• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye üretti, dünya peşine düştü! Gramı tam 150 dolar

Yeniakit Publisher
2022-01-19 18:57:00 -
Türkiye üretti, dünya peşine düştü! Gramı tam 150 dolar

Dayanıklılık, esneklik, termal ve elektriksel iletkenlik özellikleriyle çok farklı sanayi alanlarında kullanılabilen grafeni Türkiye'de ilk kez seri olarak üreten şirket, ürünlerini 80 ülkeye ihraç etmenin yanı sıra ileri teknoloji malzeme alanında ithalatın azalmasına da katkıda bulunuyor. Grafenin gram başına ihracat değeri 150 dolara varıyor.

 

Dayanıklılık, esneklik, termal ve elektriksel iletkenlik özellikleriyle çok farklı sanayi alanlarında kullanılabilen grafeni Türkiye'de ilk kez seri olarak üreten şirket, ürünlerini 80 ülkeye ihraç etmenin yanı sıra ileri teknoloji malzeme alanında ithalatın azalmasına da katkıda bulunuyor.

Çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken, bir o kadar esnek ve hafif olan grafen, hava araçları, su geçirmez kaplamalar, otomotiv, elektronik cihazlar, dokunmatik ekranlar gibi birçok üründe kullanılıyor.

Nanografi Nanoteknoloji AŞ'nin geçen yıl açılışı gerçekleştirilen Ankara'daki grafen seri üretim tesisi de Türkiye'nin ileri teknoloji malzeme alanında önemli bir ihtiyacını karşılıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Şirketin çevre dostu endüstrileşmeye uygun ve düşük maliyetli özgün bir yöntemle üretim yaptığı tesiste, grafen başta olmak üzere ileri malzeme teknolojileri alanında Ar-Ge çalışmaları da yürütülüyor.

"Ticaret hacmimizin büyük bölümünü oluşturuyor"

Nanografi Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Emre Deli, seri üretim tesislerinin KOSGEB'in Teknoyatırım Programı kapsamında desteklendiğini söyledi. Grafeni yüksek kapasite, performans ve verimlilikte ürettiklerini belirten Deli, sürdürdükleri son ürün çalışmalarıyla katma değer oranını artırmayı hedeflediklerini bildirdi. Deli, "Toplam ticaret hacmimizin büyük bölümünü ihracat oluşturuyor. Nanografi olarak kurduğumuz seri üretim tesisinden elde ettiğimiz grafeni farklı boyut, nitelik ve miktarlarda 57 ülkeye ihraç etmeyi başardık. İhraç ettiğimiz diğer ürünlerle de toplam 80 ülkeye ulaştık. Ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülkelerin gelişmiş endüstriler ve nanoteknolojide rekabetçi pazarlara sahip olması bizim açımızdan oldukça önemli." dedi.

Deli, Türkiye'de üretilen grafeni Airbus, LG gibi dev teknoloji şirketleriyle Harvard, Stanford gibi dünyanın önde gelen üniversitelerine ihraç ettiklerini dile getirdi.

"Gram başına ihracat değeri 150 doları buluyor"

Ürettikleri grafenin gram başına ihracat değerinin 100-150 dolar civarında olduğu bilgisini veren Deli, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayisi ihracatı içindeki payı yüzde 3 düzeylerinde. Grafen ihracatımızın imalat sanayisi ürünlerimiz içinde bulunan yüksek ve orta yüksek teknolojiye sahip ürünlerimizin oranının yükselmesine de katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu yatırımımızın gerek kilogram başına elde ettiğimiz ihracat gelirini gerekse katma değerli ürün üretimine bağlı olarak personel istihdamını ve ülkeye döviz girdisini artıracağına inanıyoruz."

Deli, grafeni yerli olarak üretmekle hem ihracat kalemi oluşturduklarına hem de ileri teknoloji malzeme alanında önemli bir ithalatın önüne geçtiklerine, böylelikle de cari dengeye katkıda bulunduklarına dikkati çekti.

Yıllık 100 tonluk kapasiteyle üretim yaptıkları grafenle yurt içinde de ihtiyaç duyulan nanomalzeme ihtiyacını karşıladıklarına işaret eden Deli, "Üretimimiz sayesinde tüm dünyada satışı belli başlı kaidelere bağlı olan grafeni, savunma sanayisi şirketlerimiz, araştırma enstitülerimiz ve Ar-Ge merkezlerimiz, daha kolay ve düşük maliyetle ulaşabiliyor. Grafen ve nanomalzemelerin tedariki ülkemizin bilim insanları için bir zorluk olmaktan çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Deli, grafen ürünlerinin elektronikten havacılığa, biosensörlerden kompozitlere, batarya teknolojilerinden yeni nesil barkod teknolojilerine kadar büyük bir uzmanlık alanında kullanıldığını bildirdi.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Gazeteci

İşte bu sebepten dolayı, Türkiye'nin EKONOMİSİ o kadar şahlandiki, 1ytl oldu 13.5 dolardan fazla .  

Doğruya Doğru

Gazeteci yorumcusuna yav nekadar fitne fesat, aşşalık duygulu yerli Milli düşmanı insanlar var üretiyo gene yaranamıyo heykel yapanları temel atmama törenleri yapanların peşinden gidiyo ya sabır
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23