• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Savaşın çocukları Türkiye'de ayağa kalkıyor

Yeniakit Publisher
2018-06-17 09:27:00 -
Savaşın çocukları Türkiye'de ayağa kalkıyor

Malatya'daki konteyner kentte kurulan protez ve rehabilitasyon merkezinde çoğunluğu çocuk olan Suriyeli muhacirler tedavi görerek hayata tutunmaya çalışıyor.

Malatya'daki konteyner kentte kurulan protez ve rehabilitasyon merkezinde çoğunluğu çocuk olan Suriyeli muhacirler tedavi görerek hayata tutunmaya çalışıyor.

Ülkelerindeki saldırılarda kolunu, bacağını ve bazı uzuvlarını kaybeden ve çoğunluğu çocuk olan Suriyeli sığınmacılar, Malatya'daki konteyner kentte kurulan protez ve rehabilitasyon merkezinde tedavi görerek hayata tutunmaya çalışıyor.

Konteyner kentin sorumlu yöneticisi Nihat Yazıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki saldırılarda kolunu, bacağını kaybeden ve Türkiye'deki kamplarda yaşayan mültecilerin tedavisi için yaklaşık iki ay önce Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu tarafından konteyner kentte protez ve rehabilitasyon merkezi kurulduğunu söyledi.

Bu merkezde çocuklara öncelik verdiklerini belirten Yazıcıoğlu, bu kapsamda, Türkiye'deki diğer kamplarda tespit ettikleri 208 kişinin aileleriyle Malatya'ya nakillerinin yapılacağını ifade etti. Konteyner kente diğer kamplardan bugüne kadar 20 ailenin geldiğini, protez ve rehabilitasyon merkezinde 4'ü Malatya'daki konteyner kentte kalan 24 kişinin tedavi gördüğünü dile getiren Yazıcıoğlu, bu kişilerden 11'inin protezle ilgili işlemlerinin tamamlandığını belirterek, şunları söyledi:

"Bunlardan kolu bacağı olmayanların protezleri yapıldı. Eğitimleri şu anda burada sürdürülüyor. Çalışmalar devam ediyor. Diğer kamplardan gelmeyen bütün çocukları inşallah buraya bekliyoruz. Onların da gelmelerini, protezlerine kavuşmalarını bekliyoruz. Burada yürümelerini ve kolunu tutabilecek hale gelmelerini sağlamak için gerekli eğitimi görmelerini istiyoruz."
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Savaşta uzuvlarını kaybeden çocukların aileleriyle kampa geldikleri anı unutamadığını belirten Yazıcıoğlu, "Bu çocuklar buraya ya tekerlekli sandalyede veya anne babasının kucağında geldi ama şimdi hepsi protezine kavuşunca yürüyebiliyor. Bunların ilk baştaki halini görmüş olsaydınız, şimdi bunların yüzündeki mutluluğu daha iyi anlardınız" diye konuştu.

Protez-ortez teknikeri Aziz Abdulaziz de amaçlarının özellikle 18 yaşından küçük çocuklara psikolojik destek ve moral vermek olduğunu kaydetti. 

Hastalarının ayaksız, kolsuz ve bacaksız geldiklerini dile getiren Abdulaziz, "Savaştan çıkan insanların psikolojileri daha hassas ve onlara yeni bir hayat verirsek düşünüyorum ki daha güzel bir hayata dönebilirler, yeni bir sayfa açabilirler" dedi.

Hastanın kilosuna ve diz eklemine baktıklarını, ardından ölçü aldıklarını ve test için protez yaptıklarını anlatan Abdulaziz, sonra da kalıcı protez yaptıklarını belirterek, "Amacımız, onu en hızlı şekilde ayağa kaldırmak ki kendini bir zindana kapatmasın ve insanlar ona kötü bakmasın. Boş ele insanlar hemen bakıyor, boş bacaklara hemen bakıyor. İnsanın gözü bazı zaman başka şeylerden daha kötüdür. Yani, en azından başka gözlerden korumak ve ona normal bir insan gibi bakılsın. Amacımız bu" şeklinde konuştu.

Hastanın ilk protez takıldığında gülümseyebildiğini belirten Abdulaziz, "Yani bir hasta gülümsüyorsa demek ki kazandık" dedi.  

Abdulaziz, rehabilitasyon merkezinde hastalara her gün bir saat protez kullanma eğitimi verdiklerini dile getirdi."Yeniden bisiklet sürmek istiyorum"

Suriyeli çocuklardan Ahmed el Kureci (12), savaştan önce 5 kişilik ailesiyle İdlib'de yaşadığını söyledi. 

Annesi ve kardeşinin Kur'an-ı Kerim okuduğu bir saatte eve bomba düştüğünü belirten Kureci, onların yaşamını yitirdiğini, kendisinin de sağ bacağını tamamen kaybettiğini ifade etti.

Türkiye'de birçok ameliyat geçirdiğini anlatan Kureci, bacağına protez takıldığı için çok mutlu olduğunu belirterek, "Üstümde yeni bir bacak görüyorum, yeni bir vücut gibi ve bana yürüme şansı veriyor. Yürümeyi unutmuş gibiyim ama yeni bir sayfa açtım, beni mutlu etti" diye konuştu. 

Çocuklardan Ahmed el Ahmar (6) da ülkelerindeki çatışmalardan önce 5 kişilik ailesiyle Halep'te yaşadıklarını söyledi.  

Evden oynamak için dışarı çıktığı esnada uçak sesi duyduğunu anlatan Ahmar, sokağa bombalar düştüğünü ve sol bacağını kaybettiğini belirtti.

Olayı çok hatırlamadığını ifade eden Ahmar, Halep'teki bir hastanede gözünü açtığını, orada bacağının olmadığını gördüğünü ve hissettiğini dile getirdi.

Bacağındaki iltihap nedeniyle ameliyat olması gerektiğini belirten Ahmar, ameliyatın ardından bacağına protez takılacağını ifade ederek, "Yeniden bisiklet sürmek istiyorum. Yeniden yürümek ve koşmak istiyorum" dedi. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23