• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Zerdüşt Kawa heykeli yıkıldı, Cumhuriyet kudurdu!

Yeniakit Publisher
2018-03-19 20:05:00 - 2018-03-19 20:10:22
Zerdüşt Kawa heykeli yıkıldı, Cumhuriyet kudurdu!

Cumhuriyet Gazetesi, PKK/YPG'li teröristlerin Afrin'in merkezine diktiği Zerdüşt Kawa heykelinin yıkılmasına kudurdu.

Dün Zeytin Dalı Harekatı'nın 58. gününde, Afrin'in merkezinin tamamen kontrol altına alınmasının ardından şehre Türk bayrakları dikildi. Bölgeden zafer kutlamaları, ay yıldızlı zafer pozları verildi.

TERÖRİSTLERİN DİKTİĞİ KAWA HEYKELİ YIKILDI

Paylaşılan görüntülerden biri de Afrin'in merkezindeki Zerdüştlük destanındaki bir demirci olan Kawa'nın heykelinin yıkılmasıydı. Kent merkezine PKK/YPG'li teröristler tarafından dikilen Zerdüşt Kawa heykeli iş makinesiyle yıkılırken bez parçaları da indirildi.

HEYKELİN YIKILMASI CUMHURİYET'İ RAHATSIZ ETTİ

Cumhuriyet gazetesi, bugünkü birinci sayfasında bu ayrıntıya da yer verdi."Kawa heykeline ÖSO nefreti" başlığıyla verdiği haberde Cumhuriyet, Zerdüşt heykelinin ne kadar önemli bir manası olduğunun altını çizerek "Kürt mitolojisinde zalimliğe karşı direnişin simgesiydi." diye yazdı.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

ZERDÜŞTLÜKTE KUTSAL OLAN KAWA HEYKELİ NEDİR?

TSK ve ÖSO'nun Afrin şehir merkezini kuşatması ve ele geçirmesiyle birlikte teröristlere ait şehirde bulunan bazı yapılar yıkıldı. Bunlardan en önemlisi de teröristlerin kutsal saydıkları ve Zerdüştlük inancına göre önemi olan Kawa heykeli... Afrin şehir merkezine girdikten sonra ÖSO güçlerinin ilk işi kendi sosyal hesaplarından da paylaştıkları gibi Kawa heykelini yıktık, putlar yıkıldı' Kawa heykelini yıkmak oldu.

DEMİRCİ KAWA EFSANESİ:

Kürtlerde, Nevruz bayramının Fars mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır.

Kürt mitolojisindeki Kawa efsanesine göre, günümüzden 2500 yıl öncesinde Zuhak (Bazı kaynaklara göre Dehak) adında Asurlu çok ama çok zalim bir kralın altında yaşayan Kawa adında bir demirci vardı. Bu kral tam bir canavardı ve efsaneye göre her iki omuzunda da birer yılan bulunuyordu. Her gün bu iki yılanı beslemek için Kürtlerden iki genci sarayına kurban olarak getirtip aşçılarına bu iki çocuğu öldürtüp beyinlerini yılanlarına yemek olarak verdiriyordu.

Aynı zamanda bu canavar kral ilkbaharın gelmesini de engelliyordu. En sonunda bu zulümden bıkan ve bir şeyler yapmak isteyen Armayel ve Garmayel adlı iki kişi kralın sarayına mutfağa aşçı olarak girmeyi başarırlar ve Kralın yılanlarını beslemek için beyinleri alınarak öldürülen çocuklardan sadece birini öldürüp diğerinin gizlice saraydan kaçmasına yardımcı olurlar.

Böylece ellerindeki bir insan beyni ile kestikleri bir koyunun beynini karıştırarak yılanlara vererek her gün bir çocuğun kurtulmasını sağlamış olurlar. İşte bu kaçan kişilerin Kürtlerin ataları olduğuna inanılır ve bu kaçan çocuklar Kawa adlı demirci tarafından gizlice eğitilerek bir ordu haline getirilirler. Böylece Kawa'nın liderliğindeki bu ordu bir 20 Mart günü zalim kralın sarayına yürüyüşe geçer ve Kawa kralı çekiç darbeleri ile öldürmeyi başarır. Kawa etraftaki tüm tepelerde ateşler yakar ve yanındakilerle birlikte bu zaferi kutlarlar. Böylece Kürt halkı zalim kraldan kurtulmuş olur ve ertesi gün ilkbahar gelmiş olur.

DEMİRCİ KAWA KİMDİR?

MÖ 612’de, Asurlu Dehak (Zuhak) isimli çok zalim bir hükümdar vardı. Dehak bir kayanın başında çok sağlam yapılmış bir kalede oturuyordu. Hükümdar Dehak pek çok vahşi hayvanlar ve yılanlar beslerdi. Kendisi gençlerin beyinlerini yediği gibi, hayvanlarına da yedirirdi. Kralı olduğu halkına her gün yenmek üzere hazırlanmış insan beyinlerinin kalesine getirilmesini emretmişti. Bu emre uyan halk, her gün için kralın kalesine hazırlanmış insan beyni götürmeye devam ediyordu. Bir süre sonra, halk bu insanlık dışı beslenmeyi aksattı. Dehak askerlerine, emrini aksatmış olan halkı toplayıp kalesine getirmelerini emretti. Böylece halk askerler tarafından toplanıp kaleye götürüldü. Kalede halktan birçoğu çocuklarını koruduğu için öldürüldüler.

Bir süre sonra daha çocuklarının beyinlerini yenilmek üzere hazırlayıp götüren halk, sonradan çocuklarını kurtarmak için bir yol buldular. Bu sırarda Hükümdar Dehak’ın askerleri halk arasında dolaşıp çocukların sayılarını devamlı tespit ettikleri için, halk kurtardıkları çocuklarını dağlara kaçırdı ve orada askeri eğitim verdiler.

Bir gün temizlenerek krala götürülen beyinde, bir kuzu tüyü çıktı. Bunun üzerine kral durumu anladı. Kral ondan sonra kendi askerlerinin, bizzat çocukları kesip beyinlerini hazırlayıp getirmelerini emretti. Bu emirden sonra, askerler çocukları kesip beyinlerini hazırlayıp krala götürüyorlardı. Bu durum böyle devam ederken, kralın oturduğu kaleden üç taş atılımı mesafesinde olan bir köyde Kawa adında bir demirci oturuyordu. Kawa kralın askerlerine silah ve savaş araçları yapardı. Demirci Kawa da yedi çocuğunun başını yenmek üzere hazırlayıp krala götürmek için vermişti. Sıra son çocuğuna geldiğinde, krala karşı tavır aldı. Depolarında bulunan savaş araçlarını çevre köylere dağıttı ve köylere çocuklarını ve mallarını alıp dağlara çekilmeleri çağrısında bulundu. Bu çağrı üzerine, tüm köyler boşaltıldı. Kralın askerlerinin gözleri önünde köyler bir anda viraneye döndüler.

Kawa, dağlarda toplanan köylülere, zalim hükümdardan intikam alınması ve zulmüne son verilmesi gerektiğini anlattı. Zalim kralın zulmü altında ezilen köylüler, Kawa’nın bu önerisi üzerine kraldan intikam almak için yemin ettiler. Dağlarda askeri eğitim görenler ve köylüler, Kawa’nın önderliğinde birleştiler.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23