• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kürtçe hutbeye bölgeden destek

Yeniakit Publisher
2013-02-19 21:36:00 - 2013-02-19 21:54:51
Kürtçe hutbeye bölgeden destek

Toplumsal birliktelik ve demokratikleşme sürecinde birçok yenilik yapan hükümet bu sefer anadilde hutbe ve vaaz vermenin önündeki engelleri kaldırmaya hazırlanıyor.

YUNUS DİLMAÇ / ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın anadilde hutbe verilmesi hakkında Mardin’de yaptığı konuşmaya, bölgedeki birçok sendika ve sivil toplum kuruluşu destek verdi.
“TÜRKİYE NORMALLEŞİYOR”
Türkiye’nin normalleşme sürecinde ilerlediğine dikkat çeken Mazlumder Genel Sekreteri Üstün Bol, “Hayatın olağan akışı içinde normal olmayan bir resmi dilde vaaz uygulamasının Sayın Başbakan’ın Mardin ziyareti sırasında bizzat Başbakan tarafından tartışmaya açılması ve muhtemelen önümüzdeki günlerde farklı dillerde vaaz düzenlemesinin yapılacak olması Türkiye’nin normalleşme girişimidir ve geç de olsa çok kıymetlidir” diye konuştu.
“DİNİN MESAJLARI
YERİNE ULAŞACAK”
Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, 2004 yılından beri gerekli gördükleri her yerde anadilde vaaz ve hutbe verilmesinin uygun olacağını dile getirdiklerini belirterek, bu şekilde cemaate daha rahat ulaşılabileceğini söyledi. Evsen, “Anadillerde vaaz yapılabilmesi İslâm dininin mesajlarının gerçek manada yerine ulaşmasını sağlayacaktır” dedi.
“YASAL PROSEDÜRLER DE OLUŞTURULMALI”
Anadilde savunma gibi bu işin gerektiğini hatırlatan Evsen, anadilde hutbe ve vaaz uygulamasının Türkiye için çok avantajlı olacağını söyledi.
USTAD Başkanı Ahmet Akgül, “Sayın Başbakan’dan bu talebin gelmesi toplumsal barışa anlamlı bir katkı sunmuştur” dedi.  Mardin Medeniyetler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Söğüt ise, “Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar Mardin halkları olarak bunu beklemekteydik” dedi.
Memur-Sen Mardin Şube Başkanı Mustafa Aydın, Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES) Cizre Temsilcisi İsmail Yanık ve Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, anadilde hutbe ve vaaz verilmesine ilişkin istemin haklı bir talep olduğunu belirterek, Başbakan Erdoğan’ın da konuya olumlu yaklaşmasının süreci olumlu etkileyeceğini söylediler.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23