• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yerli Düşünce Derneği Çerkes Sürgünü’nü andı

Yeniakit Publisher
2019-05-22 15:46:00 -
Yerli Düşünce Derneği Çerkes Sürgünü’nü andı

Çarlık Rusya’nın, stratejik önemde gördüğü Kafkaslar’dan Çerkes halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 155 yıl geçti. Yerli Düşünce Derneği, 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü ve Soykırımı’nın 155.yıl dönümü dolayısıyla iftar programı düzenledi.

 Ankara  yeniakit.com.tr 

Tarihin en acı olaylarından birisi olan Çerkes sürgünü programında konuşan Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Çerkes soykırımının tarihinin en büyük vahşetlerinden biri olduğunu belirterek, “Kuzey Kafkasya’nın kadim sahipleri olan Çerkesler öz be öz kardeşlerimizdir.” dedi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı

İftar öncesi Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan program iftar sonrası Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ile Yerli Düşünce Derneği Başkanı ve AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu’nun yaptığı konuşmalarla devam etti.

“Çerkes kardeşlerimiz zalim bir sürgünle yurtlarından atıldı”

Yalçın Topçu Türk-İslam coğrafyasında geçmişten bugüne katliamlarla ve sürgünlerle birçok acının yaşandığını hatırlatarak, “Gönül coğrafyamızda ki birçok soydaş ve dindaşımızın yaşadığı ve halen devam eden katliam, vahşet, sürgün ve soykırımlardan birini de 19. Yüzyılda, bundan 155 yıl önce Kuzey Kafkasya halkları olan Çerkesler yaşadı. İnsanlık tarihinin gördüğü en büyük vahşetlerinden birini sayısı milyonları bulan şehitler vererek yaşayan Çerkes kardeşlerimiz zalim bir sürgünle yurtlarından sürülerek atıldı.“ diye konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Kuzey Kafkasya’nın kadim sahipleri olan Çerkesler öz be öz kardeşlerimizdir”

Anadolu için yapılan nar ve mozaik benzetmelerini eksik bulduğunu, bunun yerine Anadolu’nun bir kez yapılabilen bir ebrû olduğunu vurgulayan Topçu “Anadolu’daki her evde ümmetin her bir evladının bir gelini ya da bir damadı vardır. Kuzey Kafkasya’nın kadim sahipleri olan Çerkesler, gönül coğrafyamızın tüm halkları gibi, ortak kaderi paylaştığımız öz be öz kardeşlerimizdir. Yani kanımız kanımıza, canımız canımıza karışmış, ay yıldızlı al bayrak altında ebediyete kadar yaşamaya kararlı büyük Türk milletiyiz. 82 milyon hep birlikte, bu cennet vatanın asıl sahipleri eşit ve birinci sınıf vatandaşları olarak, tek millet, tek vatan, tek devlet, tek bayrak inancı ile her türlü tezgâha ve saldırıya rağmen yaşıyor ve kıyamete kadar da bu vatanda yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

“Hayatını kaybeden aziz canlarımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz”

Yalçın Topçu konuşmasına şöyle devam etti:

“Soykırım ve sürgüne muhatap olmuş bütün Çerkes kardeşlerimize yaşatılmış bu tarifsiz acılar hiç kuşkusuz Anadolu’da ki her insanın acısıdır. Kuzey Kafkasya’nın bütün halkları olan Çerkes kardeşlerimizin acılarını unutmayacağız ve unutturmayacağız. Bilge lider Aliya İzetbegovic’in bir sözü var; ‘size yapılanları asla unutmayın, kindar da olmayın. Size yapılanları unutursanız zulümler tekrarlanır.’ Soykırımların bir daha yaşanmaması için, barışın ve adaletin egemen olduğu bir dünya için mücadelemizi hep birlikte sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Dünyanın nizam ve merhamet medeniyetine ihtiyacı var. Kuzey Kafkasya halkları Çerkes sürgününün 155. seneyi devriyesinde hayatını kaybeden aziz canlarımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz.”

Programa katılan Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı ve AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu ise bir konuşma gerçekleştirdi. Anadolu ve çevresini içine alan coğrafyanın tarihin birçok devrinde çok acı günlerin yaşandığı bir coğrafya olduğunun altını çizen Gündoğdu, “coğrafyamızda Mayıs ayı için ‘sürgün ayı’ diyebiliriz. Ahıska Türklerinin sürgünü, Tatar-Kırım sürgünü ve sonrasında Çerkes sürgünü. Hem bu acıyı yaşayanlara rahmet diliyoruz, hem de birlik ve beraberlik içerisinde bu tür acılara tekrar düşmemek için bu günleri yad edip sonraki nesillere daha iyi günler bırakmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

“Türkiye bütün sürgün edilenlerin ana yurdudur”

Gündoğdu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bolşeviklerin Kırım-Tatar sürgünü esnasında bir grup Tatar Japonya'ya sürgün ediliyorlar ve Kobe kentine yerleşip orada bir cami yapıyorlar. Onlardan biri 40 yıl boyunca camide imamlık yapıyor. İmamın ismi Hüseyin. Hüseyin Bey 40 yıl sonra vefat ediyor. Vefat ettikten sonra Kobe'de Müslüman mezarlığına defnediliyor. Mezar taşında ‘ülkesi Türkiye’ yazıyor. Türkiye bütün sürgün edilenlerin ana yurdudur”

Programa bürokratlar ve birçok davetli katıldı

Programa Yalçın Topçu ve Metin Gündoğdu’nun yanı sıra Eskişehir Vali Yardımcısı Alper Balcı, Keçiören Belediye Meclis Üyesi Emir Kuşdemir, Ülkücü camianın önemli isimlerinden olan ve Muhsin Yazıcıoğlu’nun partisinin kurucular kurulu üyesi Aslan Atlı, Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Eski Başhekimi Prof Dr Levent Öztürk, Ankara Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Onur Alp Halaçlı, Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr Fatma Sönmez, bürokratlar, davetliler ve basın mensupları katıldı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23