• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yanlış beslenme ahiretimizi de tehdit ediyor

Yeniakit Publisher
2015-05-26 17:32:00 - 2015-05-26 20:49:24
Yanlış beslenme ahiretimizi de tehdit ediyor

Şişmanlık ve şişmanlık sebebiyle ortaya çıkan rahatsızlıklar sadece dünya hayatımızı değil, ahiret hayatımızı da tehdit ediyor. Düşünen, üreten ve hareket halinde bir nesil için sünnet-i seniyye iyi bir rehber durumunda...

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Gıda Komisyonu Başkanı Ayşe Cengiz, ambalajlı gıdaları alırken etiket okuma alışkanlığı kazanılması gerektiğini belirterek, tüketicileri etiket bilgisinde mısır şurubu ibaresi yazılan ürünleri almamaları konusunda uyardı.

Cengiz, yaptığı yazılı açıklamada, Şeker-İş'in verilerine göre, Avrupa'da kişi başına 1 kilogram tatlandırıcı düşerken, Türkiye'de bu oranın 4 kilograma kadar çıktığına dikkati çekti.

Toplumda artan obezite ve kanserin yüzde 35-40 nedeninin, yanlış ve kötü beslenme olduğunu belirten Cengiz, bu noktadan yola çıkarak tüketicinin, "boş enerji kaynağı" olarak belirtilen ve "abur cubur" denilen gıdaların tüketim miktarını disipline etmesi gerektiğini kaydetti. 

Ayşe Cengiz, "Ambalajlı gıdaları alırken etiket okuma alışkanlığı kazanılması gerekiyor. Tüketiciler etiket bilgisinde mısır şurubu ibaresi yazıyorsa bu ürünü almamaları gerekir. Bu ürünlerin şişmanlık ve şişmanlığa bağlı bütün metabolik hastalıkları doğuruyor" bilgisini verdi.

Cengiz, Toplumun, nişasta bazlı şeker içerikli gıdaların tüketim miktarının artmasına bağlı olarak, kalitesiz bir hayat ve artan şişmanlık sorunu ile beraber şeker, kalp- damar hastalığı, metabolik hastalıklar, hantal bedenler, üretemeyen beyinler ile her yönüyle sağlıksız bir hayat, enerjisi düşmüş insanlar topluluğuna dönüşeceğini savundu.

EN BÜYÜK RİSK GRUBU OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARI
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Hazır gıdaları tüketme alışkanlığının ve eğiliminin arttığını kaydeden Cengiz, "Dışarıda beslenme alışkanlığımızda da artış var. En büyük risk grubu ne yazık ki okul çağı çocuklarımız olmaktadır. Bu kitle elini uzattığı (hazır gıda abur cubur rafları, okul kantinleri, semt büfeleri, evdeki abur cubur dolapları) her yerde bu tür gıdalara ne yazık ki çok kolay ulaşabilmektedir" ifadelerini kullandı.

Cengiz, beslenmedeki bu risklere karşı kadınların bilinçli gıda alışverişi, bilinçli beslenme konularında eğitilmeleri gerektiğini vurguladı.

"BOŞ ENERJİ KAYNAKLARI" AHİRETİMİZİ DE TEHDİT EDİYOR

Öte yandan; Bediüzzaman Said Nursi hazretleri de eserlerinde bu konuya değinmiştir. Risale Haber'de yer alan habere göre, Fazla kiloların, fazla kiloların sebep olduğu hastalıkların; emanet olarak verilmiş bedenimize hem de ahiret hayatı için yapılacak hazırlıklarda ibadetlerimize engel teşkil ettiği Risale-i Nur'un çeşitli yerlerinde geçmektedir. Aşağıya aldığımız bir kaç örnek Ayşe Cengiz'in yaptığı açıklamalarla birlikte düşünüldüğünde konunun ciddiyeti anlaşılacaktır. Fazladan yediğimiz ve vücudu hantallaştıran, kalbi ve beyni yoran "boş enerji kaynakları" ahiretimizi tehdit ediyor. Bu yüzden bireylerin ve anne babaların beslenme ve gıda tüketimi bilincinin geliştirilmesinde işin ahiret boyutunu da hesaba katması gerekmektedir. 

RİSALE-İ NUR'DAN ÖRNEKLER

*Aslî vazifesinde onu müşevveş etmek, tek bir kuruş yerine onbir kuruşu vermek, olur şeytanî pişe.
İsrafın en sefihi, tebzirin en sakîmi, bir tarzdır bir çeşidi; heves etme bu işe... Sözler ( 722 )

* Bütün Sünen-i Seniyesinde, ahval-i fıtriyesinde ve ahkâm-ı şer'iyesinde, hadd-i istikameti ihtiyar edip zulüm ve zulümat olan ifrat ve tefritten, israf ve tebzirden içtinab etmiştir. Hattâ tekellümünde ve ekl ü şürbünde, iktisadı rehber ve israftan kat'iyyen içtinab etmiştir. Bu hakikatın tafsilâtına dair binler cild kitab te'lif edilmiştir. 
Lem'alar ( 60 )

* ... İktisad, izzet ve cömertliktir. Hısset ve zillet, ehl-i israf ve tebzirin zahirî merdane keyfiyetlerinin içyüzüdür.
Lem'alar ( 143 )

* Nefse ve mideye en ağır ve yorucu hal, taam taam üstüne yemektir." 
{(Haşiye): Yani vücuda en muzır, dört beş saat fasıla vermeden yemek yemek veyahut telezzüz için mütenevvi yemekleri birbiri üstüne mideye doldurmaktır.}
Lem'alar ( 147 )

Peygamberimiz (sav) Az yemeyi ve zayıf kalmayı tavsiye ediyor

Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (sav) de hayatına baktığımızda "yaşamak için" yediğini görürüz. Efendimiz (sav) sünnetinde ve hadislerinde de görülecektir ki "az yemeyi ve zayıf kalmayı" tavsiye etmiştir. Günümüzde gelenek ve kültürlerin etkisiyle, değişen beslenme alışkanlıkları, porsiyon boyutları, abur cubur nevinden fıtri olmayan yiyecek ve içecekler şişmanlığa ve hastalıklara zemin hazırlamıştır. 

Peygamber Efendimiz aleyhissalatü vesellem, yemek miktarını şu iki hadîste şöyle buyurmuştur: "İnsanoğlu, midesinden daha zararlı bir kap doldurmamıştır. İnsanoğluna belini doğrultması için birkaç lokma kâfidir. Mutlaka yemesi gerekiyorsa, üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de nefes alıp vermeye bırakmalıdır."

• Mide vücudun havuzudur, damarlar mideye gelirler, mide sağlıklı ise damarlar sağlıklı, mide sağlıksızsa damarlar sağlıksız olarak çıkarlar. (K. Hafa, Bağdadî, Kayyim, Ummal Zevaid)

• Mü'min bir kimse bir bağırsağı doluncaya kadar yer, kâfir ise yedi bağırsağı doluncaya kadar yer. (Buhari, E’ime Müslim, Tirmizi, ibn Mace)

• İnsanoğlu midesinden daha zararlı bir kap doldurmamıştır. İnsanoğluna belini doğrultacak birkaç lokma kâfidir. Mutlaka yemesi gerekiyorsa üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de nefes alıp vermeğe bırakmalıdır. (Tirmizi, Mâce Et’ime, Müsned)

• Allah'a en sevgili olanınız, az yiyenleriniz, vücud bakımından da hafif olanlarınızdır. (Münavi, Feyzu'l-Kadir, 1/175)

• Ben sizin hakkınızda ancak mideleriniz ve tenasül uzuvlarınız konusundaki aşırılıktan ve nefsani sapıklıklardan korkarım.

• Peygamberlerden sonra bu ümmete arız olacak ilk bela, çok yemek ve tokluktur. Milletin karnı doyduğu zaman bedenleri yağlanır, fakat buna mukabil kalblerine zaaf arız olur, şehevi duyguları ise gemi azıya alır.

• Efendimiz (sas) Medine ahalisi için "Buranın sakinleri karınları acıkmadıkça yemek yemezler. Yedikleri kadar yiyecekken doymadan sofradan kalkarlar. Bu yüzden de hasta olmazlar." buyurmuştur.

• Mide hastalıkların evidir; perhiz ise, tedavinin (ilâçların) başıdır. Her vücuda alışık olduğu şeyleri veriniz. (el Medhal, K. Hafa)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23