Dünya petrol piyasasının yüzde 10’una sahip olan İran, rekabet ve uluslararası pazarlardaki payını yükseltmek için petrol fiyatlarını aşağı çekme planları yaptığını açıkladı .
İran, Suudi Arabistan ve diğer petrol üreticileriyle Asya petrol pazarında rekabet etmek için petrol fiyatlarını düşürmeyi öngörüyor.
İran resmi ajansı IRNA’nın haberine göre, İran Milli Petrol Şirketi Uluslararası İlişkiler Direktörü Seyyid Muhsin Kemseri, İran’ın uluslararası pazarlardaki payını yükseltmek için ihraç ettiği ham petrolün fiyatını düşürmeyi planladığını söyledi.
İran’ın, Asya pazarına ihraç ettiği petrolün fiyatını düşüren Suudi Arabistan gibi fiyat indirimine gideceğini belirten Kemseri, “Rekabet etmemiz gerekiyor. İran da petrol fiyatlarında indirime gidecek” dedi.
SUUDİ ARABİSTAN HAKLI
Suudi Arabistan’ın petrol fiyatlarında indirime gitmesinin Asya petrol pazarındaki rekabet açısından doğal olduğunu belirten Kemseri, “ABD, Güney Amerika ülkeleri, Venezuela ve Rusya, Asya pazarında yer alıyor. Buna bağlı olarak bu pazarda rekabet çok yüksek ve Suudi Arabistan’ın pazar payını korumak için petrol fiyatlarında indirime gitmesi mantıklı. Suudi Arabistan pazarın şartlarına göre hareket ediyor. Bu ülkenin yerinde İran olsaydı aynı indirimi uygulardı” ifadelerini kullandı.