Yargıtay'dan tarihi karar! Çocuklar artık annelerinin soyadını alabilecek
Milli İradenin Sesi Yeni Akit
Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.
Yargıtay, daha önce çok tartışma üreten bir konuda karar verdi.Çocuklar artık boşanma durumunda isterlerse annelerinin soy ismini alabilecek
Anayasa Mahkemesi 2015 yılında verdiği kararla, 2012'de Diyarbakır Adliyesi'nde gerçekleşen bir boşanma davasının ardından çocuğunun velayetini alan annenin 'soy isim' mücadelesinde emsallik bir karara imza atmış ve annenin çocuğuna soyismini verememesini Anayasa'ya aykırı bularak yerel mahkemeye göndermişti.
3 yıllık hukuki sürecin ardından 'anne soyadı' ile ilgili Yargıtay da son sözünü söyledi. 9 Nisan 2018 tarihli karar göre; "Boşanmış kadın velayeti kendisine verilmiş olan çocuğuna ‘kendi soyadının' verilmesini velayet hakkına dayanarak Aile Mahmesi'nden isteyebilir" denildi.
Tarihi kararı Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan sosyal medya hesabından "Tarihi kararımız" başlığıyla duyurdu.