• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

yeniakit.com.tr’ye konuşan Hukukçu-Yazar Fikri Akyüz: Türkiye'de pek çok şer şebekesi virüsten medet umuyor

Yeniakit Publisher
2020-04-03 15:36:00 - 2020-04-03 16:24:25
yeniakit.com.tr’ye konuşan Hukukçu-Yazar Fikri Akyüz: Türkiye'de pek çok şer şebekesi virüsten medet umuyor

Hukukçu-Yazar Fikri Akyüz, Türkiye ve dünya gündemine ilişkin Mehmet Özmen’in sorularını yanıtladı. Koronavirüs tehdidi üzerinden Türkiye’de iç karışıklık çıkarmaya çalışan kesimlere sert tepki gösteren Akyüz, “Türkiye’de pek çok şer şebekesi virüsten medet umuyor.” dedi.

Mehmet Özmen  yeniakit.com.tr

Dünyayı sarsan koronavirüs salgınıyla uğraşan Türkiye, öte yandan ise PKK ve FETÖ terör örgütleriyle mücadelesini sürdürüyor. Hukukçu-Yazar Fikri Akyüz, Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesi, Ceza İnfaz Yasası’ndaki değişiklikler, CHP’nin sözde basın özgürlüğü söylemi gibi pek çok konuda Mehmet Özmen’in sorularını yanıtladı.

“Hukuk usulünde böyle bir gerekçe olamaz”

- “FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan tutuklu bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı’nda öğretim görevlisi bir profesörün “Koronavirüs salgını nedeniyle toplum sağlığına katkıda bulunabileceği” kanaatiyle tahliye edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bir kişinin suçu sabit olmadan masum addedileceği hususu evrensel bir hukuk kaidesidir. Bahsi geçen kişinin yargılaması devam etmektedir. Suçlu ise en ağır cezaya çarptırılması temennimdir. Suçu yoksa şüphesiz ki beraat etmesi de temennimdir. Bir de işin şu boyutu var. İddiaya göre savcılık ‘Koronavirüs salgını nedeniyle toplum sağlığına katkıda bulunabileceği’ şeklinde bir mütalaa vermiştir. Önce mahkeme reddediyor, sonra üst mahkeme tahliye ediyor. Ben burada ‘Koronavirüs salgını nedeniyle toplum sağlığına katkıda bulunabileceği’ kısmına takıldım. Böyle bir gerekçe anlamsızdır. Zira hukuk usulünde böyle bir gerekçe olamaz. Aksi halde İdlib harekâtında yer alması için tutuklu askerlerin de bu sebeple tahliyesi icap ederdi.

“Ankara Kuşu tıpkı Fuat Avni de olduğu gibi tek bir kişiden müteşekkil değildir”

- “Ankara Kuşu” adıyla yayında bulunan ve uzun bir süredir Türkiye’ye ve devletin yetkililerine karşı yürüttüğü operasyonel paylaşımlarda bulunuyordu. Bu hesabı yönetenlerden birisi “FETÖ soruşturması” kapsamında gözaltına alındı. Bu hesapla ve benzer şekilde Türkiye’nin bekasına yönelik yayınlar yapan kişi ve hesaplara ilişkin neler yapılmalıdır?
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bu ve buna benzer takma isimlerle yayın yapan, Twit atan kişilerin sayısı milyonu aşıyordur. Bu bir sorundur da buradaki asıl sorun spekülatif ve manipülatif yayın yapıp, yazı yazıp kaotik bir ortamın tesisine vesile olunmasıdır. Hal böyle olunca Ankara Kuşu tıpkı Fuat Avni hesabında olduğu gibi tek bir kişiden müteşekkil değildir. Devletin, iktidarın içinde yer alıp birilerine enformasyon sağlayan kişilerin mevcudiyeti vahim olan husustur. Yoksa her eleştiren her takma isim kullanan kişiler soruşturulacak olsa savcıların ve mahkemelerin başka iş yapmamaları gerekirdi.

“Türkiye’de pek çok şer şebekesi virüsten medet umuyor”

- FETÖ mensuplarının son zamanlarda koronavirüsüne bel bağlayarak Türkiye aleyhtarlığı yaptığını görüyoruz. FETÖ’nün virüsten medet ummasını nasıl yorumluyorsunuz?

Türkiye’de sadece FETÖ değil pek çok şer şebekesi maalesef virüsten medet umuyor. Alenen düşmanlık edenden çok fazla endişe etmemek lazım. Zira onlar görünür varlıklar. Tehlikeli olan, içerden olup da görünmeyen varlıkların mevcudiyetidir. Tıpkı virüs gibi. Bu tarz kişiler hem bulaşır hem taşıyıcı olur.

“Ceza indirimi söz konusu”

- İnfaz Yasası’nda yapılması planlanan değişikliğe ilişkin yarın TBMM Adalet Komisyonu toplanacak ve bu konudaki çalışmalarını sürdürecek. İnfaz Yasası’ndaki gündeme gelen düzenlemeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Yeterli ya da eksik yönleri nelerdir sizce?

Malum, beraat, af, infaz indirimi farklı kavramlardır. Burada infaz indirimi söz konusudur. Gasp ile hırsızlık nasıl ki birbirine benzese de ceza itibari ile farklı bir yaptırıma tabidir, mesela uyuşturucu satıcısı ile uyuşturucu kullanıcısı arasında da müeyyide farkı vardır. Hal böyle olunca terör örgütüne üye olmak ile sempati duyup yardım cihetine gidenler arasında da farklı bir cezai yaptırım vardır. Keza 16 yaşındaki bir kızın zorla ırzına geçmek ile 16 yaşındaki bir kızın rızası doğrultusunda ve aile muvafakati ile evlenmesi arasında cezai yaptırım farkı da vardır. Ben bu hususların içerik kısmına, doğru olup olmadığı hususuna yani işin esasi tarafına girmiyorum. Zira bunun cevabı ziyadesiyle uzun olur. Usul açısından baktığımızda durum budur. Bu minvalde değerlendirmelerin ve düzenlemelerin yapılmasında fayda görüyorum.

“CHP, basın özgürlüğünü de demokrasiye de aykırı hareket etti”

- CHP, Prof. Dr. Ümit Kocasakal, Avukat İrem Çiçek ile eski milletvekili Mehmet Sevigen’i CNN Türk ve AHaber’deki yayınlara katıldıkları gerekçesiyle ihraç edildiler. CHP’nin cezaevlerindeki sözde gazetecileri dahi ‘basın özgürlüğü’ kapsamında savunurken kendi üyelerini ihraç etmelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Partilerde ve memur cezalandırmalarında uyarma, kınama, ihraç müesseseleri vardır. İlgili kişiler sadece üye idi. Mademki parti bir karar aldı, üye olanların sadece uyarılmaları gerekirdi. Parti yönetici olsa idiler sadece kınama almaları gerekirdi. Zira parti disiplini mühim bir husustur. Ama burada direkt ihraç edildiler. Son durum demokrasiye de basın özgürlüğüne de ziyadesiyle aykırı olan antidemokratik bir tutumdan başka bir şey değildir.

“Küresel simsarlar ve baronlar yeni virüs deneyleri yapacak”

- Çin’de çıkan ve adına “Covid-19” denilen virüsün bir anda ortaya çıkıp dünyayı kasıp kavurmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu virüs üretilerek dünyaya yayılan bir biyolojik ya da kimyasal silah mıdır sizce?

Twit olarak da atmıştım, yinelemiş olayım: 2 ay sonra bu virüs gidebilir. Demem o ki bundan emin değilim. Diyelim ki 2 ay sonra gitti. ‘Bu çok güzel bir küresel operasyon silahıymış arkadaşlar. Bunu şimdi öğrenmiş olduk’ diye düşünen küresel simsarlar ve baronlar yeni virüs deneyleri yapacaktır. İşte bundan eminim. Keza ben ‘Bu virüs biyolojik ya da kimyasal bir silah olabilir’ derken, birileri ‘Ne alakası var?’ diyordu. İşte dün NATO toplandı. NATO aşı laboratuvarı ya da hububat alım merkezi midir? Ama biyolojik ama kimyasal; demek ki ortada bir savaş var.

“Avrupa’nın en yoğun yatak kapasitesi olan ülke Türkiye”

- Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye’de alınan tedbirleri yeterli buluyor musunuz?

Elbette yer yer eksiklikler var ama genel itibariyle baktığımızda tedbirlerin en azından bugün itibariyle sağlıklı bir şekilde alındığını ve yürütüldüğünü düşünüyorum. Şeffaflık ilkesine azami surette gayret edildiğini görüyorum. Avrupanın yoğun yatak kapasitesi açısından bir numaralı ülkesinin Türkiye oluşunu önemseyelim, gurur duyalım, moralimizi yüksek düzeyde tutalım.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

GÖZE GİRMEK İÇİN ÇABA İÇİNDE 

Yiğit

FETÖ VE CEHAPEDEN GELECEK YARDIM ALLAH TAN GELSİN BU İKİ GRUHUN BU ÜLKEDE 1 DİKİLİ AĞACI YOK HEP FİTNE HEP ÇOMAK HEP ÜLKEYE TERS KARARLAR HEP MÜSLÜMANLAR ALEYHİNE İŞLER ŞİMDİKİ ELLERİNİ OVUŞTURMALAR ONDAN
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23