• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sigara için durdu, namaz için durmadı

Yeniakit Publisher
2017-10-25 11:06:00 - 2018-01-18 11:06:34
Sigara için durdu, namaz için durmadı

Turizm operatörü Anı Tur’un düzenlediği seyahat turlarında namaz yasağı uygulandığı belirlendi.

YAVUZ SELİM / İSTANBULYüzde 99’u Müslüman olan Türkiye’de seyahat firmalarının namaz hassasiyetsizliği devam ediyor. Turizm firması Anı Tur’un düzenlediği günlük seyahat turlarında yolculara namaz yasağı uygulandığı belirlendi. Namaz için süre isteyen bir yolcunun, tur rehberi tarafından, “Birkaç kişi namaz kılacak diye durmayız” cevabıyla geri çevrildiği bildirildi.

HİÇBİR MOLA NAMAZ VAKİTLERİNE UYDURULMADI

Edinilen bilgilere göre; Anı Tur tarafından 34 EE 9384 plakalı otobüste 21-22 Ekim tarihleri arasında düzenlenen “Bolu Abant, Yedigöller, Aladağlar Turu”nda iki gün boyunca ibadet engelleri yaşandı. Bolu’nun Göynük, Mudurnu, Abant, Yedigöller, Aladağlar bölgelerine gerçekleştirilen seyahat süresince verilen hiçbir molada, namaz vakitleri göz önünde bulundurulmadı. Yolcular ibadetlerini ancak gezi ve ihtiyaç gidermek için verilen molalarında eda edebildi. Alışveriş ve sigara için dahi kısa süreli molaların verildiği tur süresince, anayasal bir hak olan ibadet için katılımcılara süre tanınmadı.  Firmanın namaz hassasiyetsizliği, 22 Ekim Pazar günü ise “ibadet yasakçılığı”na dönüştü. İkindi namazı süresinin girdiği vakitte Gölcük Tabiat Parkı’ndan Aladağlar’a hareket eden tur otomobilinde, akşam namazı süresine kadar mola verilmediği ifade edildi. İddialara göre, tur otomobilinin Aladağlar’a ulaştığı sürede tur rehberi Coşkun Dayıoğlu, 10 dakikalık “nikotin ihtiyacını gidermek için” mola verdirdi ancak bölgede namaz kılınabilecek bir tesis veya yapının bulunmamasından dolayı yolcular namazlarını kılamadı. Molanın ardından İstanbul’a dönüş için sırasıyla Gölcük Tabiat Parkı, Bolu şehir merkezi ve Düzce bölgelerine hareket eden araç, birçok cami ve mescidin yakınından geçmesine rağmen durmadı.

“BİRKAÇ KİŞİ NAMAZ KILACAK DİYE DURMAYIZ!”

Aladağlar dönüşünde Gölcük Tabiat Parkı yakınında bir yolcunun Anı Tur’un tur rehberi Coşkun Dayıoğlu’na ikindi namazı için kısa süreli mola verilmesi talebinin ise Dayıoğlu tarafından reddedildiği bildirildi. Faruk Aslan isimli yolcunun, mescidin hemen yanından geçecek olan otomobilin 5 dakikalığına ibadet için durması talebini tur rehberi Coşkun Dayıoğlu’nun fetva verircesine “Birkaç kişi namaz kılacak diye duramayız. Geç kalırız. Namazınızı araçta kılın, kabul olur” diyerek geri çevirdiği bildirildi. Sigara için dahi verilen molanın namaz için verilmemesi Anı Tur’un ibadet hassasiyetsizliği olarak yorumlandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ANI TUR BAŞKANI: “İYİ NİYETLE ‘DURAMAYIZ’ DENMİŞTİR!”

Konuya ilişkin açıklama yapan Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal,  “30 yıldır bu işi yapıyoruz, Hac ve Umre turları da düzenliyoruz. Namaza karşı değiliz. Böyle bir olayın yaşanması üzücü. Rehberlere ibadet konusunda kesin talimat vermediğimiz için bu konuda açığımız olmuş olabilir. Ben o araçta rehber olsam ne yapar ne eder aracı durdurur, namaz kılınmasını sağlardım. Ama rehber arkadaş da iyi niyetle ‘duramayız’ demiştir” dedi. Tur rehberi Coşkun Dayıoğlu ise Gölcük Tabiat Parkı’nda durmak için ücret ödenmesi gerektiğini, bu nedenle durmadıklarını iddia etti. Dayıoğlu, aracın aynı namaz vakti içerisinde Bolu şehir merkezine ulaştığında herhangi bir ücret söz konusu olmayan bir camiye yakın noktada neden durulmadığı sorusunu ise cevapsız bıraktı.

 

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23