• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Putin işgali pekiştirecek

Yeniakit Publisher
2020-03-18 10:47:00 -
Putin işgali pekiştirecek

Rusya lideri Vladimir Putin, Rusya ile Kırım yarımadası arasında inşa edilen 19 kilometrelik Kerç Köprüsü’nü 2018’de açmıştı. 2 yıl önce köprünün açılışına kamyon sürerek gelen Putin, bugün köprü inşaatında çalışanlara devlet nişanı verecek.

 Münübe Yılmaz 

Rus askerlerinin 2014’te Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı işgal edişinin 6. yılında Vladimir Putin, bugün bölgeye gidiyor. Rus lider, işgalin yıldönümünde bölgedeki hakimiyetlerini pekiştirmek için atadıkları yetkililer ve işadamlarıyla görüşecek. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Çubarov ise Rusya’ya tepki gösterdi.

Ukrayna’da iç karışıklık çıkarıp ardından bunu bahane ederek Kırım’ı işgal eden Ruslar, bölgedeki hakimiyetlerini güçlendirmek için yeni adımlar atıyor. 2014 yılının şubat ayında Rus askerlerinin fiili işgalini yaşayan Kırım, aynı yılın 16 Mart’ın sözde referandumla resmen Moskova yönetimine bağlandı. Kırım Tatar Türkleri’nin boykotuna ve itirazlarına rağmen Putin’in işgal ettiği bölge kısa sürede Rus hakimiyetinin altına girdi. Bölgeye başbakan atayan ve idarecilerini gönderip Ukrayna’yı saf dışı bırakan Rusya’nın hukuk dışı eylemlerine dünya sessiz kalırken Kırım Türkleri, 6 yıldır hukuksuzluğu haykırıyor.

İlhak’ın yıldönümünde gidiyor

Kırım’daki işgali pekiştirmek isteyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün bölgeye gidiyor. Kremlin sözcüsü, Rus liderin bugün ve yarın Kırım’a iş ziyaretinde bulunacağını belirtirken, Rus basını, Putin’in Kırım’ın ilhak edilişinin 6. yıl dönümünde bölgeye gitmesine vurgu yaptı. Kremlin sözcüsü “Putin, Sivastopol’de Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirecek” ifadelerini kullandı. Açıklamaya göre; Putin, Kırım yarımadası ile Rusya anakarasını birbirine bağlayan Kerç Köprüsü’nün inşasında görev alanlara devlet nişanı da verecek.

Rus lider ayrıca Kırım Başbakanı Sergey Aksenov ve Sivastopol’ün geçici Valisi Mihail Razvojayev ile bir araya gelecek.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

RusyaTatarları tutukluyor

Bu arada; Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Rus işgaline tepki gösterip, Putin’in uluslararası hukuku çiğnediğini söyledi.

Rusya’nın Kırım’ı ilhakının ardından referandum düzenlediğini hatırlatan Çubarov, “Rusya, bu işgali referandumla örtmeye çalıştı. Referandumun sonuçları da Kremlin tarafından daha önceden belirlenmişti. Rusya, Kırım’ı işgal ederek uluslararası hukuku çiğnedi” dedi.

Çubarov, Kırım Tatarlarının Rusya’nın zulmüne uğradıklarını belirterek, “Rusya, Kırım’da kendisine tabi olmayanları tutukluyor. Bizi terörist olmakla suçlanıyor. Sovyetler Birliği’nde de aynı şeyler yaşanıyordu. Rusya, Kırım Tatarlarını baskı uygulayarak Kırım’dan gitmesini sağlıyor. Amaçları bölgenin demografik yapısını değiştirmek. Rusya, Kırım’a yaklaşık 140 bin vatandaşını yerleştirdi. Uzmanlar, bu rakamın kat kat daha fazla olduğunu söylüyor” dedi.
Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23