• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Uzmanlardan ebeveynlere ‘cep telefonu ve tablet’ uyarısı! Teknolojiyi çocuk bakıcısı gibi kullanmayın

Yeniakit Publisher
2019-05-14 13:33:00 - 2019-05-14 14:31:41
Uzmanlardan ebeveynlere ‘cep telefonu ve tablet’ uyarısı! Teknolojiyi çocuk bakıcısı gibi kullanmayın

Uzmanlar, arkadaşları içinde kendini rahat hissetmeyen bire bir iletişimden kaçınan çocuklar için ebeveynleri uyarıyor. Yeniakit.com.tr’ye konuşan Uzman Klinik Psikolog Leyla Özcan, “Teknolojik araçları çocuk bakıcısı gibi kullanmak kesinlikle doğru değildir.” dedi.

 Murathan Seyitoğlu - Ankara  yeniakit.com.tr 

İletişim aracı olarak kullanılan cep telefonu, tablet ve bilgisayar her yaştan çocuğun hayatında oldukça fazla yer kapladığını belirten Uzman Klinik Psikolog Leyla Özcan, “Bu araçlar çocuklara kimi zaman eğlenceli ve eğitici zaman geçirmelerini sağlarken, kimi zaman da bağımlılık nedeniyle günlük hayatlarını olumsuz yönde etkiliyor.” açıklamasında bulundu. 

“Anne ve babalar akıllı telefonlarıyla meşgul olmasınlar”

Teknoloji doğru ve ölçülü kullanıldığında insanlığa fayda sağlayan araçlardan biri iken, nasıl oluyor da yanlış kullanıldığında hayatı olduğundan fazla zorlaştırıyor?” diyen Özcan, “Çocuklarda teknolojinin olumsuz etkileri fiziksel ve psikolojik sağlıkları konusunda kendini net olarak ortaya koyuyor. Çocuklarımızı olumsuz etkilerden korumak için anne ve babanın iyi bir rol model olması çok önemlidir. Anne ve baba sürekli elinde telefonu ile meşgul olursa çocuklar bu durumdan olumsuz etkilenir. Bu nedenle anne ve babalar özellikle çocuklarının yanında lütfen telefonlarından uzak dursunlar, çocuklarıyla yakından ilgilensinler.” uyarısında bulundu.

“Cep telefonu ve tabletleri çocuk bakıcısı olarak kullanmayın”

Ebeveynler tarafından cep telefonu ve tabletlerin adeta birer susturucu gibi çocukların eline verildiğini hatırlatan Özcan, şöyle konuştu:

“Teknolojik araçları çocuk bakıcısı gibi kullanmak kesinlikle doğru değildir. Çocukların anne ve babasıyla iletişime geçme ihtiyaçları vardır ve bu ihtiyacını sizin telefon ve tabletle karşılamanız doğru bir davranış değildir.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Çocuklarınız teknolojiye çok fazla düşkünse aman dikkat!”

“Çocuklarınız telefon, tablet ve televizyona çok fazla düşkünse aman dikkat” değerlendirmesinde bulunan Özcan, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından da bu konuda ebeveynlere uyarılar yapılmış ve 2 ila 5 yaş arasındaki çocukların günde bir saat ekran saati ile sınırlandırılmasını önermiştir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bu uyarı da çocuklarımızın fizik ve ruh sağlıkları bakımından önemlidir.” diye konuştu.

“Vücutlarını fiziksel oyun yoluyla geliştirmeliler”

Uzman Klinik Psikolog Leyla Özcan, sözlerine şöyle devam etti:

*Fiziksel aktivite ve egzersiz, çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi için gerekli birçok fayda sunarken, çocuğun ekranla çok fazla meşgul olması onun uykuya dalma vaktini aldığı gibi fiziksel olarak aktif olmasını da engelliyor.  Küçük çocuklar aktif olarak çevrelerini araştırıyor olmalı, hareketsiz olmamalı ve vücutlarını fiziksel oyun yoluyla geliştirmeliler. Amerikan Pediatri Akademisi'nin (AAP), 2 yaşından küçük çocuklar için mobil cihaz kullanımını tavsiye etmemesinin nedeni budur.

“Ekrana aşırı maruz kalan çocukların iştah kontrol süresi kısalıyor”

Çocuğun ilk yıllarında beyni hızla gelişir ve küçük çocuklar ekranlarla değil, insanlarla etkileşime/iletişime girerek hayatı tecrübe etmeye ve öğrenmeye başladıklarını belirten Özcan, “Baş aşağı olmak ve insanlarla göz temasında bulunmamak, hem ruh sağlığına hem de beyin gelişimine zararlı olabilmektedir. Doktorlar, ekrana aşırı maruz kalan çocukların iştah kontrolünün yanı sıra dikkat süresi ve yoğunlaşma/konsantrasyon sürelerinin kısaldığına dikkat çekmektedirler.” şeklinde konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23