• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Marketlerde zehirli gıda alarmı

İstanbul ve Tekirdağ'da onlarca kişinin zehirlenmesine yol açan ıspanağa karışan zehirli otlar vatandaşları tedirgin ederken, konuya ilişkin tedbirlerin alınması ve denetimlerin artırılması bekleniyor.

2019-11-05 11:21:00 - 2019-11-05 11:22:00
Marketlerde zehirli gıda alarmı

İstanbul Esenyurt’ta bir markette satılan ıspanaktan 40’ı aşkın kişinin zehirlenmesi gıda güvenliği konusundaki endişeleri arttırdı. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından olayın nedeninin ıspanaklara karışan yabancı otlardan kaynaklandığının ifade edilmesinin ardından gözler, benzer bir sıkıntının yaşanmaması için başvurulacak tedbirlere çevrildi.

Denetimler artsın

Zehirlenme vakaları sonrasında korkuya kapılan tüketiciler, ilgili mercilerin marketleri yakın markaja almaları ve teftişleri arttırmaları gerektiğini kaydediyor. Gıda güvenliği uzmanları da her platformda il tarım ve orman müdürlüklerini denetimlere odaklanmaya davet ediyor. Aynı uzmanlar, halk sağlığını tehdit eden işletmelere ise ağır cezalar uygulanmasını istiyor.

Üretici ve satıcı bilinçlendirilmeli

Gıda Mühendisi Sedat Kuru, Yeni Akit’e yaptığı açıklamada bitkisel ürünlerde yer alan yabani otların veya kimyasal maddelerin zehirlenmelere neden olduğuna dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın konuya önemle eğilmesi; hallere yönelik denetimlerini arttırması gerektiğini vurgulayan Kuru, “İhmallerin önüne geçilmeli. Üreticiler ve satıcılar, yabani otlar ile zirai ilaçlar konusunda bilinçlendirilmeli” dedi. Kuru, tüketicilere de “Sebze-meyve alırken temkinli olun. Ürünlerin güvenli ve kaliteli olup olmadığına bakın” ikazında bulundu.

Yabani otlara dikkat

Tüketici Başvuru Merkezi Gıda Komitesi Üyesi Nurten Sırma ise ıspanak, maydanoz ve dereotuna yabani otların karışabildiğine işaret etti. Tüketicilerin bu otlara karşı dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizen Sırma, “Sebzeler genelde demet olarak bağlanıyor. O demetin içerisinde atropin ve scopalamin gibi zararlı ürünler bulunabiliyor. Bunlar evlerde ya da mutfaklarda bir bir belirlenmeli ve ayıklanmalı” diye konuştu.

Ayrıca sebze-meyvelerin kimyasal maddeler içerip içermediğinin kontrol edilmesi gerektiğini dile getiren Sırma, “Burada da Tarım ve Orman Bakanlığı devreye girmeli, sorun gördüğünde üreticilere bildirimde bulunmalı. Zirai ilaç kullanımında sınırların aşıldığını aktarmalı” şeklinde konuştu.

Hatalar ortaya koyulsun

Gıda ürünlerinin üretiminden tüketimine kadar her aşamasının yakından takip edilmesini savunan Sırma, şunları söyledi: “Denetimlere yerel yönetimler de dahil olmalı. Belediyeler, il tarım ve orman müdürlüklerine yardım etmeli. Teftişler işi bilen ekipler, ehil eller tarafından yürütülmeli. Sebze-meyvelerin çocuklar, engelliler ve hastalarca da tüketildiği unutulmamalı. Ayrıca hatalar ortaya koyulmalı. Gıda zehirlenmelerine yönelik istatistikler kamuoyuyla paylaşılmalı.

Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23