• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mısır Hedasi Barajı ile ilgili müzakerelerin yeniden başlamasını kabul etti

Yeniakit Publisher
2020-06-04 08:43:00 -
Mısır Hedasi Barajı ile ilgili müzakerelerin yeniden başlamasını kabul etti

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Etiyopya'nın inşa ettiği Hedasi Barajı ile ilgili müzakerelerin yeniden başlamasını kabul ettiklerini bildirdi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan 3 ayrı açıklamaya göre, Bakan Şukri, Rus, Alman ve İtalyan mevkidaşları Sergey Lavrov, Heiko Maas ve Luigi Di Maio ile telefonda görüştü.

Şukri, Rus, Alman ve İtalyan dışişleri bakanlarıyla gerçekleştirdiği görüşmelerde, Hedasi Barajı'yla ilgili son gelişmeler hakkında bilgi vererek, müzakerelerin yeniden başlamasını kabul ettiklerini ancak bir anlaşma olmadan Etiyopya'nın tek taraflı adım atmasını istemediklerini ifade etti.

Dışişleri bakanlarının görüşmesinde, Libya'daki çatışmalar ile Filistin meselesine adil çözüm bulunması konusunun da gündeme geldiği belirtildi.

ABD’nin Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında başlattığı müzakerelerin son oturumu şubat sonunda yapılmış, Etiyopya iç istişareleri bitirmediği gerekçesiyle toplantıya katılmamıştı.

Yıllardır Sudan, Etiyopya ve Mısır arasında devam eden ve başarısızlıkla sonuçlanan görüşmeler, son olarak ABD ve Dünya Bankasının ara buluculuğunda Kasım 2019'da yeniden başlatılmıştı.

Etiyopya'nın, Nil Nehri'nin iki kolundan Mavi Nil'in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı'nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda anlaşmazlık çıkmıştı.

Elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ını hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Afrika'nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı ile yetersiz olan enerji üretimini artırmayı amaçlıyor.

Barajda, gelecek yıl elektrik üretilmeye başlanması bekleniyor.



 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

dumanlı

Mısır bu konuda Etiyopya ile değil Sudanla görüşsün. Etiyopya baraj sularını sulamada değil enerji üretiminde kullanacak,çünkü baraj Sudan sınırına yakın bu kısımda sulanacak arazisi yok.Etiyopya enerji üretmek için baraj dolduktan sonra barajdan suyu düzenli olarak bırakmak zorunda bunun dışında bir seçeneği yok. Sudan bu gün nil sularını tarımsal sulamada kullanıyorlar ve bu kullanım nilin rejimine bağlı. Baraj yapıldıktan sonra mavi nilin rejimi enerji üretimindeki ihtiyaca göre şekillenecek ve mavi nil rejimi düzene girecek. Buda Sudana sulamada daha fazla su kullanma imkanı sağlayacak.İşte mısır bu nedenle sudanla görüşmeli
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23