• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Meteor yağmuru saat kaçta başlayacak? 2022 Perseid meteor yağmuru Türkiye’den görülecek mi?

Yeniakit Publisher
2022-08-12 18:39:00 - 2022-08-12 18:55:50
Meteor yağmuru saat kaçta başlayacak? 2022 Perseid meteor yağmuru Türkiye’den görülecek mi?

Uzaya ve gökyüzüne meraklı insanların beklediği gök taşı yağmurunun ne zaman gerçekleşeceği araştırılıyor. 12-13 Ağustos’ta gerçekleşecek olan, NASA’nın “yılın en iyi ve etkileyici meteor yağmuru” olarak tanımladığı gök taşı yağmuru, saat kaçta gerçekleşecek? Türkiye’den görülecek mi? İşte meteor yağmuru hakkında merak edilenler…

Gökyüzünü yakından takip edenlerin merakla beklediği bu doğa olayını gece gözlemleyerek seyretmek mümkün. Halk arasında "yıldız kayması" olarak bilinen perseid meteor yağmuru, ağustos ayı gece saatleri boyunca gökte görsel şölen oluşturacak. Peki, meteor yağmurları ne zaman, saat kaçta, 2022 Perseid meteor yağmuru Türkiye'den izlenecek mi? 

Meteor yağmuru nedir? 

Perseid gök taşı yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biridir. Perseid meteor yağmurları, 1992 yılında Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşur. Bu meteor yağmurları, Güneş'in etrafında dönüşü sırasında Dünya'nın bu kozmik toz bulutuna rastlaması sonucu gerçekleştiğinden her yıl aynı dönemde gözlemlenir.

Her yıl Temmuz sonu - Ağustos başı civarında gözlemlenebilen olay en yoğun 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gece gözlemlenir. Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlendiğinden Perseid gök taşı yağmuru adı verilmiştir.

Meteor yağmuru ne zaman?

Halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen gök taşı veya meteor yağmurları, her yıl 8 kez gerçekleşiyor. Gök taşlarının son derece yüksek hızlarla dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmasıyla oluşan yağmurlarının en dikkat çekicisi ise 11-12 Ağustos gecesi yaşanacak. 14 Temmuz'da başlayıp 1 Eylül'e kadar sürecek Perseid (Perse) gök taşı yağmuru, yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle ışığın az olduğu yerlerden daha rahat izlenecek.

Meteor yağmuru Türkiye’den görülecek mi?

Türkiye’de meteor yağmuru hava koşullarının uygun olduğu, şehre uzak noktalardan -yani ışıksız bölgelerde- izlenebilecek.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ahmet

Hakikaten böyle haberler yaparlarsa akit çok ama çok ilerler

Yusuf

Abiiiii bu haber ne çok güzel
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23