• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Yeni Akit’e konuştu: Yerli ilaç üretiminde yüzde 48,5’e ulaşıldı

Yeniakit Publisher
2020-01-10 09:46:00 - 2020-01-10 10:05:48
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Yeni Akit’e konuştu: Yerli ilaç üretiminde yüzde 48,5’e ulaşıldı

2019 yılı değerlendirmesini YENİ AKİT’e yapan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Şehir Hastaneleri, yerli ilaç üretimi ve aile hekimlerinin çalışma alanları ve özel hastanelerin vatandaşa uyguladığı fiyat politikalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

 Ertuğrul Şahan  Ankara 

Hastaneleri 24 saat uzman hekim hizmetlerinin sağlandığı kurumlar haline getirmeye çalıştıklarını belirten Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Hastanelerimizi daha çok üst düzeyde konumlandırıp özellikli işlemlerin yapıldığı, 24 saat uzman hekimlik hizmetlerinin verildiği yerler haline getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Sağlık sektöründe Türkiye’yi marka haline getirmek için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Koca, “Sağlık denince akla Türkiye markasını getiren bir ülke çalışması yapıyoruz. Hastanelerde kuracağımız mükemmeliyet merkezleri ile daha özellikli hizmetleri sunabiliriz” ifadelerini kullandı. Yerli ilaç üretimine de değinen Koca, “Bugün tükettiğimiz her 100 kutu ilacın 83’ünü ülkemizde üretir hale geldik. Değer bazında bakıldığında ise bu yılki çalışmalarımızla yerlilik oranımızı yüzde 48 buçuğa ulaştırdık” diye konuştu.

Antiserumları ülkemizde üretebilir hale geldik

Yerli üretim ilaçlarla alakalı bir sorun olmadığını söyleyen Koca, “Bugün tükettiğimiz her 100 kutu ilacın 83’ünü ülkemizde üretir hale geldik. Şu anda değer bazında ise yüzde 48’in üzerinde yerlilik oranına ulaştık. Kullanımda da 55-56’ya çıkartabiliriz yerliliği. Şimdi bir sağlık vadisi planlıyoruz. Şu anda TÜSEB ile üretimi destekleme çalışmaları yapıyoruz. Antiserumları ülkemizde üretebilir hale geldik. Acil servisleri biraz daha ileriye taşıyacağız. Acil Servisler için ayrı bir yönetim kademesi görevlendiriyoruz. Onların işi sadece acil ve yoğun bakım hastası olacak. Yoğun bakımın, acil hastaların ve servis yatağının doluluk oranlarını gösterecek yeni bir yazılım üzerinde çalışıyoruz. Bu yazılımla artık hiçbir hastane ‘benim yatağım yok, hasta alamam’ diyemeyecek” diye konuştu.

Aile hekimliğine yeni düzenleme yolda

Aile hekimlerinin çalışma alanlarıyla alakalı da bilgi veren Koca, “Etkinliklerini ve sayılarını artırmak istiyoruz. Ayrıca gerçekten ailenin hekimi olmasını istiyoruz. Kronik hastalıkların takibini aile hekimleri ile yapmak istiyoruz” bilgisini verdi. Aile hekimlerinin yetki alanlarında yeni düzenlemeler yapılacağını dikkat çeken Koca şunları söyledi: “Biz onlara şimdi yeni bir performans yönetmeliği hazırlıyoruz. Etkinliklerini ve sayılarını artırmak istiyoruz. Ayrıca gerçekten ailenin hekimi olması istiyoruz. Kronik hastalıkların takibini aile hekimleri ile yapmak istiyoruz. Kolon kanseri, meme kanseri, rahim kanserini tarıyoruz ama istediğimiz düzeyde değil. Rahim kanseri yüzde 37’lerde, meme kanseri yüzde 78’lerde, kolon kanserine yüzde 27’lerde yapılan taramayla ulaşabiliyoruz. Kanser riski olanların takibini aile hekimi yapabilmeli. Aile hekimi sonuna kadar her şeye bakan hekim olsun istemiyoruz. Sonuçta imkânları sınırlı. Ancak şu anda tam tersine aile hekiminin bakması gereken hastalara hastanelerde bakıyoruz. Hastaneler ciddi hastalıklarla uğraşması gerekirken griple, nezleyle uğraşıyor. Şu anda aile hekimleri 100 hastadan 36’sına bakıyor. Bu sayıyı artıracağız.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Şehir Hastanelerini yurt dışında tanıtıyoruz”

Dr. Fahrettin Koca, hastanelerin daha çok üst düzeyde konumlandırıp özellikli işlemlerin yapıldığı ve 24 saat uzman hekim hizmetlerinin verildiği kurumlar haline getirilmeye çalışıldığını belirterek, “Uzman hekim sayımızın yeterli olduğu hastanelerde bu hekimlerimizin hizmetlerinin kesintisiz sürdürülebildiği şekilde sağlık hizmetini sağlamak amacındayız. İkinci olarak mükemmeliyet merkezleri oluşturup oralarda özellikli işlemleri yapmayı istiyoruz. Üçüncü olarak da sağlık turizmi adına yurt dışından gelecek hastalar için bu mükemmeliyet merkezlerini pazarlayalım istiyoruz. Bu konu için bir Uluslararası Sağlık Hizmetleri, USHAŞ adında şirket kurmuştuk. Şimdi yurt dışında bu şirketin işleteceği ofisler ve tanı merkezleri açıyoruz. Şimdiye kadar 7 tane açtık, 20 taneye tamamlayacağız. Berlin’de, Bakü’de, Batum’da, Kuveyt’te ve Katar’da açıyoruz, Özbekistan’da tanı merkezi için yer istedik. İstediğimiz yeri bize verdiler. Ukrayna’da bir yer kiraladık. Şimdi Büyükelçiliklerde sağlık müşavirlerimiz var. 20 tane atama yaptık bu sayıyı 63’e tamamlayacağız. USHAŞ üzerinden sağlık turizmini daha canlı tutan, hastayı buraya akıtan bir sistemle bu yapıları daha da değerlendireceğiz. Bugün Kuveyt’in 4 milyon civarında bir nüfusu var, yurt dışına gönderdiği hastalarının bütün masraflarını karşılıyor. Türkiye o listede yok, dolayısıyla ofisi de yok. Listede olan yerlerde de ofis açıyor. Katar’la ilişkilerimiz o kadar iyi olmasına rağmen yine biz listede yokuz. Bu durumda birçok fırsat doğabilir. Biz onun için birçok yerde ofis açıyoruz. Yurt dışında bir sağlık markası üzerinde çalışıyoruz. Sağlık denince Türkiye’yi akla getiren bir ülke çalışması yapıyoruz. Biz mükemmeliyet merkezleri ile daha kaliteli hizmet sunabiliriz” ifadelerini kullandı.

Tütünle mücadeleye devam edilecek

Tütünle mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini vurgulayan Koca, “Mücadele zayıfladığında kullanım oranlarının arttığını tecrübe ettik. Vatandaşlarımızın temiz hava alma hakkını güvence altına almak görevimizdir. Tütün bağımlılığı küresel bir sorun. Dünya genelinde günde yaklaşık 20 bin kişi hayatını kaybediyor. Gençler ve kadınlar tütün endüstrilerinin en önemli hedef kitlesi. Neden? Gençler uzun yıllar müşteri olma; kadınlar ise anne olarak çocuklarına rol model olma potansiyeli taşıyor. Nargile için de yine özel ortamlar oluşturularak geleneksel yapıya bağlı kitle elde edilmeye çalışılıyor. Endüstrinin bu taktikleri ile mücadele etmemiz gerekiyor. Ayrıca açık alan tanımı istismar edilerek içilmesi yasak olması gereken alanlarda sigara içimine izin veriliyor. Bu istismarı ortadan kaldırmak için de yeni bir çalışma içindeyiz. Sigaranın herkesin görebileceği ortamlarda tüketilemeyeceği bir düzenleme getireceğiz. Tütün ürünleri kullanımının yasak olduğu yerlerde ihlallerin denetimi yapılmaktadır. İller arası çapraz denetimler ile denetimleri sıklaştırdık” diyerek bu konudaki kararlılıklarının devam edeceğini söyledi.

 

Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

billur

kimse parasını alamıyor sizden! Neden? Siz bütün paraları betona döküp gelişiyoruz demeye devam edin. Medikalciler, Tedarikçiler hepsi can çekişiyor.

Tr.

Bakan...Bakan...Başkalarını kandırabilirsin ama burada bu işi bilen insanlar var.Yerli dediğin olay nedir?Firmaların yerlimi olması,Türkiyedemi üretiliyor olması,ilaçta kullanılan hammaddelerin yurtiçinde üretim yüzdesimi,cirodaki oranımı,kutu sayısımı?.....Neyi baz alıyorsanız söyleyin bende hemen çürüteyim.KISACA TÜRKİYEDE SAĞLIK SİSTEMİ BÜYÜK ORANDA YABANCILARIN ELİNDEDİR.HASTA(Bağımlılık açısından)..HASTANE...İLAÇ/MEDİKAL/SARF MALZEME...
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23