• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Uyumadan iki saat önce teknolojiye 'dur' demenin faydaları

Yeniakit Publisher
2019-04-16 10:23:00 -
Uyumadan iki saat önce teknolojiye 'dur' demenin faydaları

Uzmanlar uykuya geçiş süresinde yaşanan zorlukların özellikle teknolojik ürünlerin etkisiyle olduğunu vurguluyor.

Muhtemelen birçoğunuz televizyon karşısında uyuyor ya da yatağa elinde telefon olmadan uzanmıyordur. Ne yazık ki Türkiye'de kitap okuma oranı son derece düşük. Bu nedenle yatağa uzanıldığında eline bir kitap alanlar yok denilecek kadar az.

Kilo alımını arttırır

Uyumadan önce teknolojiye fazlaca zaman ayırmak beyindeki stres hormonu olan kortizolün salınımı arttırır. Bu durum uzun vadede kilo alımını arttırdığı gibi psikolojiyi de olumsuz etkiler.

2 saat önce son verilmeli

Uzmanlar sağlıklı bir beden için uykudan iki saat önce teknolojiyle olan iletişimin kesilmesini öneriyor. Böylelikle uykuya geçiş süreci kısalıyor ve sabahları daha dinç uyanılıyor.

Uykuyu kaçırıyor

Sanıldığının aksine televizyon ve özellikle telefon uykuyu getirmiyor. Bu tip teknolojik ürünler uykuyu kaçırıyor ve sağlıksız bir uyku alışkanlığının temellerinin atılmasına vesile oluyor. Ayrıca televizyon başında uyuklayanların ise ileri dönemlerde ciddi uyku sorunlarıyla karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Anneler önemli unsur

Uzmanlar yatağa uzanmadan iki saat önce teknolojik cihazların bir kenara bırakılmasını, gerekirse ılık bir duş alınmasını öneriyor. Söz konusu bu iki saatlik dilimde sıcak bir çay ve bir kitap size eşlik edebilir. Veyahut iki saatlik uyku öncesi sürenizde evlatlarınızla, ailenizle keyifli sohbetler gerçekleştirebilirsiniz. Bu alışkanlığın yerleşmesi konusunda ise özellikle annelere büyük görev düşüyor. Anneler bu tip konularda her zaman evlatlarının gözünde önemli bir rol modeldir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23