İslâm dünyası, 107 hacı adayının hayatını kaybettiği ‘vinç’ kazasından sonra şimdi de ‘izdiham’ faciası ile sarsıldı. Mina’da şeytan taşlama sırasında çıkan izdihamda 1’i Türk 753 hacı hayatını kaybederken, 1000’e yakın kişi de yaralandı. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
Mina’da Kurban Bayramı’nın birinci günü yaşanan ve İslam dünyasını büyük üzüntüye boğan izdiham sonrası her yer ceset tarlasına döndü. Fotoğrafta, sağlık görevlileri izdihamda yaralananlara müdahale ederken görülüyor. Bu arada; ölen ve yaralananların tahliyesi için olay yerinde çalışmalar sürerken, bölgeye sevk edilen 4 bin personel ve 200 ambulansla olayda hayatını kaybedenler ve yaralananlar hastanelere taşınıyor.
DIŞ HABERLER SERVİSİ - İslam dünyası Suudi Arabistan’dan gelen ‘ikinci facia’ haberiyle sarsıldı. Mekke’de yaşanan ve 107 kişinin ölümüyle sonuçlanan vinç kazasından sonra dün de Mina’da büyük bir facia yaşandı. Hac için Suudi Arabistan’da bulunan hacıların Mina’da şeytan taşlama alanına gittikleri caddede izdiham çıktı. İzdihamda 1’i Türk 753 kişi öldü, 1000’e yakın kişi de yaralandı. İzdihamda hayatını kaybeden Türk hacının isminin Yaşar Tartop olduğu öğrenildi. Ölü sayısının artmasından endişe edildiği belirtildi. Suudi yetkililer, izdihamın, Kâbe’den şeytan taşlama alanına giden 204 ve 223 numaralı caddelerin kesişiminde, hacı gruplarının aniden karşılaşması sonucu yaşandığını açıkladı. Ölü sayısının artmasının sebeplerinden biri de izdiham sonucu hacıların köprüden düşmesi oldu. Şeytan taşlama ibadetini yapan hacıların 3. kattaki şeytan taşlama alanından zemin kata inip Mekke’ye giden ana çıkışa ulaşmak istediği sırada yürüyen merdivenlerde meydana geldiği belirtildi.
Ölen ve yaralananların tahliyesi için olay yerinde çalışmaların sürdüğü, bölgeye sevk edilen 4 bin personelin 200 ambulansla olayda hayatını kaybedenleri ve yaralananları hastanelere taşıdıkları bildirildi.
14 GÜN ÖNCE DE VİNÇ KAZASI YAŞANMIŞTI
Mekke’ye 5 kilometre uzaklıkta yer alan Mina’da gerçekleşen faciadan 14 gün önce de Kâbe’de vinç kazası yaşanmış ve aralarında 8 Türk hacı adayının yer aldığı 107 kişi hayatını kaybetmişti. Öte yandan; Mina’da Ocak 2006’da yaşanan izdihamda 362 kişi hayatını kaybetmişti.
GÖREVLİLERİN CİDDİ İHMALİ VAR
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Mina’daki izdiham nedeniyle, Hac İdare Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Görmez, yaşanan faciada görevlilerin ciddi ihmalleri bulunduğunu söyledi. Sözlerine “İslam toplumlarının başı sağ olsun” diyerek başlayan Görmez, Müzdelife’den Mina’ya gelen hacı adaylarının, Cemerat’ta şeytan taşlayanlar ile karşılaşması neticesi büyük bir izdihamın yaşandığını söyledi. Şeytan taşlama sırasında izdihamın yaşandığını vurgulayan Görmez, izdihamda 1’i Türk 753 hacının hayatını kaybettiğini, 1000’e yakın hacının da yaralı olduğunu belirtti.
‘12 TÜRK HACIYA ULAŞILAMADI’
Görmez, Diyanet organizasyonu altında giden hacılardan herhangi birisinin üzücü hadisenin yaşandığı saatte o bölgede olmadığını belirterek, “Ancak buna rağmen 2 seyahat acentemizin hacıları, aynı saatte bu hadise içerisinde olmuş ve bu kardeşlerimizden henüz haber alınamamıştır. Her iki seyahat acentemizin her birisinden toplam 18 hacımıza henüz ulaşılamamıştır” dedi. Görmez’in açıklamasından sonra AA’dan geçilen haberde ise, Mina’daki izdiham nedeniyle kendilerine ulaşılamayan 18 Türk’ten 4’ünün otele geldiği, 2’sine de telefonla ulaşıldığı bildirildi. 12 Türk hacıya ise ulaşılamadı.
Yaşanan izdihamı değerlendiren Görmez, “Görgü tanıklarının ifadelerine göre, her şeyden önce orada ciddi bir yönetim sorunu var. O insanların sevk ve idaresinden sorumlu olan yöneticilerin, oradaki görevlilerin sevk ve idarede ciddi ihmalleri olduğu anlaşılıyor” dedi.
OLAY NASIL MEYDANA GELDİ?
Olayın nasıl meydana geldiğinin sorulması üzerine de Mehmet Görmez, şunları kaydetti: “Müzdelife’den Cemerat’a gelen o insan akımıyla, Cemerat’tan tekrar Müzdelife’ye, tekrar Mina’ya dönen hacı adaylarının karşılaşması neticesinde oluyor. Aslında hem sağdan hem soldan, iki koldan Cemerat’tan Mina’ya doğru hareket olunca Müzdelife’den Cemerat’a doğru gelen hacılar iki ayrı grubun arasında kalarak bu sıkışma oluyor. Benim arkadaşlardan edindiğim bir bilgiye göre de pek çok ihtiyar hacı adayı tekerlekli sandalyelerle geliyorlar. Bilhassa tekerlekli sandalyelerle gelenler ile yürüyenlerin karşılaşması neticesinde önce düşmeler, sonra da arkadan çok büyük bir izdiham olunca maalesef altta kalan hacılar olmuş.”
PRENS NAYİF, “SORUŞTURMA KOMİTESİ” OLUŞTURULMASI TALİMATI VERDİ
Bu arada; Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Yüksek Hac Kurulu Başkanı Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz, Mina’daki İçişleri Bakanlığı merkezinde düzenlenen olağanüstü Yüksek Hac Kurulu toplantısında, Mina’da izdihama sebep olan gerçek nedenlerin ortaya çıkarılması için “yüksek soruşturma komitesi” oluşturulması talimatı verdi.Komitenin olayın arkasında yatan gerçek nedenleri araştırarak sonucu Kral Selman bin Abdulaziz’e bildireceği belirtildi.
Öte yandan Sağlık Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih de yayımladığı açıklamada, olayın akabinde acil durum (seferberlik) ilan edildiğini ve bölgeye sevk edilen sağlık personelinin yaralılarla ilgilendiğini ifade etti.
ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'NDAN TAZİTE MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kâbe’deki vinç kazası da dahil olmak üzere, bu hac mevsiminde ahirete irtihal eden kardeşlerimizi rahmetle yad ediyor, tüm Müslümanlara taziyelerimi sunuyorum” açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Erdoğan’ın, Mina’daki izdiham nedeniyle bir taziye mesajı yayımladığı kaydedildi.
Mesajında, Mina’da yaşanan izdihamda hayatını kaybeden hacılar dolayısıyla derin bir teessür içinde olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:
“Kâbe’deki kazanın ardından mübarek Kurban Bayramı’nın ilk gününde yaşanan bu elim facia, tüm İslam dünyasında büyük bir üzüntüye yol açmıştır. Hac vazifelerini ifa ettikleri sırada meydana gelen izdihamda hayatlarını kaybeden merhumlara Allah’tan rahmet, acılı ailelerine ve yakınlarına sabır, yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum.”
HEPİMİZİ DERİN ÜZÜNTÜYE BOĞDU
Suudi Arabistan’da yaşanan izdiham faciasının ardından Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu da, mesajında “Böylesi mübarek bir günde kutsal topraklardan aldığımız haberler hepimizi üzüntüye boğdu. Yüce Rabbim’den O’nun yolunda iken hayatını kaybeden tüm Müslüman kardeşlerim için rahmet niyaz ediyorum” ifadelerine yer verdi.