• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sıcak havalarda yanlış klima kullanımı hastalıklara davetiye çıkarıyor

Yeniakit Publisher
2018-05-14 18:12:00 -
Sıcak havalarda yanlış klima kullanımı hastalıklara davetiye çıkarıyor

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferdi Tanır, yazın en büyük serinlik aracı olarak görülen klimanın yanlış kullanımı çeşitli hastalıklara neden oluyor, dedi. Tanır, ayrıca havaların ısınması ile gündelik yaşamdaki alışkanlıklarda da çok büyük oranda değişiklik yaşandığını ifade etti.

SIVI ALIMINA ÖZEN GÖSTERİN

Sıcak dönemlerde insan vücudunun aşırı sıvı kaybettiğini anlatan Tanır, yaz aylarında hijyen konusundaki dikkatin de azaldığına işaret etti. Buna bağlı olarak yaz aylarında ishal vakaları ile mide ve bağırsak rahatsızlıklarının arttığına işaret eden Tanır, sıcaklarda sıvı alımına özen gösterilmesi tavsiyesinde bulundu. Yazın günde en az 15 bardak su içilmesi gerektiğini ifade eden Tanır, ''Suyun yanı sıra soda ve meyve suyu gibi sıvı gıdalar da alınmalı. Yiyecekler de iyice yıkandıktan sonra tüketilmeli. Yemek hazırlanırken de gıdalar iyice pişirilmeli. Hijyenden asla taviz verilmemeli ve bol bol banyo yapılmalı'' dedi.

UZUN SÜRE GÜNEŞTE KALMAYIN

Tanır, yaz aylarında güneş çarpması ve güneşe bağlı cilt enfeksiyonlarının da arttığını belirterek, bu duruma karşı da tedbirli olup, uzun süre güneş altında kalınmaması gerektiğini ifade etti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

KLİMA KULLANIMINA DİKKAT!

Doç. Dr. Ferdi Tanır, yazın en büyük serinlik aracı olarak görülen klimanın doğru kullanılmaması halinde hastalıklara davetiye çıkartabileceğini belirtti. Gündüz saatlerinde klimanın 22-23 derecenin altına düşürülmemesi gerektiğine dikkati çeken Tanır, gece ise 26 dereceden aşağıda çalıştırılmaması gerektiğini söyledi. Klima çalıştırılan odanın 3-4 saatte bir en az 15 dakika havalandırılmasının sağlıklı bir serinlik için olmazsa olmazlardan biri olduğunu belirten Tanır, ''Bazı kişiler oda soğuduğu zaman, o soğukluğu muhafaza edebilmek için klimayı hiç kapatmıyor. Ancak bu son derece yanlış bir uygulama. Çünkü klima içeriden aldığı havayı çevirip geri veriyor. Eğer odayı havalandırmazsak bir süre sonra kirlenen havayı sürekli olarak teneffüs etmiş oluyoruz. Ayrıca, akşam yattığımız odada da klima çalıştıracaksak, derecesi 26'ya ayarlamalıyız. Klimayı üstümüze gelecek şekilde de konumlandırmamalıyız. Bunun yanı sıra odanın kapısını da çok az açık bırakırsak bu sayede içeriye temiz hava girmesini sağlarız'' diye konuştu.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23