• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tarihe damgasını vurdu

Yeniakit Publisher
2014-08-12 08:31:00 - 2014-08-12 08:11:33
Tarihe damgasını vurdu

Dünya’daki birçok gazete Başbakan Erdoğan’ın seçim zaferinden övgüyle bahsederken, İngiliz gazeteleri, “Erdoğan tarihe damgasını vurdu”, “Yeni Türkiye’nin başlangıcı” başlıklarını attı. İtalyan La Repubblica gazetesi de, “Erdoğan’ın zaferi, Ankara’nın sultanı” başlığını kullandı. İsviçre basını, Erdoğan’ın son 11 yılda pekçok Türk’ü gururlandıracak şeyler yaptığını belirtirken, Alman basını da Erdoğan’ın milli geliri artırdığını, ekonomik başarıya imza attığını yazdı.

İngiliz Basını: Yeni Türkiye’nin başlangıcı

Financial Times (FT) gazetesi, birinci sayfasından duyurduğu haberde, “Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı yarışında zaferini ilan ederken, Türkiye için dönüm noktası” başlığını kullandı. Erdoğan’ın balkon konuşmasında, eski husumetleri geride bırakarak yeni bir anayasa çağrısı yaptığını belirtilen haberde, Erdoğan’ın seçim sonuçlarını “Yeni Türkiye’nin başlangıcı” olarak nitelediği kaydedildi.

Times gazetesindeki haberde ise Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarının Erdoğan’a “bu zamana kadar eşi görülmemiş bir güç” kazandırdığı belirtilerek, “Türkiye ilk defa doğrudan oy seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak Recep Tayyip Erdoğan’ı seçti. Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk’ten beri en güçlü ve dönüşümcü lider olarak tarihe damgasını vurdu” ifadelerini kullandı.

Gazete, Erdoğan’ın yaklaşık yüzde 52 oranında oy aldığını, bunu muhalefet partileri tarafından ortaklaşa aday gösterilen Ekmelettin İhsanoğlu için “yenilgi” olduğunu ifade etti.

Guardian gazetesi, “Erdoğan cumhurbaşkanlığına değişim getirecek” başlıklı haberinde, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından birlik mesajları verdiğini aktardı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Daily Telegraph gazetesi de “Tarihi seçim Erdoğan’a Türkiye’de daha fazla yetki verdi” başlıklı haberinde, seçim sonuçlarının Başbakan Erdoğan’ın kontrol gücünü artırdığı belirtildi.

Haberde, “Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ülkenin ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde tarihi bir zafer kazanarak, ülkenin gelecek beş yıl boyunca lideri olarak yerini sağlamlaştırdı” ifadeleri kullanıldı.

ALMAN BASINI: Milli geliri artırdı; ekonomik başarıya imza attı

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinin manşetinde yer alan haberde, “Erdoğan, Türkiye Cumhurbaşkanı seçildi” başlığı kullanıldı. Gazete haberinde, ülke tarihinde ilk defa halkın cumhurbaşkanını seçtiği ve Erdoğan’ın daha ilk turda seçimleri kazanarak rakiplerini yendiği kaydedildi.

Süddeutsche Zeitung gazetesinin manşetindeki “Erdoğan Türkiye’nin Cumhurbaşkanı oldu” başlıklı haberde, Erdoğan’ın halkın oylarının salt çoğunluğuyla cumhurbaşkanı seçildiğini, şimdi devletin zirvesine daha fazla güç vermek istediğini kaydetti. Haberde, “Başbakan Erdoğan’ın seçimi kazandığının belli olmasının ardından Eyüp Sultan Camisi’ne giderek şükür namazı kıldığı” belirtildi. AK Parti döneminde ekonomide yaşanan gelişmelere dikkat çekilen haberde, 2002 yılında Erdoğan başkanlığında iktidara gelen AK Parti’nin ülkede kişi başına düşen milli geliri üç kat arttırdığı ve birçok ekonomik başarıya imza attığı vurgulandı. Die Welt gazetesinin ilk sayfasında yer alan haberde, Erdoğan’ın zafer yaşadığı, Türkiye tarihinde ilk defa halkın cumhurbaşkanını doğrudan seçtiğine yer verildi.

Filistin basınında zafer sevinci:

Türkiye artık yeni bir döneme girdi

Türkiye’de gerçekleştirilen seçimde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi, Filistin basınında geniş yer buldu. Filistin’in en köklü gazetelerinden El-Kudüs ise “Erdoğan ilk turda cumhurbaşkanı” başlığıyla verdiği haberde, Erdoğan’ın rakiplerine karşı kolay bir zafer kazanmasının halkın ona duyduğu sevgiden kaynaklandığına dikkati çekti. Gazze merkezli Filistin Gazetesi de Türkiye’deki seçime geniş yer verdiği haberinde Erdoğan’ın “Türkiye’nin artık yeni bir döneme girdiği” yönündeki sözlerine vurgu yaptı.

İTALYAN BASINI: Erdoğan’ın zaferi, Ankara’nın sultanı

Başbakan Erdoğan’ın seçim zaferi İtalyan basınında da geniş yer buldu. Ülkenin ana akım gazetelerinden La Repubblica’da yer alan haberde, “Erdoğan’ın zaferi, Ankara’nın sultanı” başlığı kullanılarak, Ankara’da büyük kutlamalar olduğunu kaydedildi. Başbakan Erdoğan’ın yönetimde olduğu ilk dönemde çok net şekilde reformist bir yol izlediği hatırlatılan haberde, Türkiye’nin dünyayı şaşırtacak şekilde değiştirdiğini, ekonomik büyümede rakamlarının hızla yükseldiği belirtildi.

Bulgaristan basını: Türkiye yeni bir çağa girdi

Ülkenin en yüksek tirajlı 24 Saat gazetesindeki ‘’Erdoğan Türkiye’nin yeni bir çağa girdiğini ilan etti’’ başlıklı haberde, Erdoğan’ın seçim sonrası ilk konuşmasında sosyal birlik ve mütabakat çağrısı yaptığı vurgulandı. Yüksek trajlı Standart gazetesi, “İlk kez cumhurbaşkanının direk olarak seçebilen Türkler yine Erdoğan’ı tercih ettiler’’ başlıklı haberde, yapılan araştırmalar doğrultusunda Erdoğan’ın zaferini ilan ettiği bildirildi.

ABD’den ilk seçim açıklaması: Başkan Obama, Erdoğan ile çalışmayı sabırsızlıkla bekliyor

Beyaz Saray sözcüsü, Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili değerlendirmede bulundu. Beyaz Saray, ABD Başkanı Obama’nın, Başbakan Erdoğan ile bu yeni görevinde çalışmayı ‘sabırsızlıkla beklediğini’ bildirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden konuyla ilgili bir soruya verdiği yanıtta, “Türkiye’deki cumhurbaşkanı seçimi sonuçlarını gördüklerini” kaydetti. ABD Başkanı Obama’nın, “Başbakan Erdoğan ile bu yeni görevinde çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini” belirten Hayden, Obama’nın aynı şekilde Erdoğan’ın yerine geçecek başbakanla da çalışmayı arzuladığını ifade etti. Hayden, Obama’nın önümüzdeki günlerde Başbakan Erdoğan’ı aramasını beklediklerini de bildirdi.

Erdoğan’a ‘kutlama’ ve ‘tebrik’ yağıyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a tebrik mesajı gönderdi. Aliyev “Sayın Başbakan, aziz kardeşim” ifadeleriyle başladığı kutlama mesajında, Erdoğan’ı Türkiye’nin tarihinde ilk kez halk oylamasıyla yapılan cumhurbaşkanı seçiminde kazandığı parlak zafer dolayısıyla tebrik etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Erdoğan’ı ülkesine davet etti. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan’a tebrik mesajı gönderdi. Merkel’in gönderdiği mesajda, Almanya ve Türkiye’nin yakın ve güven içinde işbirliğinin olduğunu belirtilerek, “Ülkelerimiz arasındaki dostça ilişkileri sizinle beraber tüm vatandaşların yararına sürdürmek ve derinleştirmek benim özel isteğim” ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, 10 Ağustos seçiminde cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı kutlayarak işbirliğini artırma dileklerini ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Kosova Başbakanı Taçi, Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum , Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de Başbakan Erdoğan’ı tebrik etti.

‘Atatürk’ten sonra en etkili isim Erdoğan’

Lübnan basını, Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimini, “Erdoğan, ilk turda ‘zafer’ kazandı” ve “Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı diğerlerinden farklı olacak” şeklinde değerlendirdi. Lübnan’daki medya kuruluşları Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına geniş yer verdi. Eski Başbakan Saad El-Hariri’nin sahibi olduğu Müstakbel gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sonuçları açıklandıktan sonra balkon konuşmasında halkı selamladığı bir kareyi, “Atatürk Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan” şeklinde kullandı. “Türk siyasi tarihinde, Atatürk’ten sonra en etkili isim Erdoğan” yorumunda bulunan gazete, Erdoğan’ın “cumhurbaşkanlığını güçlendireceğini” belirterek, “Cumhurbaşkanı ve hükümet el ele çalışacak” ifadelerine yer verdi.

Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen El-Ahbar gazetesi de birinci sayfadan verdiği haberinde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni Türkiye’nin kurucusu” ifadesini kullandı. Gazete haberinde, Erdoğan’ın seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı konuşmasına yer verdi.

‘Tehlikelerle mücadele eden adam’

Mısır dışında yaşayan siyasi ve aydınlardan oluşan muhalifler tarafından kurulan Konsey’den yapılan yazılı açıklamada,”Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçimini kazanması bizi son derece mutlu etti” ifadesi kullanıldı. Mısır’da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi dönemi Hukuk İşleri Bakanı Muhammed Mahsub, sosyal paylaşım ağı Twitter hesabından yaptığı açıklamada Erdoğan’ı, “tehlikelerle mücadele eden adam” olarak niteleyerek, seçimdeki başarısından dolayı tebrik ettiğini belirtti. Mursi’nin oğlu Usame de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, halkın oylarıyla Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ı ve Türk halkını ailesi adına kutladığını kaydetti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23