• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Şoke eden rakamlar! Yüzde 453 zam yaptılar

Yeniakit Publisher
2022-04-15 11:49:00 -
Şoke eden rakamlar! Yüzde 453 zam yaptılar

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 30 Mart-11 Nisan tarihleri arasında marketlerde 40 üründen 29'unda fiyat artışı, 10'unda ise fiyat azalışı tespit edildiğini söyledi. Bayraktar, rakamların geçen yıla göre kıyaslandığında artışların yüzde 14,62 ile yüzde 453,52 arasında değiştiğini söyledi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, ramazanın ayının başlangıcından 11 Nisan'a kadarki süreçte üreticiyle market arasındaki fiyat farklarına ve yıllık bazdaki fiyat değişimlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Elma, kabak, limon...

Bu dönemde üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 494,5 ile elmada olduğunu belirten Bayraktar, bunu yüzde 356,8 ile kabak, yüzde 348 ile limon, yüzde 331,88 ile maydanoz, yüzde 260,39 ile yeşil mercimek, yüzde 260,31 ile karnabahar, yüzde 257,18 ile kuru fasulye, yüzde 256,57 kuru soğan, yüzde 255,14 ıspanak, yüzde 236,18 ile patlıcan, yüzde 233,45 nohut, yüzde 231,19 kırmızı mercimek, yüzde 226,85 marul ve yüzde 225,82 salatalığın takip ettiğini aktardı.

40 ürünün 29'unda fiyat artışı

Bayraktar, bu süreçte fiyatı en fazla artan ürünün, markette beyaz lahana, üreticide marul, fiyatı en fazla düşen ürünün markette karnabahar, üreticide kuru soğan olduğunu aktararak, "Ramazan ortasında markette 40 ürünün 29'unda fiyat artışı, 10'unda fiyat azalışı görülürken sadece bir üründe fiyat değişimi olmadı." ifadesini kullandı.

Üretici fiyat değişimleri

Bu dönemde üreticide 32 ürünün 15'inde fiyat artışı, 6'sında fiyat düşüşü görüldüğünün, 11 üründe ise değişim yaşanmadığının altını çizen Bayraktar, marul, sivri biber, salatalık, maydanoz ve yeşil soğan fiyatlarındaki artışta geciken hasat nedeniyle meydana gelen ürün arzındaki azalışın etkili olduğu bilgisini paylaştı.

Yüzde 453,52 artış

Bayraktar, geçen yıla göre kıyaslandığında markette 40 ürünün 40'ında da fiyat artışı olduğuna dikkati çekerek, artışların yüzde 14,62 ile yüzde 453,52 arasında değiştiğini kaydetti.

"Denetimler yasak savma kabilinden olmamalı"

İhtiyaca göre üretim planlaması yapıldığında istikrarlı gelire kavuşan çiftçinin üretimden vazgeçmeyeceğinin altını çizen Bayraktar, tüketicinin de fahiş fiyatlardan kurtulmuş olacağını vurguladı.

Bayraktar, girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini belirterek, "Hal yasası ile zincir marketlere tanınan üreticiden doğrudan ürün alma yetkisi daha sıkı denetlenmelidir. Denetimler yasak savma kabilinden olmamalı, sonuç alınacak şekilde düzenlenmelidir." ifadesini kullandı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Vahap Kalyoncu

Adamların onlarca avukatı ve danışmanı var ve her şeyi biliyorlar bu kanunlarla bu iş olmaz kaç kere söyledim dostlar iş başında görsünle bu iş olmaz ,şü anda iddia ediyorum bir çok bürokrat görevini tam yapmıyor .Her şey Anap ın son zamanına çok benziyor demedi demeyin.

Sami

Ne denetimi pazarlarda ben hiç görmedim,boş boş gezen görevliler çok gördüm...
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23