• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye savunma sanayinde çağ atladı

Yeniakit Publisher
2018-05-29 12:19:00 - 2018-05-29 12:32:45
Türkiye savunma sanayinde çağ atladı

Son yıllarda atağa kalkan Türk savunma sanayisi yerli ve milli ürünleriyle göz dolduruyor.

Türk Ordusu’nun caydırıcı gücünü bilmeyen ülke yoktur. Özellikle tarihten gelen, vatan ve millet aşkıyla yoğrulan bu kudretli güç; dosta güven, düşmana korku salıyor. İstanbul’un fethi buna en güzel örneklerden biridir. Osmanlı’nın İstanbul’un fethinde kullandığı ve tamamen yerli olan Şahi Topu, Türklerin silah teknolojisine verdiği önemi gösterir. Asırlar sonra günümüzde de yerli ve milli silahların üretimine devam edilmesi ülkemiz adına gurur vericidir.

ŞAHİ TOPUNDAN FIRTINA OBÜSÜNE

Şahi Topu, Bizans surlarını kevgire çevirerek gücünü kanıtlamış bir silahtır. Şahi Topu’nun üretimi üzerinden 565 yıl geçmesine rağmen hala konuşuluyor olması, topun ne denli büyük olduğunu gösterir. Fatih Sultan Mehmed’in müthiş dehasıyla ve matematiğe olan ilgisi birleşince Macar Urban Usta’nın ellerinden çıkan Şahi Topu, Başta Bizans olmak üzere, Haçlılar’a korku salmıştır. Günümüzde Fırtına Obüsleri de Şahi Topu gibi dosta güven, düşmana korku salmaktadır. Gerek Fırat Kalkanı gerekse Zeytin Dalı Harekatı’nda Fırtına Obüsleri, büyük rol oynamıştır.

SESTEN 5 KAT DAHA HIZLI

Ateşli silahların yerine geçmesi beklenen ve yerli olarak geliştirilen elektromanyetik top sistemi geliyor. Klasik sistemlerde barut ya da yakıt kullanılırken ŞAHİ 209, çok yüksek bir kinetik enerji ve hipersonik hıza sahip olacak. Sesten 5 kat daha hızlı olacak Şahi 209 için ilk test denemelerinin bu yaz başlayacağı tahmin ediliyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İşte Türk Ordusu’nda öne çıkan bazı yerli ve milli silahlar:

T-155 FIRTINA OBÜSÜ

Hareket halindeyken 30 saniyede atışa hazır hale gelen Fırtına Obüsleri, 1 dakika içinde 6 top atışı yapabiliyor. ASELSAN tarafından geliştirilen sistemde 8-25 km arası hedefleri isabetle vurabiliyor.

ANKA VE BAYRAKTAR

İnsansız hava aracı olan Anka ve Bayraktar, operasyonlara anlık istihbarat sağlıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonları için önemli bir araçtır.

T-129 ATAK HELİKOPTERİ

Yakın hava desteği görevleri ve çok amaçlı görevler için tasarlanmış olan T-129 ATAK, ağır silah yükü ile zorlayıcı "sıcak hava-yüksek irtifa" görevleri için optimize edilmiştir.

KASIRGA TR-300 FÜZESİ

Kara kuvvetlerinde en önemli silahlardan biridir. 100 km menziline kadar hedefleri başarıyla imha edebiliyor.

HGK AKILLI BOMBA

TÜBİTAK, Hassas Güdüm Kiti (HGK) geliştirerek, savaş uçaklarında kullanılan klasik mühimmatı akıllı bombaya dönüştürdü. Jetler, güdüm yeteneği kazanan bombalarını, hedeflerinin üzerine gelmeden, tehlikeli alan dışından ateşleyebiliyor.

SOM FÜZESİ

TÜBİTAK geliştirdi. Menzili 200 kilometre. Uçaktan, karadan ve denizden ateşlenebiliyor. Hedefine GPS ile uydu aracılığıyla yöneliyor.

UMTAS FÜZESİ

Umtas Füzesi, Taarruz helikopterlerinden ateşleniyor. At-Unut ve At-Güncelle kullanım modlarına sahip bulunuyor.

MİLLİ TANK ALTAY

Prototip üretimi bitti. Seri üretim için ihaleye çıkıldı. Altay tankında 4 kişilik mürettebat görev alacak. Tankın muharebe ağırlığı 65 ton olarak tahmin ediliyor. Değişken süspansiyon sistemi sayesinde keskin manevra yapabilme ve üstün arazi yeteneğine sahip.

Tankın iç ve dış iletişimini kesecek ve tankın elektronik sistemlerini sekteye uğratılabilecek elektromanyetik silahlara karşı donanımı mevcuttur. 12,7mm ağır makineli tüfek ve Aselsan Sarp veya Aselsan Stamp diğer silahları olarak biliniyor. ASELSAN tarafından sağlanan son teknoloji bilgisayar sistemleri ile atış kontrol sistemi ve daha fazlasına sahip olan bir tank. Roketsan Bor karbür esaslı yeni bilinmeyen tip zırh.

MİLGEM

İlk milli gemi olma unvanını taşıyor. “TCG Heybeliada” 2008’de denize indirildi. 99 metre uzunluğundaki gemi, yerli seyrüsefer sistemleriyle donatıldı.

KOBRA

OTOKAR’ın geliştirdiği zırhlı tekerlekli araç 9 personel taşıma kapasitesine sahip bulunuyor.

KİRPİ

Mayına ve el yapımı patlayıcılara karşı korumalı personel taşıyıcılardır. BMC tarafından yüzde 70 yerli imkanla üretildi.

BORA-12 KESKİN NİŞANCI TÜFEĞİ

Jandarma Genel Komutanlığı MKE ortak geliştirdi. 7.62 mm çapındaki tüfeğin etkili menzili bin 200 metre.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23