• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

O maaşla ilgili müjde! Hem artacak hem daha çok kişi alacak

Yeniakit Publisher
2022-01-16 11:06:00 -
O maaşla ilgili müjde! Hem artacak hem daha çok kişi alacak

Okan Güray Bülbül, Akşam gazetesindeki yazısında, memur zammı sonrası 65 yaş aylığının bin 59 TL olduğunu hatırlatarak, "Asgari ücretteki artışın gelir sınırını yükseltmesiyle bu yıl daha fazla kişi 65 yaş aylığı alabilecek" dedi. Bülbül, söz konusu yazısında "Geçen yıl gelir sınırına takılanlar, bu yıl yeniden başvuru yapmalı" uyarısında bulunmayı da ihmal etmedi.

Okan Güray Bülbül, Akşam gazetesindeki yazısında, memur zammı sonrası 65 yaş aylığının bin 59 TL olduğunu hatırlatarak, "Asgari ücretteki artışın gelir sınırını yükseltmesiyle bu yıl daha fazla kişi 65 yaş aylığı alabilecek" dedi. Bülbül, söz konusu yazısında "Geçen yıl gelir sınırına takılanlar, bu yıl yeniden başvuru yapmalı" uyarısında bulunmayı da ihmal etmedi. İşte o yazı:

"Memur zammı sonrası 65 yaş aylığı da 1.059 TL oldu. Ayrıca asgari ücretteki artışın gelir sınırını yükseltmesiyle bu yıl daha fazla kişi 65 yaş aylığı alabilecek. Geçen yıl gelir sınırına takılanlar, bu yıl yeniden başvuru yapmalı.

Soru: Asgari ücret artınca 65 yaş aylığı ve evde bakım parası da arttı mı? Artışla, 65 yaş aylığı ve evde bakım parası alamayanlar da alabilecek deniyor, bu doğru mu?

Cevap: 65 yaş aylığı asgari ücrete endeksli değil. 65 yaş aylığı 4.387 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımıyla hesaplanıyor. Memur aylık katsayısı ise memur ve memur emeklileri için toplu sözleşmede belirlenen zam oranı kadar 6 ayda bir arttığı için 65 yaş aylığının miktarı da 6 ayda bir artıyor. 2022 yılı ocak ayından itibaren memur ve memur emeklilerine yansıyan yüzde 27.91'lik zam sonrası 65 yaş aylığı 1.059 TL oldu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

EK ZAMLA DA ARTACAK

Diğer yandan yüzde 2.5'lik ilave zam da yürürlüğe girince 65 yaş aylığının miktarı biraz daha artacak. Ancak aylığı alabilmek için gerekli şartlardan birisi olan gelir sınırı asgari ücrete endeksli. 65 yaş aylığı alacak kişi ve eşinin toplam gelirinin aylık ortalamasının asgari ücretin üçte birini yani 2022 yılı için 1.417 TL'yi geçmemesi gerekiyor. Bu sınır 2021'de 852 TL'ydi. Asgari ücretteki yüzde 50'lik artışla gelir sınırı da arttı. Böyle olunca geçen yıl eşinin ve kendisinin aylık ortalama geliri 1.000 TL olan bir kişi 65 yaş aylığı alamazken, bu yıl yeniden başvuru yaparsa 65 yaş aylığı alabilecek. Yani asgari ücretteki artış 65 yaş aylığının miktarını etkilemiyor ancak gelir sınırı arttığı için bazı kişiler 65 yaş aylığı alabilir hale geliyor.

BAKIM AYLIĞI DA VAR

Aynı durum evde bakım aylığı için de geçerli. Evde bakım aylığının miktarı da memur aylık katsayısına endeksli. Bu nedenle de evde bakım aylığı 6 ayda memur maaş zammı çerçevesinde artıyor. Diğer yandan evde bakım aylığı için bir de gelir sınırı var. Evde bakım aylığı ödenecek hanedeki kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin 2/3'ünü geçmemesi gerek. Yani geçen yıl gelir sınırı nedeniyle bu aylığı alamayan kişiler bu yıl evde bakım aylığı alabilirler. (...)"

 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Kamu işçisi

Memurlara 30 un üzerinde zam yapıldı.Kamu işçileri de martta enflasyon farkı alacak.Yapılan indirimlerle Ocak ve Şubat ta eksi veya düşük enflasyon çıkabilir ve bu da Kamu işçilerinin zam oranını düşürebilir.Memurlar zamı peşin alırken bu işçilere düşük zam verilirse adalete uygun olmaz ve bu işçilere de en az memur kadar zam yapılmalıdır.Zaten memurlar işçilerin çoğunu maaş olarak geçtiler.Hükümete duyurulur.

Bozdur bozdur harca

Millete kufur etmek gibi birsey bu, lutufta bulunmus hukumet!! Yani siz kopeksiniz deseniz daha normal olurdu. 1000tl sizin gunluk mazot paraniz eyy hukumet
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23