• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Savaş uçakları saldırdı, Libya petrol limanları kapatıldı!

Yeniakit Publisher
2020-01-18 20:46:00 -
Savaş uçakları saldırdı, Libya petrol limanları kapatıldı!

Berlin'de düzenlenecek Libya konferansı öncesi sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Libya'nın meşru temsilcisi UMH, Batı kuklası darbeci Halife Hafter'e bağlı savaş uçağının başkentin 300 kilometre doğusundaki Ebu Greyn beldesini hedef aldığını duyurdu. Hafter güçlerinin 5 ayrı petrol ihraç limanlarını da kapattığı açıklandı. Ateşkes çağrısı, ihlallere rağmen sahada büyük ölçüde geçerliliğini koruyor.

Dünyanın beklediği Berlin Konferansı öncesi darbeci Hafter destekçileri yine saldırdı. Bununla da kalmayıp Libya'nın can damarı olan petrol limanlarını kapatmaya başladılar.

Meşru hükümetten son dakika açıklaması

UMH'ye bağlı birliklerin düzenlediği Öfke Volkanı Operasyonu'nun resmi sayfasından UMH birliklerinin Sözcüsü Muhammed Kanunu imzasıya yapılan açıklamada, Hafter'e bağlı savaş uçaklarının, başkenti Trablus'un 300 kilometre doğusundaki Ebu Greyn beldesini hedef aldığı belirtildi.

Can kaybının yaşanmadığı vurgulanan açıklamada, söz konusu adımın Berlin Konferansı öncesinde yeni bir ihlal teşkil ettiği kaydedildi.

İhlallere rağmen geçerliliğini koruyor

Türkiye ve Rusya'nın Libya'daki taraflara 12 Ocak gece yarısı devreye girmek üzere yaptığı ateşkes çağrısı, ihlallere rağmen sahada büyük ölçüde geçerliliğini koruyor.

 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Hafter güçleri petrol limanlarını kapattı

Libya'da petrolün çıkarılması, işlenmesi, dağıtımı ve ihracatından sorumlu Libya Ulusal Petrol Kurumu, yayımladığı yazılı açıklamada, Hafter'e bağlı Petrol Tesisleri Muhafızları isimli silahlı gruba yine Hafter kontrolündeki Sirte Operasyon Dairesi'nden gelen talimatla beş ayrı petrol ihraç limanının kapatıldığını duyurdu.

Libya hükümetinden petrol uyarısı gelmişti: Ciddi sonuçlar doğurur

Ülkedeki petrolün çıkartılması, işlenmesi, dağıtılması ve ihracatını yöneten Libya Ulusal Petrol Kurumu Genel Müdürü Mustafa Sanallah imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamada, Libya'nın can damarının taraflar arasında tartışma konusu yapılmaması istendi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Petrol ve doğal gaz Libya ekonomisinin can damarıdır ve siyasi müzakere unsuru olarak kullanılmamalıdır. Petrolün üretimi ve ihracatının kesilmesi Libya ekonomisinde ciddi sonuçlar doğuracaktır."

Kritik toplantıya Başkan Erdoğan da gidecek

İletişim Başkanlığı konuyla ilgili açıklamada bulundu;

"Türkiye, Libya’da, 2259 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı temelinde uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne yönelik saldırıların durdurulması, kalıcı bir ateşkesin tesis edilmesi ve Birleşmiş Milletler’in himayesinde Libyalıların sahiplendiği kalıcı bir siyasi çözüme ulaşılması amacıyla yürütülen çabaları başından bu yana desteklemiştir. Bu doğrultuda her seviyede yoğun diplomatik girişimlerde bulunmuş; keza, Berlin Süreci’ne de yapıcı bir tutumla aktif katkı sağlamıştır."

Zirve’de, Libya’da önümüzdeki dönemde barış ve istikrarın süratle tesisi amacıyla atılması gereken adımlar hakkında görüş alışverişinde bulunulması ve bu yönde somut kararlar alınması öngörülüyor.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Has

...... dumbuk hafter az daha sabret ..............

Misafir

Akdeniz anlasmasi batinin isine gelmez Ya darbeciyi yakalayip akdenize sahip olursunuz yada libya darbesiyle birlikte akdenizde batarsiniz Oyalama taktigi suriye deki gibi gaza geliyorsunuz
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23