• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yetişkinlerde idrar kaçırma sorunu sebepleri nedir?

Yeniakit Publisher
2020-10-20 19:11:00 -
Yetişkinlerde idrar kaçırma sorunu sebepleri nedir?

Kadınlarda daha fazla görülen idrar kaçırma problemi, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiliyor ve hayat kalitesini düşürüyor. Yetişkinlerde idrar kaçırma probleminin birden çok sebebi olabilmektedir. Yetişkinlerde idrar kaçırma sorunu sebepleri nedir? İşte detaylar...

İdrar kaçırma, kontrol edilemeyen ve istemsiz idrar tutamama halidir. Tıbbi adı üriner inkontinansdır. Her yaşta olabilirse de ileri yaşlarda daha sık görülür. Sürekli olarak tekrarlarsa hastalık olarak kabul edilir. İdrar kaçırma kişinin yaşam konforunu bozar, sosyal ve psikolojik sorunlara yol açabilir. İdrar kaçırma her iki cinste de görülebilirse de kadınlarda daha sıktır.

Yetişkinlerde idrar kaçırma sorunu sebepleri nedir?

Aşağıda sıraladığımız durumlar sıklıkla idrar kaçırma nedenleri arasındadır:

Obezite,
İlerleyen yaş,
İdrar torbası sarkması,
Genetik,
Kabızlık,
Sistit,
Vajinal enfeksiyonlar,
İdrar yollarında veya böbrekte taş,
Şeker hastalığı,
Menopoz,
Zor doğumlar,
Erkeklerde prostat büyümesi,
Kas gevşetici, tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, sakinleştirici, depresyona karşı alınan ilaçlar, alerji ilaçları,
Demans alzheimer hastalığı
Sinir sisteminin hastalığı
Vajina ile mesane arasında fistül. ( burada hasta vajinasından idrar kaçırır)

İdrar kaçırma nasıl tedavi edilir?

Hastada aşırı kilo varsa uygun diyet ve egzersiz programı ile zayıflaması sağlanır. Sebep kabızlık ise diyeti düzenlenir ve ilaç tedavisi verilir. Kontrolsüz şeker hastalığı sebebi ise hastanın ilaçları ve diyeti düzenlenir. Aşırı sıvı alımı önlenir. Aşırı sigara ve alkol kullanan hastalardan bunları azaltmaları istenir. İdrar yolu enfeksiyonları uygun antibiyotiklerle tedavi edilir. Mesane ve pelvik kasları güçlendirici egzersizler tavsiye edilir. Bu egzersizler idrar yaparken idrarın tutulması ve bırakılması prensibine dayanır.

drar kaçırma probleminiz varsa bir üroloji hekimi ile görüşmeniz çok önemlidir. Problem tedavi edilmezse ciltte kızarıklık ve enfeksiyonlara neden olabilir. İdrar kaçırma bazı hastalıkların habercisi de olabilir. Ayrıca idrar kaçırma kişinin öz saygısını azaltır, utanç duygusu yaratır. Bu nedenle bile hastalar hekime geç başvurabilirler. Hekiminiz detaylı bir öykü ve fizik muayeneden sonra gerekli tetkikleri isteyecek; size faydalı olacak tedavi yöntemini uygulayacaktır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23