hazırlarken yaprakların tuz oranına bakıp tuz ilave etmelisiniz.

Yapraklarınıza iç harcı çok fazla koymamaya dikkat etmelisiniz. Pirinçler şişeceği için yapraklarınız yırtılabilir.

Sarmalarınızı pişireceğiniz tencerenin tabanına yapraklardan koyarak pişerken sarmalarınızın yanmasını engelleyebilirsiniz. Yaprakların saplarını da tencerenin dibine koyarsanız onlara sarmalarınıza ekşi hoş bir tat verecektir.

Sarmalarınızı pişirirken üzerine tabak kapatarak dağılmasını engelleyebilirsiniz.

Aynı zamanda yaprak sarmalarınızın üzerine pişerken su ile açtığınız salçadan dökerek farklı bir lezzet elde edebilirsiniz.

Sarmalarınızı dilediğiniz gibi saklama kutularıyle derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

YAPRAK SARMASI KAÇ KALORİ?

1 adet yaprak sarması yaklaşık olarak 32 kaloriye denk gelmektedir.

Haber Tarihi: 13 Haziran 2018 Çarşamba 22:30

YORUM YAZ

    Günün Karikatürü

    21 Eylül 2018