• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yüksek menzilli elektrikli olsun

Yeniakit Publisher
2017-11-27 09:42:00 -
Yüksek menzilli elektrikli olsun

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, yerli otonun kolayca ticarileşmesi için formül sundu.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Türkiye’nin bazı atılımlarında önünün tıkanmak istendiğine işaret ederek, 1961 yılında yapıldığı gibi otomobil hamlesinde ülkenin önünün tıkanmasına izin vermeyeceklerini ifade etti. Işık, yerli otomobili yapmak için güç birliği yapan 5 firmanın, elektrikli otomobil üretimine yönelmeleri halinde, ellerinde çok kolay ticarileşebilecek bir model olacağını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, yerli otomobile ilişkin, “Şimdi biliyorsunuz 5’li bir konsorsiyum oluştu. Elektrikli araç olacağını açıkladılar. Benim önerim, menzili artırılmış elektrikli araç olması. Çünkü alt yapısının Anadolu’nun en ücra köşesine kadar yaygınlaşması ve Türkiye’nin hedef pazarında alt yapının hazır hale gelmesi epey zaman alır. Menzili artırılmış elektrikli araç çok kolay ticarileşecek bir model olur” dedi.

Başbakan Yardımcısı Işık, Adalet ve Medeniyet Derneği bünyesinde çalışmalarını sürdüren Teknikhane tarafından, Antalya’nın Alanya ilçesindeki bir otelde düzenlenen, “Mühendislik Buluşması” etkinliğinde yaptığı konuşmada, mühendisin Osmanlıca bir ifade olduğunu, hesap ilmi olan, hendeseyi bilen kişi anlamına geldiğini söyledi.

Mühendisliğin, toplumun gelişmesinde sosyal bilimlerle birlikte son derece önemli bir alan olduğunu belirten Işık, ilim ya da genel anlamıyla bilimin, Allah’ın kâinata koyduğu sırların keşfi olduğunu ifade etti. İslam alimlerinin bu nedenle ilme çok büyük merak duyduklarını dile getiren Işık, İslam alimlerinin bunu yaparken kendinden öncekileri inkar etmediğini ve bütün bilimin kendileri tarafından keşfedildiği gibi bir duruma kapılmadığını kaydetti.

2011’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bir babayiğit arıyorum” sözleriyle yerli otomobil konusunu Türkiye’nin gündemine getirdiğini anımsatan Işık, şöyle konuştu:
Bakanlık görevini ben devralınca yerli otomobil ile ilgili ne yapıldı diye değerlendirdim. ‘İçten yanmalı motorlarda rekabet şansı yok’ dedik. Menzili uzatılmış elektrikli otomobili benimsedik. Yaptığımız hesaplamalarda bin kilometrelik mesafeyi maksimum 20 litrelik benzinle alıyorsunuz. Yakıt tasarrufu iyi olan araçtan çok daha ekonomik. Bunu duyurduktan sonra bir kıyamet koptu. ‘Efendim bunlar çakmaymış da Türkiye bu pazara giremezmiş de bu iş ticarileşemezmiş de şuymuş, buymuş’. 1961’de söylenenlerin aynısı tekrar söylendi. Hiç durmadık. Bakanlığı devrettiğimiz gün son dizaynları görmüştüm, çok güzel dizaynlar çıkmıştı. 5’li bir konsorsiyum oluştu. Elektrikli araç olacağını açıkladılar. Benim önerim, menzili artırılmış elektrikli araç olması. Alt yapısının Anadolu’nun ücra köşelerine yaygınlaşması ve Türkiye’de alt yapının hazır hale gelmesi zaman alır. Menzili artırılmış elektrikli araç çok kolay ticarileşecek bir model olur. 1961’de ne söyledilerse, ne engel çıkardılarsa aynısını bugün de karşımıza çıkartıyorlar.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23