Yoğurtlu kuskus salatası: Yoğurda katan yaşadı! Günde bir kase yoğurt ömrü uzatıyor!
Kaşık kaşık tüketeceğiniz nefis bir salata. Yoğurt salatların vazgeçilmez bir bileşeni olarak karşımıza çıkar ve faydalarını bilenler tarafından sıkça tüketilir. Bilim insanları, günde bir yoğurt yemenin ömrünüzü uzatabileceğini söylüyor.
Yapılan bir araştırma, her gün 50 gram tam yağlı ya da az yağlı yoğurt tüketmenin erken ölüm riskini neredeyse yüzde 20 oranında azaltabileceğini ortaya koydu.
İngiltere'deki 186.000 kadın ve erkeğin beslenmelerini ve sağlık durumlarını inceleyen Çin'in Central South Üniversitesi'nden araştırmacılar, günde 50 grama kadar yoğurt yiyenlerin erken ölme ihtimalinin yüzde 18 daha az olduğunu tespit etti.
Bilim insanları, yoğurdun doğal bakterilerinin bağırsak üzerinde yararlı etkileri olabileceğini ve bunun da koruyucu etkiyi açıklayabileceğini öne sürdü.
Araştırmacılar, "Bu yeni bulgular, sağlıklı beslenmenin bir unsuru olarak yoğurt tüketimi için kanıt sağlayarak klinik ve halk sağlığı açısından önem taşımaktadır” dediler.
Kemikleri kas ve sinir sistemi için gerekli
Öte yandan yoğurdun faydaları da saymakla bitmiyor.
Yoğurt, sütün laktik asit fermantasyonu sonucu elde edilmektedir. Süte göre laktoz oranı düşük olmakla beraber kalsiyum, protein ve kuru madde oranı yüksektir. Birçok mineralin yanında B grubu vitaminleri, A vitamini ve E vitamini içermektedir. Yoğurt içerdiği kalsiyumdan dolayı sadece kemik ve dişler için değil, aynı zamanda içeriğindeki magnezyum ve potasyumdan dolayı kas fonksiyonları ve sinir iletimleri için önemlidir. Sindirim sistemi ve bağırsak florası için yoğurtta bulunan probiyotikler çok faydalıdır.
Vücut direncini artırıyor
Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan ve bu sayede bağışıklığı olumlu yönde etkileyen mikoorganizmalara “probiyotik” adı verilmektedir. Probiyotikler bağırsağın doğal florasının hastalığa neden olan her türlü patojen yani zararlı organizmaya karşı bir bariyer oluşturmasına yardımcı olmaktadır. Bağışıklık sistemi hücrelerinin büyük bir kısmı bağırsaklarda bulunur ve bağırsakların güçlü olması bağışıklık sisteminin de güçlü olması anlamına gelir.
Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağırsak florasını düzenlediği için kolon kanseri riskini düşürmekte, bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalıklara karşı direnci artırmaktadır. Yoğurt, süte göre düşük laktoz içeriğine sahiptir. Bu nedenle sütü tolere edemeyen bireyler için yoğurt tüketimi uygundur.
Sindirim sistemi, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu
100 gram yoğurtta 4,5 gram protein bulunmaktadır. Yoğurt gibi proteini yüksek besinler, kasların gelişimini desteklerken, düşük proteinli gıdalara göre her zaman daha doyurucudur. Yoğurt zengin kalsiyum içeriyle de ön plana çıkmaktadır. Kalsiyum kemiklerin dişlerin güçlü olmasını sağlayan mineraldir. 100 gram yoğurt, kalsiyum ihtiyacının %15’ini karşılayabilmektedir.
Çocuğunuza da doğru miktarda yoğurt yedirin
Süt ve süt ürünlerinde tüketilmesi gereken miktar; yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma (büyüme ve gelişme dönemi, gebelik ve emzirme dönemi, yaşlılık gibi) göre değişiklik göstermektedir. Günlük olarak;
-1-3 yaş grubu çocuklar için günde 4 porsiyon
- 4-6 yaş arası çocuklar için 3-4 porsiyon
- 7-9 ve üzeri yaş çocuklar için 3 porsiyon
- 10-18 yaş grubu çocuklarda 4 porsiyon az yağlı ve doğal yoğurt tüketilebilir.
İşte size bonus tarif!
Yoğurtlu Kuskus Salatası Tarifi İçin Malzemeler
Yarım paket kuskus makarna
2 adet havuç
3 yemek kaşığı sıvı yağ (havuçları kavurmak için)
2 adet kırmızı biber (1 yemek kaşığı sıvı yağ biberleri kavurmak için)
1 su bardağı mısır haşlanmış
7-8 adet kornişon salatalık turşu
2,5 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı mayonez
Tuz
Üzeri için;
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
3 yemek kaşığı sıvı yağ
6-7 adet ceviz içi kırılmış
Yoğurtlu Kuskus Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
İlk olarak kuskus makarnayı haşlayıp süzelim.
Havuçları temizleyip rendeleyelim.
Daha sonra 3 yemek kaşığı sıvı yağını tavaya alalım ,üzerine rendelenmiş havuçları dökelim havuçlar yumuşayana kadar 4-5 dakika pişirip bir kaseye alalım.
Aynı tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyelim ,ince kıyılmış kırmızı biberleri de bir kaç dakika pişirelim.
Derin bir kaseye haşlanmış kuskus makarnayı ,küçük küçük doğranmış salatalık turşusunu ,mısırı havucu ve diğer malzemeleri sırasıyla ekleyip karıştıralım.
Üzerine sıvı yağ da kırmızı toz biber ile cevizi yakıp salatamızın üzerine gezdirelim.
Bir kaç yaprak maydanoz veya dereotu serpiştirelim.