• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Suveyda’da kimler savaştı: Suriye’de hangi aşiretler var?

Yeniakit Publisher
Serdar Kılıç Giriş Tarihi:
Suveyda’da kimler savaştı: Suriye’de hangi aşiretler var?

Suriye’nin Suveyda Kenti’nde bulunan Dürzilerin ayaklanması ile başlayan süreçte İsrail’in bölgeye saldırıları sonrası Suriye hükümeti kentten ayrıldı. Ardından ise Bedevi kabileler Suveyda’da Dürzi katliamını engellemek için girdi. Suriye’deki Bedevi aşiretlere yakından bakalım.

Dünya 1. Dünya savaşının ardından bir kez daha Bedevi Aşiretleri gündemine aldı. Suriye’nin Suveyda kentinde Dürzilerin, Bedevi Sünni Arap aşiretlerine yönelik saldırı ve katliamlarının ardından Suveyda’ya giren Arap aşiretler asayişi sağlamak için kentte çatıştı.

Peki Suriye’nin kuruluşundan bu yana Suriye’nin dinamikleri içinde bulunan bu Arap aşiretler kim? O Arap aşiretleri yakından inceleyelim.

AKAYDAT AŞİRETİ

Akaydat aşireti, Suriye’nin doğusundaki en büyük, en önemli ve en etkili aşiretlerden biri olarak biliniyor. Çatışmalara da en çok bu aşirete bağlı güçler katıldı. Akaydatlar özellikle Fırat'ın her iki yakasında Deyrizor’da yaşıyor. Aşiret üyeleri Suriye diktatörü Beşşar Esad’ın devrilmesi sırasında YPG/PKK’lı teröristlerle de çatışmalar yaşamış ve Suriye’nin bütünlüğünü savunmuştu.

BEKKARA AŞİRETİ

Bekkara aşireti, Deyrizor’daki ikinci en büyük aşiret olarak kabul edilir ve Suriye'nin en büyük aşiretleri arasında yer alır. Ayrıca diğer Suriye vilayetlerinde ve Arap ülkelerinde ise Ürdün ve Irak’ta da oldukça etkin olarak bilinir.

ŞAMMAR AŞİRETİ

Şammar aşireti, tarihin farklı dönemlerinde politik roller üstlenen, Suriye ve Irak'taki Kürtlerle güçlü ilişkiler sürdüren ve tarihi ittifaklar kuran politik bir aşiret olarak biliniyor. Şammar aşireti, göçebe yaşamdan yerleşik yaşama ve tarıma geçen son aşiret olarak biliniyor.  

CUBUR AŞİRETİ

Haseke vilayetinin Tel Barak bölgesinde ve Haseke şehrinin birkaç  mahallesinde bulunurlar. Cubur aşiretinin etkisi güneye doğru daha fazla hissedilir. Devrim döneminde YPG/PKK ile zaman zaman bölgede yaşamak için anlaşmalar yapan aşiret üyeleri. Suriye’de birlik ve beraberliği esas alan bir politika izlemesi ile biliniyor. Aşiret, Abdulaziz El Meslet tarafından yönetiliyor.

TAY AŞİRETİ

Suriye'nin kuzeydoğusunda Kamışlı şehri ve çevresinde yaşayan büyük Arap aşiretlerinden birisidir. Aşiretin merkezi Kamışlı bölgesindeki Carmuz köyünde yer alır. Devrim döneminden bu yana YPG işgalinde, YPG ile anlaşma ile ayakta kalmaya çalışan bir aşiret olarak biliniyor. Beşşar Esad rejimi tarafından ‘Araplaşma’ politikaları gereğince Türkiye sınırına yakın Suriyeli Kürtlerin yoğunlukta olduğu bölgelere bilinçli bir şekilde yerleştirilmişti ve yıllarca rejim tarafından ‘’Arap milliyetçiliği’’ adına desteklenmişti.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23