• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye’nin astronot merkezi tamamlanıyor

Yeniakit Publisher
2018-03-20 09:13:00 -
Türkiye’nin astronot merkezi tamamlanıyor

Türkiye’nin astronot yetiştirecek merkezinin inşası hızla sürüyor. Yüzde 50’si tamamlanan 200 milyon liralık yatırım, faaliyete geçmesi ile dünyanın beş merkezinden birisi olacak.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından ‘’Gökmen Projesi’’ kapsamında yapımına başlanan, Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi’nin (GUHEM) inşaatının yüzde 50’si tamamlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle 13 bin metrekare alanda yapımı devam eden merkez tamamlandığında Avrupa’da en iyi, dünyada ise ilk 5 havacılık ve uzay merkezinden birisi olacak.

Uzay ve havacılıkla ilgili eğitim amaçlı düzenek ve sergilerin yer alacağı merkeze Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da 80 milyon liralık destek sağlıyor. GUHEM, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi ile 200 milyon liralık bütçesi ve modern mimarisiyle uzay ve havacılık alanında Türkiye’nin en önemli merkezi durumuna gelecek.

SİMÜLATÖR DE BULUNACAK

Yaklaşık 150’nin üzerinde interaktif düzenek, havacılık öğrenme merkezi, uzay inovasyon atölyesi ile dikey rüzgar tüneli gibi birbirinden farklı uygulamaların yer alacağı GUHEM’in ilk katında modern uçuş simülatörleri de yer alacak.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Uzay katı” olarak adlandırılan ikinci katta ise atmosfer olayları, güneş sistemi, gezegenler ve galaksilere ilişkin bilgiler sunulacak. Geçen yıl ağustos ayında temeli atma töreni gerçekleştirilen merkezin bu yılın sonunda tamamlanması planlanıyor.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, dünyanın en büyük ekonomilerinin uzay ve havacılıkta önemli bir noktaya geldiğini belirterek, Türkiye’nin GÖKTÜRK uydusu, Atak helikopteri, Hürkuş gibi milli projelerle stratejik sektörlerde söz sahibi olduğunu ifade etti
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23