• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ünlü şefler böyle yapıyor, çaprazı makbul! Bunu yiyen bayılıyor: Yemeğe lezzet katan soğan doğrama yöntemi!

Yeniakit Publisher
Selma Savcı Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
 Ünlü şefler böyle yapıyor, çaprazı makbul! Bunu yiyen bayılıyor: Yemeğe lezzet katan soğan doğrama yöntemi!

Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen ve doğal ilaç olarak bilinen soğan, yemeklerde de lezzet katan besinlerden biridir. Genellikle pek çok ev yemeğini hazırlarken soğanı kullanırız. Ancak pek çok kişi, soğanı doğrama aşamasına pek dikkat etmez. Bu aşama aslında yemeğin lezzetini bile etkiler. Bunu yiyen bayılıyor! İşte soğan doğrama taktiği.

Yemeklere lezzet katan soğan, aynı zamanda bağışıklık güçlendiren besinler arasında yer alır. Genellikle yemeklerin içinde doğranmış bir şekilde tükettiğimiz soğanın tadı bazı zamanlarda daha keskin, bazı zamanlarda ise daha hafif olur. Bunun nedeni doğrama tekniklerinizle ilgili. İşte doğru soğan doğrama tekniği.
Sosyal medyada besinler ile ilgili önemli tavsiyelerde bulunan bir şef, bu kez soğan doğrama konusunda çeşitli bilgilere yer verdi. Yemeklere lezzet katan soğanı doğrama şekliniz yemeğin tadını inanılmaz derecede değiştirebiliyor. Soğan ile ilgili bazı püf noktalar mevcut.

Şef Jayraj Chandani, soğanlar ile ilgili ilginç bir durum olduğunu vurguluyor. Soğanın kesilmeden önce neredeyse hiç aromatik olmaması ve lezzetini kesme şeklinden aldığını belirten şef, kullanılması gereken doğru teknikleri paylaştı.

Şefin ifadelerine göre, soğanın aroması ve lezzetinin çıkması için içerisindeki enzimlerin reaksiyon oluşturması gerekiyor. Bu enzim ve amino asitler ise soğanın farklı kısımlarında bulunuyor. Peki, nasıl birleşerek aroma etkisi yaratacak?

Reaksiyona girmesi gereken enzim ve amino asitler hücre duvarı yırtıldığında birbirine temas ediyormuş. Bu durumun sonucunda ise hücre duvarı ne kadar çok yırtılırsa, soğan da o kadar iyi bir lezzete ulaşabiliyor. Şef Handani'ye göre ise soğanın hücre duvarı kökünden ucuna kadar uzanır.

Kökten uca kadar dayanan soğan çapraz bir şekilde kesildiğinde, uzunlamasına kesilmesinden daha fazla hücre duvarının yırtılmasına yol açabilir. Bu durum da aroma ve lezzetin daha yoğun, güzel olacağını gösteriyor. Şef, özellikle salata yaparken soğanın uzunlamasına dilimlenmesi gerektiğini belirtiyor.
Salatalar için uzunlama doğranmasının nedeni ise aromanın tam kıvamında olmasıdır. Çiğ soğan tüketimi için çapraz doğrama tekniği, aromasının ağır gelmesine neden olabilir. Ancak yemek pişirirken soğanları çapraz bir şekilde doğrayabilirsiniz.

Soğan ile ilgili bazı püf noktalara yer veren şef, soğanları sotelerken bir miktar su eklemeniz gerektiğini söylüyor. Bu sayede hazırladığınız yemeğin lezzeti iki katına çıkacak. Ancak bu su miktarı çok az olmalıdır.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23