Kozalak şurubu: Faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Öyle bir şey yaptı ki!
Hava sıcaklıklarında yaşanan düşüş, hastalıkları da beraberinde getiriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı korunmak isteyenler aktarların yolunu tutuyor. Son yıllarda sağlıklı bir tatlandırıcı alternatifi olarak popülerlik kazanan çam kozalağı şurubu öksürük, bağışıklık düşüklüğü gibi şikayetlerde önerilenlerin başında geliyor. Peki Çam kozalağı şurubu ne işe yarar? Faydaları neler? Çam kozalağı şurubu nasıl kullanılır, günde ne kadar tüketilmeli? İşte soruların cevapları.
Özellikle Bolu'nun Köroğlu Dağları'ndan toplanan çam kozalaklarından yapılan şuruplar, soğuk havalarda astım, bronşit ve öksürük hastaları başta olmak üzere birçok hastalığa şifa oluyor. Bugün sizlere tarifini paylaşacağız.
20-25 adet taze küçük yeşil karaçam kozalağı
Toz şeker
Limon suyu
İçme suyu
Çelik tencere
Kozalak Şurubu Tarifi Nasıl Yapılır?
Rusların halk hekimliğinde kullandıkları bir tarif. Şurup solunum kaynaklı hastalıklarda bağışıklık güçlendirici olarak özellikle soğuk algınlığı, grip + akıntı öksürüğü boğaz rahatsızlıklarında geçmeyen inatçı öksürüklerde kullanılıyor. Şurup sabah akşam büyüklere 1 yemek kaşığı küçüklere 1 çay kaşığı şeklinde kullanılıyor, hatta ve hatta bazıları bunu reçel olarak sabah kahvaltılarında tüketiyor. Şurup nerede ise 1 haftada hazırlanıyor ama “sonuç gerçekten başarılı” diyerek hadi başlayalım..
Not: Lütfen tarifi kronik hastalıkları olanlara, böbrek hastalıkları olanlara, hamilelere ve çok küçük çocuklara doktora danışmadan kullanmayın…
ŞURUBUN YAPILIŞI
Kozalakları akan su altında tek tek yıkayın ..yıkanan kozalakları derin bir kaba alın. Kozalakların üstünü geçecek kadar soğuk su + limon suyu da ekleyip kozalakları bu su içinde 1 gün bekletin. Ertesi gün kozalakların suyunu süzüp aynı işlemi tekrar yapıp kozalakları su içinde bir gün daha bekletin….
3. gün kozalakları süzün… (feda edebileceğiniz bir tencerede) her seferinde 1 TAŞIM olacak şekilde kozalakları 2 kez kaynatıp süzün (bu işlemi 2 kez 1-2 taşım kaynatma şeklinde yapacaksınız sakın çok kaynatmayın) bu kaynama sularını kullanmayacağız o nedenle 1’er taşım kaynattığınız suları lavaboya dökün atın. Bütün bu suda bekletme bir taşım kaynatıp süzme işlemleri kozalakların üstünde ki istenmeyen kalıntıların çıkması devamında duru bir şurup yapmak için mutlaka gerekli o nedenle bu aşamaları sakın atlamayın eğer atlarsanız beyaz bulanık hiç hoş olmayan bir şurubunuz olur…İşlemleri harfiyen yerine getirin ki berrak temiz güzel bir şurubunuz olsun …
Şimdi temizlenmiş kozalakları tekrar boş tencereye alın kozalakların üstünü 4 parmak geçecek kadar kaynar halde ki içme suyunu tencereye ekleyin. Kozalaklı su kaynadığı an tencerenin altını kısıp tencerenin kapağını da azıcık aralık bırakıp tencereyi çok kısık ateşte 1,5 -2 saat kadar kaynatın…süre sonunda tencerenin altını kapatın. Tencerenin ağzını da sıkıca kapatın…ağzı sıkıca kapatılmış halde ki tencereyi 24 saat bu şekilde soğutun.
Ertesi gün kozalakları bir kepçe yardımı ile tencereden alıp atın (kozalaklarla işimiz bitti). Tenceredeki suyu bir tülbent ile bir kaba süzün alın. Süzülen kozalak suyunu bardak ile ölçerek tekrar tencereye alın artık kaç bardak su ölçtünüz ise o kadar şekeri de (birebir) tencereye ekleyin (yani 2 bardak su 2 bardak şeker ..yada 3 bardak su 3 bardak şeker şeklinde ) (bu arada ben tarifte daha az şeker kullanıldı) tencereyi ocağa alın. Tahta kaşık ile karıştıra karıştıra şekeri eritin şekeri eriyen karışımı reçel yapar gibi ocak üstünde dikkatlice kaynatın. Pişme esnasında köpüklenme olursa köpükleri kevgir kepçe yardımı ile alıp atın…hani reçel pişirirken büyük köpükler ortaya toplanıp foşur foşur kaynar tenceredeki bal o şekle gelir ya işte bizim tarif de tam da o şekle gelince tencereye 1 yemek kaşığı limon suyu yada 2-3 parça limon tuzu atıp karışımı bir 10 dakika daha kaynatın. Bu pişirme süresi kullanılan şıraya göre değişir o nedenle size pişirme süresi veremem ama benimki 1,5 saat kadar kaynadı onu da belirtelim. Kozalak şurubunuz hazır şimdi şurup piştiği tencerede 15 dakika kadar dinlensin devamında şurubu şişelere doldurup şişelerin ağızlarını (yeni kapak kullanın) sıkıca kapatıp şişeleri baş aşağı çevirip iyice soğutun ( şişelerin kapaklarını kontrol edin gevşeklik akma sızma olmasın. Şişeler iyice sıkıca kapanmış olsunlar)
Baş aşağı soğuyan içinde kehribar rengi duru bir bal olan şişeleri karanlık ve serin bir yerde muhafaza etmeyi unutmayın.