Asırlar öncesine ait olan tandır kültürü, gelişen teknolojiye rağmen Irak’ın kadim kenti Kerkük’te devam ediyor. Atölyede özel karışımla üretilen çamur, usta ellerde şekil alarak tandır halini alıyor. Binbir emek ve zahmetle üretilen tandırlar, Irak’taki ev ve fırınlara Kerkük’ten pazarlanıyor
Briyadi Mahallesi’ndeki atölye, Irak’ta tandır üretiminin yapıldığı tek merkez olarak biliniyor. Özel karışımla üretilen çamur, usta ellerde şekil alarak tandır halini alıyor. Irak’ın bütün köy, kasaba ve kentlerindeki ev ve fırınlara pazarlanıyor.
TANDIRDA EKMEK BiR BAŞKA
Erbil’de yaklaşık 15 yıldır tandır fırınında ustalık yapan Sadık Muhammed, eski zamanlardan beri ekmeğin tandırda üretildiğini ifade ederek “Ekmeği katkı maddesi olmadan yaptığımız için halk bizden vazgeçmiyor. Ekmeği sabah, öğle ve akşam üretiyoruz. Ürettiğimizi hemen satıyoruz. Günde yaklaşık 2 bin ekmek satıyoruz” diye konuştu.