• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Oruçluyken ağda yapmak orucu bozar mı?

Yeniakit Publisher
2018-06-14 14:12:00 - 2019-04-25 12:33:46
Oruçluyken ağda yapmak orucu bozar mı?

İslam alemi 2019 Ramazana buruk girmeye hazırlansa da Ramazanın bereketi şimdiden her tarafı sardı. Oruç tutanlar Ramazanda bir takım soruların cevabını aramakta Kaş almak ağda yapmak orucu bozar mı?

İslam alemi 2019 Ramazana buruk girmeye hazırlansa da Ramazanın bereketi şimdiden her tarafı sardı. Oruç tutanlar Ramazanda bir takım soruların cevabını aramakta Kaş almak ağda yapmak orucu bozar mı?

İslam Alemi 2019 ramazan ayına yine gözyaşı ile girmeye hazırlanıyor. Müslüman coğrafyasının içler acısı durumu Müslümanların huzurlu bir ramazan arzusunu güçleştirmekte. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen ramazan ayının feyzinden, bereketinden, rahmetinden mağfiretinden istifade etmek isteyen Müslümanlar Ramazan ayının girmesini fırsat bilmekte. On bir ayın sultanı olarak bilinen Ramazan aynı zamanda Kur’an ayıdır da. İçinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni barındıran Ramazan ayı Allah’ın rahmetini kazanmada önemli bir mihenk taşı olmakta fırsatını bilenler için.

Ramazanda oruç tutan vatandaşlar oruçlarının sakatlanmaması için hassasiyet göstermekte. Vatandaşların özellikle en çok merak edip sorduğu Oruçluyken agda yapmak orucu bozar mı? Oruçluyken banyo yapmak mekruh mu? Oruçluyken ağda yapmak orucu bozar mı? Orucluyken gusul alınırmı? Oruçluyken banyo yapılır mı? Oruçluyken diş fırçalamak? Oruçluyken cinsel ilişkiye girmek orucu bozar mı? Oruçluyken temizlenmek orucu bozar mı? gibi soruların cevabı her oruç tutan vatandaşların için önem arz etmekte. İşte bu soruların cevabını haberin detayında okuyabilirsiniz.

Kaş almak ağda yapmak orucu bozar mı?

Vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınmaları orucu bozmaz. Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Yani ağda yaparken veya kaş alırken vücuda her hangi bir besin,yiyecek,su vb. şeyler girmediği için oruç bozulmaz!..Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz. Burada şu husus da belirtilmelidir ki, kadının erkeğe karşı avret mahalli eller, ayaklar ve yüzü hariç tüm bedenidir. Kadının kadına karşı avret mahalli, diz kapağı ile göbek arasıdır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Zaruret ve ihtiyaç olmadan bu yerlerin başka kadınlara veya erkeklere gösterilmesi caiz değildir. Bu itibarla ağda veya lazerle epilasyon yaptırmak isteyen kişinin, erkek olsun kadın olsun yabancı bir kişiye avret mahallini açması helal olmadığı gibi, bu işlemi uygulayan kişinin de, bu kısma bakması ve dokunması da helal değildir.

Oruçlu iken gusül abdesti alınır mı?

Uykuda ihtilam olmak orucu bozmaz. Ancak bir vakit namazı kaçıracak kadar cünüb durmak caiz değildir. Bu bakımdan oruçlu iken de gusül abdesti alınmalıdır. Ancak ağıza su verince gargara yapılmaz. Sadece ağıza suyu alıp boşaltırsınız. Bir ibadet açıklanırken, onun en mükemmeli anlatılır. Ancak başka bir ibadetle ilgisi olunca ona göre hareket etmek gerekir. Oruçlu kimsenin gusül ve abdest alması da bunlardan biridir. Yıkanmak, duş almak, yüzmek orucu bozmaz. Ancak ağza kontrolsüz su kaçırmamak ve yutmamak şartıyla. Rivayetlere göre Peygamber Efendimiz (asm) oruçluyken gusül almış, yıkanmıştır. Ağız çalkalamak, orucu bozmaz. Ağıza alınan su yutulursa oruç bozulur. Oruçlunun ağız ve burun temizliği yaparken dikkat edeceği husus, içeriye su kaçırmamasıdır. İçeriye su kaçmayacak şekilde ağzına ve burnuna su vermelidir. Hata ile boğaza su kaçarsa oruç bozulur kaza gerekir, kefaret gerekmez.

Oruçluyken banyo yapılır mı?

Oruçlu iken banyo yapmanın bir sakıncası yoktur. Ancak oruçluyken banyo yapıldığında kulaklara, ağız ve burna su kaçırmamaya dikkat edilmelidir. Aksi taktirde oruç bozulur. Oruçta banyo yapan kişi ağza burna su verirken dikkat etmeli. Yutmamalı ve boğaza kaçırmamalıdır. Eğer rüyada ihtilam oldu ise ya da cenabet ise banyo yapması gerekiyorsa oruçlu iken gusül abdesti alabilir. Fakat ağza ve burna su verirken dikkat etmeli. Su kaçırmamalı. Suyu yutmamalı. Ağızdan ve burundan dimağa veya mideye su kaçırmamak şartıyla, yıkanmak orucu bozmaz. Yalnız İmam-ı Azam serinlemek için suya girmeyi veya yaş elbiseye sarılmayı mekruh saymıştır. Ebu Yusuf’a göre değildir. Allah Resulü oruçlu iken hararetini gidermek için başına su dökmüştür. Ancak denize veya nehre girip de uzun müddet yüzülecek olursa çok büyük bir ihtimalle mideye veya dimağa su kaçar. Böylecede oruç bozulur.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23