• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Suudiler, Husilerle gayr-i resmi görüşmelere devam ediyor! Ateşkes anlaşmasında sona yaklaşıldı

Yeniakit Publisher
2019-11-15 19:33:00 - 2019-11-15 19:34:20
Suudiler, Husilerle gayr-i resmi görüşmelere devam ediyor! Ateşkes anlaşmasında sona yaklaşıldı

Suudi yetkililerden edilinilen bilgilere göre Suudiler, İran destekli Husilerle ataşkes anlaşması yapmak için gayr-i resmi görüşmelere hız verdi.

 Tufan Acar  Yeniakit.com.tr

İran destekli Husilerle görüşmelerin Eylül ayı sonlarında Ürdün'de başlatıldığını belirten Suudi kaynaklar, Riyad'ın ana ortağı olan Birleşik Arap Emirlikleri'nin Arap Birliği'nden çıkmasından sonra Yemen'de tüm sorumlulukları üstlendiğini aktardı.

Edinilen bilgilere göre Husiler, Suudi liderliğindeki koalisyonun Yemen'deki hava saldırılarına son vermesi halinde Suudi şehirlerine sınır ötesi füze ve drone saldırılarını durdurma teklifinde bulundu.

Diğer bir yerel kaynağa göre ise, güvenlik anlaşmasını tamamlamak için yapılan görüşmelerde sona yaklaşıldı.

'Hutilerin sabrı zayıfladı'

Görüşmelere ilişkin açıklamada bulunan Suudi bir yetkili, "2016'dan beri Hutilerle açık bir kanalımız oldu. Bu iletişimi Yemen'de barışı desteklemek için sürdürüyoruz." dedi.
Husili bir yetkili de grubun Riyad ile geniş çaplı ateşkes görüşmesi yaptığını doğruladı ancak grubun sabrının zayıfladığı konusunda da uyarıda bulundu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Mart 2015'te Yemen'e müdahale etmişlerdi

Birleşmiş Milletler, Yemen’in Suudi destekli hükümeti ile Hutiler arasındaki müzakerelerin devam ederek Suudi Arabistan ve İran arasındaki vekalet savaşının sona ermesini istiyor.

Sünni Müslüman koalisyonu, Hutilerin başkent Sanaa'daki Abd-Rabbu Mansour Hadi hükümetini devirmesinin ardından Mart 2015'te Yemen'e müdahale etmişti. Sivil toplum örgütü olan Armed Conflict Location ve Event Data Project'e göre, savaş 100 binden fazla insanı öldürdü ve milyonları kıtlığın eşiğine getirdi.  Sanaa'ya ve en büyük şehir merkezlerine sahip olan Hutiler ise yozlaşmış bir sistemle savaştıklarını söylüyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23