• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Siğil bulaşıcı mıdır?

Yeniakit Publisher
2019-12-03 22:25:00 - 2019-12-03 22:23:14
Siğil bulaşıcı mıdır?

Siğiller, genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülür. Siğillerin şekli bulunduğu bölgeye veya tipine göre değişmekle beraber, genellikle deriyle aynı renkte, kabarık, nasırımsı sert görünümdedirler. Peki, siğil tam olarak nedir, neden ve nasıl oluşur?

Siğiller, genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülür. Siğillerin şekli bulunduğu bölgeye veya tipine göre değişmekle beraber, genellikle deriyle aynı renkte, kabarık, nasırımsı sert görünümdedirler. Peki, siğil tam olarak nedir, neden ve nasıl oluşur?

Siğil nedir?

Siğiller; yukarıda da söz edildiği gibi ciltte insan papilloma virüsünün neden olduğu küçük şişkinliklerdir. Özellikle çocuklar ve ergenlerde daha sık rastlanır. Genellikle zararsız olsalar da estetik olarak rahatsız edicidirler ve bazen ağrı, kaşıntı ya da kızarıklık gibi şikâyelere neden olurlar.

Siğil neden olur?

​​​​Siğil, kısaca HPV olarak adlandırılan insan papilloma virüslerinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Sadece iki tür siğil HPV kaynaklı değildir. Göbekli siğil olarak da adlandırılan molluskum kontagiosum poxvirüs ailesinden molluskum kontagiosum virüsü tarafından oluşturulur. Seboreik siğillerde ise etken bir virüs değildir. Bunlar seboreik keratoz olarak da adlandırılır ve aslında gerçek siğil değildir ve bu nedenle bulaşıcı özellik taşımaz.

Siğil neden olur sorusunun kesin bir cevabı olmasa da bağışıklık sisteminin zayıf olduğu kişilerde daha sık görüldüğünü söylemek yanlış olmaz.

Siğil çeşitleri

Yaygın olarak adlandırılan siğiller
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Genellikle el içi ve üzerinde, parmaklar ve parmak aralarında görülen siğil çeşididir. Özellikle deri yapısının bozulduğu yerlerde ortaya çıkan bu siğiller çocuklarda da fazla görülen bir türdür.

Ayakta çıkan siğiller

Ayak tabanında çıkan siğiller gruplar halinde oluşabileceği gibi tek tek de ortaya çıkabilir. Ayaklarda çıkan siğiller diğer siğillere göre vücut ağırlığıyla birleşerek daha ağrılı olabilir.

Genital siğiller

Genital siğiller genellikle yetişkinlerde görülür. Kadınlarda genital bölge çevresinde ortaya çıkar. Çıktığı andan itibaren ciddiye alınmalı ve mutlaka tedavisi yapılmalıdır.

Siğiller bulaşıcı mıdır?

Virüslerin neden olduğu siğiller son derece bulaşıcıdır. Bu siğillere neden olan virüsler doğrudan kişiden kişiye, bazen de dolaylı olarak havlu veya traş makinesi gibi nesne yoluyla bulaşır. Bu nedenle siğili olan kişilerle yakın temastan ve kişisel eşyaların ortak kullanımından kaçınmak gerekir. Örneğin ayak tabanında siğil bulunan kişiye ait terliklerin giyilmesiyle kolaylıkla başka bireylere yayılır.

Virüsün vücuda alınması ile siğilin ortaya çıkması arasında dört hafta ila sekiz ay kadar bir süre vardır. Ciltte yara varsa siğil virüsleri ile enfekte olmak daha kolay hale gelir. Aynı zamanda cildin nemli ya da ıslak olması bulaş riskinde artışa neden olur. Bu nedenle yüzme havuzu, sauna ve hamam gibi ortamlarda daha sıklıkla bulaşır. Vücudunun herhangi bir yerinde siğil bulunan kişi bunu başka bölgelerine de bulaştırabilir.

Siğil tipleri nelerdir?

Siğil tedavisi nasıl yapılır?

Normalde siğillerin çoğu vücut için zararlı değildir ve herhangi bir tedavi yapılmadan da haftalar ya da aylar içinde kendiliğinden kaybolur. Fakat kozmetik olarak rahatsız edici ise veya genital bölgede ortaya çıkarsa tedavi edilmesi gerekir. Aynı şey, ayak tabanında bulunan ve yürürken ağrıya neden olan siğiller için de geçerlidir. Aşağıda listelenen bazı durumlarda mutlaka bir doktora görünmek önemlidir;

Siğilde kanama ya da iltihaplanma varsa
Atopik dermatit gibi başka cilt hastalıkları ile birlikteyse
Göbekli siğil olarak bilinen molluskum kontagiosum türünde siğil varsa
Yaş ile birlikte ortaya çıkan seboreik siğiller ile bazı cilt kanseri türleri karışabilir. Bu nedenle bunların zararsız seboreik siğil olduğundan emin olmayan herkes de doktora gitmelidir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23