• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yusufeli'nin maliyeti 34 milyar TL

Yeniakit Publisher
2023-01-30 06:51:00 -
Yusufeli'nin maliyeti 34 milyar TL

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin proje inşaat, elektro mekanik, kamulaştırma, yeniden yerleşim ve diğer faaliyetlerin maliyetlerini paylaştı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bugün Artvin’de Yusufeli Barajı'nın su bırakma testine katıldı.

Bakan Kirişci, katıldığı etkinlikte, baraj ve santralin, proje inşaat, elektro mekanik, kamulaştırma, yeniden yerleşim ve diğer faaliyetlerin maliyetleri ile birlikte toplamda 34 milyar liraya mal olduğunu belirtti.

Kirişci yaptığı konuşmada, "Su akar Türk bakar’ derlerdi. Artık su akıyor Türk de ondan elektrik üretiyor." diyerek çalışmalar sonunda yaşanan gelişmeleri ortaya koydu.

Bakan Kirişci maliyeti aktarmasının ardından şunları söyledi:

"Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali, proje inşaat, elektro mekanik, kamulaştırma, yeniden yerleşim ve diğer faaliyetlerin maliyetleri ile birlikte toplamda 34 milyar TL'ye mal olmuştur. Ülkemizin en yüksek barajı olan Yusufeli, 275 metre yüksekliği ile çift eğrilikli beton kemer barajlar kategorisinde dünyada 5'inci sıradadır. Bu abidevi eser, bir anıt olarak da gelecek nesillere inşallah miras kalacaktır. İllerimizin 2040, 2055 hatta 2071 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacı planlanmıştır. Şehirlerimizde muhtemel kuraklık riskleri minimum seviyede hatta hissedilmeden atlatılmaktadır. Hiçbir şehrimizin susuz kalmasına izin vermedik, vermeyeceğiz. Ülkemizde yenilenebilir kaynak açısından ön plana çıkan kaynak ise, suyu enerjiye" dönüştüren hidroelektrik enerjidir.

Bakan Kirişci, Yusufeli Barajı’nda elektrik üretimine bu yılın aralık ayında veya en geç 2024 yılı Şubat ayında tam kapasiteyle başlanması planlanacağını bildirerek şunları söyledi:

"Barajımızın kurulu gücü 558 megavat yıllık ortalama enerji üretimi ise 1 milyar 900 milyon kilovat saattir. Bu miktar 2 buçuk milyon nüfuslu bir şehrin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Antalya ilimizin enerji miktarı tek başına Yusufeli’nden karşılanabilecektir. Hani ‘Su akar Türk bakar’ derlerdi. Artık su akıyor Türk de ondan elektrik üretiyor. 2.1 milyar metreküp olan barajda biriktirilecek su miktarı ise İzmir’in 6 yıllık içme ve kullanma su ihtiyacının karşılanması anlamına gelmektedir. Yusufeli ilçemiz yeniden inşasına buradaki vatandaşlarımızın görüşlerini de alarak başlattığımızı belirtmek isterim. Buradaki vatandaşlarımıza hiçbir mağduriyet oluşturmadan büyük bir titizlikle devam ettiğimiz de vurgulamak isterim."

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

5 MİLYAT TL YILIK KAZANCI TÜRK EKONOMİSİNE

AŞAYUKARI 3 MİLYARDOLARI 100 YIL BATILI ENERJİ ŞİRKETLERİNE GİTMESİNE KİM SEBEPOLDU KİM BU BARAJLARA KARŞIYDI AÇIM DİYEN SOLCU GEZİCİ EMPERYALİST DÜŞMALARI AYDINLAİK DEMOKRAT SOSYALİST LERİ KİM SOYDURDU BATIYA YAPAN DİNDARLARMI YAPMAYAN BATICIAYDIN SOLCULARMI SONUNU BUGÜNDEN DÜŞÜNMEYELERE AÇKLANLAR BEDELİNİ AÇ İŞSİLİKLEN ÖDETİR AKLANDA AÇ BIRAKANA ÖDETİR KAZANAN TÜRKMİLLETİNE ENERJİ SATAN BATILI OLUR BATIDA 3AYAÇALIŞ ARABA EV ALDIRAN BURDAKİŞ YÜZDE 48
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23