• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sultanahmet Camii'ndeki görüntüye dair açıklama geldi

Yeniakit Publisher
2019-05-20 15:52:00 -
Sultanahmet Camii'ndeki görüntüye dair açıklama geldi

Sultanahmet Camii'nde yapılan restorasyon çalışmaları sırasında kırılan pencere bloklarının Osmanlı'dan kalma sanılması, tartışmalara neden oldu. İstanbul Vakıflar Birinci Bölge Müdürü Mürsel Sarı, "Bunlar 1960'lardan sonra yapılmış ve orijinal olmayan yapılar." dedi.

Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından tarihi yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılan ve 6 minaresiyle bilinen 400 yıllık Sultanahmet Camii'ndeki restorasyon çalışmaları 2017 yılının Temmuz ayında başladı. Vakıflar Birinci Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda caminin tamamı için çalışmalar başlatıldı. Cami kubbesinden başlatılan çalışmalar daha sonra minare ve dış cephede de devam etti. Cami avlusunun onarımına ise geçtiğimiz haftalarda başlandı. Çalışmalar kapsamında önce avlu duvarlarının bulunduğu bölgeye iskele kuruldu. Ancak iskele kurulurken tarihi cami avlusunun pencerelerindeki Osmanlı'dan kalma sanılan beton blokların kırılarak iskelenin tutturulması tartışmalara neden oldu. 

-sultanahmet-camiinde-tartisma-yaratan-restorasyon-_7422_dhaphoto5

"1960'dan kalan yapılar"

DHA'nın haberine göre, restorasyonla ilgili bilgi veren İstanbul Vakıflar Birinci Bölge Müdürü Mürsel Sarı, çalışmaların bilim kurulu gözetiminde titizlikle devam ettiğini söyledi. “Pencere dediğiniz yerlere biz 'içlik' ve 'dışlık' diyoruz. İşte bunları söktük" diyen Sarı, "Bunlar, 1960'lardan sonra yapılmış ve orijinal olmayan yapılar. Sosyal medyada az önce baktık. Birisi, '414 yıllık pencereyi ne yaptın' diye soruyor. Bu orijinal değil ki. Bunlar çimentodan yapılmış donatılar. Biz bütün çimentoları yapıdan uzaklaştırıyoruz. Çünkü günümüz restorasyon tekniğine zarar veriyor. 14.11.2011 tarihinde bilim kurulu tarafından alınan karar var. Bu kararda, 'Çimentolu niteliksiz içlik ve dışlıkların sökülmesine' diye karar vermiş. Karara göre bir numune yaptık ve restorasyonda bunları yapıya uygulayacağız. Şimdi tüm bunları bilmeden sosyal medyada paylaşmak, başta vakıflar çalışanı olarak emeğimize saygısızlıktır. Ayrıca bilim heyeti hocalarımızın bilimine ve ilmine yapılmış saygısızlıktır. Bakın biz burada çelik platform koyduk, alttaki orijinal döşemelere zarar vermesin diye ahşap takozlar koymuşuz" dedi.

-sultanahmet-camiinde-tartisma-yaratan-restorasyon-_7422_dhaphoto3

"2 yılı aşabilir"

Mürsel Sarı, “Başlarken 4 yıl diye öngörüde bulunmuştuk. Şimdi 2 yılı geride bıraktık. Ama çalışmaları 2 yılın üzerinde olabilir. Çalışmalar titizlikle devam ediyor. Çünkü söz konusu yer Sultanahmet Camii. O yüzden de titiz çalışmak lazım. Çalışıyoruz da. Amacımız en kısa zamanda buranın restorasyonunu bitirmek. Şu ana kadar yüzde 30'ları geçmişizdir" ifadelerini kullandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

-sultanahmet-camiinde-tartisma-yaratan-restorasyon-_7422_dhaphoto2

-sultanahmet-camiinde-tartisma-yaratan-restorasyon-_7422_dhaphoto1

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23