• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Maymun çiçeği hastalığı koronavirüs gibi olur mu? Yeni bir salgın başlayacak mı?

Yeniakit Publisher
2022-05-22 13:29:00 -
Maymun çiçeği hastalığı koronavirüs gibi olur mu? Yeni bir salgın başlayacak mı?

Maymun çiçeği hastalığı salgına döner mi kapanmalar olur mu? Koronavirüs salgınının etkilerinden kurtulmadan dünya yeni hastalığa karşı kaygı yaşamaya başladı. Pek çok kişi ise koronavirüs salgınında olduğu gibi maymun çiçeği virüsünde de kapanmaların, kısıtlamaların uygulanıp uygulanmayacağını araştırmaya başladı. Peki, maymun çiçeği hastalığı salgını olur mu?

Koronavirüs salgınının etkileri halen ortadan kalkmamışken yeni bir salgın kaygısı yaşanıyor. Pek çok kişi maymun çiçeği virüsünün bir salgına dönüşüp dönüşmeyeceğini iki yıldır süren kısıtlamaların uzayıp uzamayacağını merak ediyor.

Maymun çiçeği hastalığı koronavirüs gibi olur mu? Yeni bir salgın başlayacak mı?

Maymun çiçeği, yeni bir hastalık değil. 1958'de maymunlarda tespit edildikten sonra insanlarda ilk olgu 1970'te Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde görüldü. 1958'de araştırma laboratuvarındaki maymunlarda çiçek benzeri bir salgın yapınca farkına varılan hastalık bu nedenle "maymun çiçeği" adını aldı.

Başta Nijerya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti olmak üzere, Orta ve Batı Afrika'daki tropikal yağmur ormanlarının bulunduğu 11 ülkede görülen hastalığın sıklığı tam olarak bilinmiyor. Afrika'da her yıl birkaç yüz vaka olduğu tahmin ediliyor. Hastalık zaman zaman Afrika kıtasından enfekte hayvanlar veya insanlar aracılığıyla diğer kıtalara taşınıyor, fakat buralarda az sayıda insanın etkilendiği ve bölgesel vaka kümelenmeleri görülüyor.

Maymun çiçeği hastalığının belirti ve bulgularının belirginliği, şu anki bilgilere göre belirtisiz enfeksiyon yapmaması, yakın ve uzun süreli temas ile bulaşması, bir DNA virüsü olduğundan daha az mutasyon geçirmesi ve kolay değişime uğrayarak yeni varyantlarının çıkmaması gibi faktörler nedeniyle Kovid-19 benzeri bir salgına yol açması beklenmiyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23