• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sivas mazlumları yeniden yargılansın

Yeniakit Publisher
2015-07-01 07:20:32 - 2015-07-01 07:20:31
Sivas mazlumları yeniden yargılansın

Madımak provokasyonunun 22. yıldönümünde, Ergenekon, Balyoz gibi davalarda yeniden yargılanma yapılarak sanıklara berat verilirken, 21 yıldır cezaevlerinde yatan suçsuz insanlar görmezden gelindi. Sivas olaylarının suçsuz yere cezaevlerinde yatan mağdurları için yeniden ve adil yargılanma hakkı talep edildi.

MEHMET ÖZMEN / ANKARA - Sivas sanıklarının mağduriyetinin 22. yılına girildi. Ateist provokatör Aziz Nesin’in tahrikleriyle başlayan, Madımak Oteli’nde gerçekleşen ve 37 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca masum insanın suçlanarak cezaevlerine atıldığı Sivas olaylarının gerçek failleri 22 yıldır bulunmazken, Ergenekon, Balyoz gibi davalarda yeniden yargılanma yapılarak sanıklara beraat verildi.

“DEMEK Kİ HERKES SUÇSUZ SADECE SİVAS SUÇLUYMUŞ!”

Sivas Dört Eylül Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Elvan Cantemur, “Demek ki herkes suçsuz sadece Sivas suçluymuş. Biz Sivas halkı olarak artık böyle algılıyoruz. Ergenekon, Balyoz gibi davalarda yeniden yargılamanın yolu açılarak, berat ettirilirken, mahkum mağdurlar lehinde birçok delil ve belgenin bulunmasına rağmen yeniden yargılama süreci başlatılmadı. Sivas halkı yıllardır töhmet altında kalmaktan kurtulamadı. Nice insanlar suçsuz olarak hapiste yatıyor, nice aileler mağdur edildi. Ümitliyiz ancak devlete olan güvenimiz de incinmiyor değil doğrusu” dedi.

YENİDEN YARGILAMA TALEBİ

Bütün Sivaslıların olayların gerçek yüzünün ortaya çıkarılmasından yana olduğunu belirten  Cantemur, “Devlet Denetleme Kurulu devreye girdi ancak hâlâ istenilen bir sonuç elde edilemedi. Birtakım sahte delillerle 20 sene önce suçlanan insanlar bugün suçsuz yere cezaevinde yatıyor. Mevcut ve yeni deliller ışığında gerçek suçlular bulunmalı ve içeride yatan mağdur insanlar için yeniden yargılanma yolu açılmalıdır” dedi.

SİVAS GÖRMEZDEN GELİNİYOR

12 Eylül ve 28 Şubat darbe süreçlerinde suçluların bulunması noktasında yargılamanın devam ettiğini ancak Sivas olaylarına karşı duyarsız kalındığını ifade eden Cantemur, “Devlete, hukuka, kanuna olan güvenimiz sarsılıyor. Sivas davası dosyasında da görüleceği gibi bariz bir hata var. Bu hata artık kasıtlı mıdır, ayrımcılık mıdır bilemiyorum ama ciddi bir anormallik var. Siz 12 Eylül ve 28 Şubat darbe sürecinden hesap soruyorsunuz ancak Sivas olaylarını görmezden geliyorsunuz. Bu bir çelişkidir” dedi.

YENİDEN YARGILAMA NEDEN YAPILMIYOR?

Sivas Olayları Davasıyla ilgili olarak, ‘20 yıllık süreçte adil bir yargılama olmadı’ diyen Eski Sivas Baro Başkanı avukat Muharrem Eliş, “Ergenekon, Oda TV, Şike, Balyoz ve KCK ismiyle bilinen dosyalarda yeniden yargılama talep edildi ve yeniden yargılamanın sonunda sanıklar berat etti.  Bu yeniden yargılanma süreci neden Sivas davasında yapılmadı? Bir tek insanın dahi bir gün bile olsa suçsuz yere haksız yere mahkum olmasına, özgürlüğünden yoksun bırakılmasına, lekelenmesine bir hukukçu olarak buna seyirci kalamayız” diye konuştu.

CİDDİ EKSİKLİKLER VE USULSÜZLÜKLER VAR

Sivas davası dosyasında yargılama sü recinde ciddi eksiklerin ve usulsüzlüklerin bulunduğunu belirten avukat Muharrem Eliş, “Bana göre ben bunu 20 yıl sonra söylüyorum ama bu tarihten önce de defalarca söylemiştim. Sivas Dosyasında da yargılama sürecinde ciddi eksiklikler yapıldı. Tespitinde ve teşhisinde de ciddi eksiklikler yapıldı. Dosyaları tefrik edilen Kayseri DGM’ye gönderilen sanıkların dosyaların tefrik edilmesi gerekçilerinde de Savcılığın hazırlamış olduğu tefrik gerekçesi bana göre tam bir muamma. Yani Kayseri DGM’ye gönderilen kişilerin gerekçesiyle, Ankara DGM’de yargılanan kişilerin dosya gerekçeleri kelime kelime aynı olmasına rağmen onlar oraya, bunlar buraya gönderilmiş ve bunu kimse sormamış. Yargılamanın tekrar yapılması için ne şart lazım. O yargılama sürecinde elde edilemeyen ama sonradan elde edilen ve yargılamanın genelini değiştirecek bulguların oluşması ya da elde edilmesi lazım” dedi.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23