• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türk üniversiteleri dünyaca ünlü sıralamalara giriyor!

Yeniakit Publisher
2016-01-17 11:38:00 - 2018-08-01 11:55:27
Türk üniversiteleri dünyaca ünlü sıralamalara giriyor!

Atılım Üniversitesi Strateji ve İş Geliştirme Müdürü Hasan Atasoy, en başarılı üniversitelerin yer aldığı dünyaca ünlü sıralamalar arasında Türkiye’den çok sayıda üniversitenin bulunduğunu söyledi.

Üniversitelerin yer almak için birbirleriyle yarıştığı dünyaca ünlü sıralamaların arasına Türkiye’den çok sayıda üniversite girdi. Atılım Üniversitesi Strateji ve İş Geliştirme Müdürü Hasan Atasoy URAP, THE, QS, Leiden, ARWU ve Webometrics listelerini baz alarak yaptığı değerlendirmede sonucunda çok sayıda Türk üniversitesinin sıralamaya alındığını ve toplamda 239 kez Türk üniversitelerinin listelere girdiğini söyledi. 2000’li yıllardan önce genellikle bölgesel sıralamalar yapıldığını belirten Atasoy, günümüzde ise uluslar arası sıralamaların önem kazandığını ve genellikle araştırma kuruluşları ile şirketlerin bu sıralamaları yaptıklarını söyledi. Araştırmanın içeriği hakkında bilgi veren Hasan Atasoy, “500 üniversitenin değerlendirildiği Çin’den Jiao Tong Üniversitesi tarafından yapılan ARWU sıralamasında 1, 20000 üzerinde üniversitenin değerlendirildiği İspanya’dan Cybermetrics Lab tarafından yapılan Webometrics sıralamasında 131, 800 üniversitenin değerlendirildiği İngiltere’den TES Global tarafından yapılan Times Higher Education (THE) sıralamasında 10, 800 üniversitenin değerlendirildiği İngiltere’den Quacquarelli Symonds Ltd tarafından yapılan QS sıralamasında 10, 750 üniversitenin değerlendirildiği Leiden sıralamasında 11 ve 2000 üniversitenin değerlendirildiği Türkiye’den ODTÜ bünyesindeki Enformatik Enstitüsü URAP (University Ranking by Academic Performance) sıralamasında ise 76 üniversite yer alıyor” şeklinde konuştu.

URAP’TA TOP 100

Hasan Atasoy, URAP dünya üniversiteler sıralamasındaki ülkelerin sayılarıyla ilgili olarak ise, “Top 100’de ABD’den 39, Çin’den 5, Japonya’dan 3, İngiltere’den 7, Fransa’dan 4, İtalya’dan 2, Almanya’dan 5, Güney Kore’den 1, İspanya’dan 1, Kanada’dan 5, Tayvan’dan 1 ve Avustralya’dan 5 üniversite bulunuyor” dedi.

DİKKATE ALINAN KRİTERLER

Sıralamalar hazırlanırken dikkate alınan kriterler hakkında bilgi veren Hasan Atasoy, “Başlangıçta üniversite sıralaması sadece akademik araştırma performansını dikkate alırken artık günümüzde akademik performansın yanında üniversitenin yenilikçi ve girişimci bakış açısını, bunun yanında özel sektörle ve uluslararası işbirliklerini de dikkate alıyor. O nedenle artık sıralamalar günümüzde artık farklılaştı ve sıralama yapan kuruluşlar aynı dönemi içeren birden fazla farklı alanda sıralamalar açıklıyorlar. Örneğin İspanyol SCIMAGO Labs tek sıralama açıklamak yerine araştırma, yenilikçilik ve web performansını ölçen 3 ana başlıkta 10’a yakın sıralama açıklıyor. Bir sıralamada en yukarılarda yer alan üniversitenin diğerinde ilk 50’ye bile giremediği oluyor” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Sıralama yapılırken faydalanılan kaynaklar hakkında bilgi veren Hasan Atasoy, “Sıralama yapan kuruluşlar ISI (Information Sciences Institute), Scopus ve Google Scholar gibi güvenilir verileri kullanırken bunun yanında anket verilerini de kullanmaktadır. Bu sıralamalar bilgi toplarken üniversitelerden bilgi almakta, üniversitelerin akademisyenlerinden, mezunlarından ve işverenlerden de bilgi almaktadır. Akademik sıralama yaparken belirtilen kaynakların yanı sıra öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı, doktora öğrenci sayısı gibi nitelikli veriler Dünyadaki bütün üniversiteler için elde edilmesi güç iken URAP sıralaması yapmış olduğu ulusal sıralamada bu kriterleri de dikkate almaktadır” şeklinde konuştu.

“EN BAŞARILI ÜNİVERSİTE SAYISI DEĞİŞİYOR”

Her sıralamada açıklanan en başarılı üniversite sayısının değiştiğini belirten Atasoy, “Örneğin THE ve QS sıralamaları 2015 yılında dünya üniversiteler sıralamasında en başarılı 800 üniversiteyi açıklarken URAP sıralaması Dünyada en başarılı 2000 üniversiteyi açıkladı. Dünyada 20000’den fazla yükseköğretim kurumu olduğu göz önüne alındığında ilk 2000 içinde yer almak büyük bir başarı olarak görülmelidir” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23