• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kovid-19'a karşı ekonomik tedbirler devrede

Yeniakit Publisher
2020-03-09 11:02:42 -
Kovid-19'a karşı ekonomik tedbirler devrede

Dünyanın birçok ülkesinde etkili olan yeni tip koronavirüse karşı tedbirlerini alan Türkiye, salgının ekonomiye muhtemel etkilerini en aza indirmek için de gümrüklerden ulaştırmaya, üretimden iç ticarete kadar sıkı önlemler uyguluyor - Ticaret Bakanlığı, Kovid-19'un yayıldığı İran ve Irak ile sınır kapılarını geçici olarak kapatırken, dış ticarete yönelik stratejilerini uygulamaya koydu, iç piyasadaki denetimlerle "maske" fırsatçılarına da göz açtırmıyor - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, özellikle tedarik zincirlerindeki gelişmeleri yakından takip ederken, akademi, reel sektör ve kamu koordinasyonunu en üst seviyede tutmak için çalışma yürütüyor - Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda, ulaştırma sektöründe Çin, İran, Güney Kore ve İtalya'ya uçuşlar durdurulurken, söz konusu ülkelere seyahat edildiğine dair pasaportta vize/kaşe bulunan taşımacıların ülkeye girişlerine izin verilmiyor

ANKARA (AA) - MERVE ÖZLEM ÇAKIR/ARİFE YILDIZ ÜNAL - Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra kısa sürede dünyanın dört bir yanına yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) küresel anlamda insan sağlığını tehdit ederken, salgının ekonomik etkilerine karşılık da önlemler uygulamaya konuluyor. Türkiye, gümrüklerde ve ulaştırmada aldığı kararların yanı sıra sürecin üretimden ticarete yansımasına kadar muhtemel gelişmeler için hazırlık yürütüyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Kovid-19 salgını pek çok sektörde olduğu gibi ekonomik anlamda da yeni tedbirlerin alınmasını ve etkili stratejilerin üretilmesini gerekli kılıyor.

Kovid-19 salgını nedeniyle dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'in yaşadığı sorunlar, ticaret, yatırım ve üretim bağlantıları, dünyadaki dev tedarik zincirini etkiledi. Salgın tedbirleri ülkelerin kendi sınır komşularıyla olan ikili ticaret ilişkilerinde de etkilerini gösterdi.

Küresel ekonomideki olası ve beklenen tahribatların önüne geçmek için ülkeler önlemlerini alırken, Türkiye de Dünya Sağlık Örgütünün uyarılarını dikkate alarak ilk günden itibaren bir dizi uygulamayı hayata geçirdi.

Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili kuruluşların tavsiyeleri doğrultusunda hareket eden kamu otoriteleri, diğer ülkelerden insan hareketliliği ve mal ticareti konusunda önlemlerini uygulamayı sürdürüyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

- Gümrüklerde yoğun güvenlik önlemleri

Ticaret Bakanlığı, sene başında Kovid-19'un ticarete etkilerini öngörebilmek ve ön tedbirler almak üzere Sağlık Bakanlığından katılımcıların yer aldığı bir çalışma grubu kurdu.

Bakanlık, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun yürüttüğü çalışmalar doğrultusunda öncelikle gümrük kapılarında görevli personeli korumak amacıyla özel giysiler, maske, gözlük, eldiven kullanımı gibi tedbirleri aldı. Bütün gümrük kapıları dezenfekte edildi.

Kovid-19'un, Türkiye'nin sınır komşuları İran ve Irak'ta görülmesi ve hızla yayılması nedeniyle Gürbulak, Kapıköy, Esendere, Üzümlü ve Habur sınır kapıları geçici olarak kapatıldı. Söz konusu kapılardan yabancı kişi ve araçların Türkiye'ye girişine izin verilmezken, Türk vatandaşlarının ülkeye girişleri 14 günlük karantina sürelerini tamamlaması ve gerekli sağlık kontrollerinin gerçekleştirilmesi uygulamalarına bağlandı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, toplanan Sağlık Politikaları Kurulunda her türlü olasılığa karşı nasıl hazırlıklı olunacağına ilişkin stratejilerin paylaşıldığını, Türkiye'nin hem bazı gümrük kapılarının kapatılması hem de ihracatın önünün kesilmemesi için önlemleri uygulamaya koyduklarını söyledi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ile Habur Sınır Kapısı'nda dorselerin değiş tokuşuna ilişkin çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Pekcan, salgının Türkiye'nin ticaretine etkilerini asgari düzeyde tutmak için stratejiler üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

- İç ticarette virüs fırsatçılarına göz açtırılmıyor

Bakan Pekcan'ın yakın takibi ve talimatları doğrultusunda, Kovid-19 salgınını fırsat bilerek iç piyasada maske ve tıbbi ekipmanların fiyatlarını fahiş seviyelere çekenlere ise göz açtırılmıyor.

Bu konuda gelen şikayetleri değerlendiren ve resen denetimlerini sürdüren Ticaret Bakanlığının tespitleri doğrultusunda, vaktinden önce toplanan Reklam Kurulu, maske ve tıbbi ekipmanlarda haksız fiyat uyguladığı iddialarıyla incelediği 13 firmanın 9'una en yüksek seviyeden idari para cezası uygulamıştı. Bakan Pekcan, söz konusu firmaların toplam 943 bin lira idari para cezasına çarptırıldığını, bu incelemelerin süreceğini vurgulayarak, aynı firmaların uygulamaya devam etmesinin tespiti halinde cezaları 10 katına kadar çıkarma yetkilerinin bulunduğunu hatırlattı.

Öte yandan söz konusu ürünlerin üretiminin yerli tüketim için yeterli olduğunu ancak dünyadaki talebin giderek arttığını, bu sebeple de gerekli önlemleri aldıklarını dile getiren Pekcan, başta maske olmak üzere bazı sağlık ekipmanlarının ihracatını Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun ön iznine bağladıklarını açıkladı.

- Tedarik zincirlerindeki gelişmeler yakın takipte

Çin'den siparişlerin bir kısmı da Türkiye’ye yönelmiş durumda bulunuyor. Hazır giyim, deri ve ayakkabı sektörlerinde sipariş artışları görüldü. Bu durum ilgili sektörler açısından yeni fırsatları beraberinde getiriyor.

Bununla birlikte üretimin diğer alanlarında yaşanması muhtemel ham madde ve ara malı tedarikine ilişkin risklere karşı da önlemler alınıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tedarik zincirlerinde olası daralmalara karşı yol haritası üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.

- Yerli üretim için çalışmalar hızlandı

Sanayi odaları ve üreticilerle yakın irtibatta olduklarına işaret eden Varank, koordinasyonu en üst seviyede tuttuklarını kaydetti. Varank, tıbbi ekipmanlar için de üreticilerle yakın temasta olduklarına dikkati çekerek, yurt dışından alınan malzemelerin yerli üretimi için çalışmaları hızlandırdıklarını dile getirdi.

Bakan Varank ayrıca, üreticilerle Ar-Ge merkezlerini bir araya getirerek, akademi, sanayi ve kamu iş birliğiyle herkesin rahatlıkla erişebileceği yenilikçi ve düşük maliyetli ürünlerin önünü açacaklarını söyledi.

- 5 ülkeye uçuşlar durdu

Kovid 19 salgınına karşı Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda, ulaştırma sektöründe de birçok tedbir uygulamaya konuldu.

Bu kapsamda, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce İstanbul Havalimanı'na iki, diğer havalimanlarına birer termal kamera yerleştirilirken, kuruma bağlı havalimanlarındaki sağlık görevlilerinin sayısı artırıldı. Salgının yayılmasına paralel olarak Türkiye'nin İtalya, Güney Kore, İran ve Irak arasındaki gidiş-geliş tüm yolcu uçuşları durdurulmuştu.

- Kargolar yüzde 90 azaldı

Salgına karşı alınan tedbirler, Türkiye ile Çin arasındaki kargo taşımacılığına da yansıdı. Çinli firmaların alışveriş siteleri üzerinden verilen siparişlere yönelik Türkiye'ye gelen kargo sayısı, Türk Hava Yollarının uçuşlarını durdurmasının ardından yüzde 90 azalarak günlük 300 torbadan 30 torbaya kadar geriledi.

Türkiye'den internet siteleri üzerinden en çok sipariş Çinli Ali Ekspres ve Ali Baba'dan veriliyor. Özellikle tekstil, elektronik aletler, bijuteri gibi çeşitli ürünler tercih edilen mallar arasında bulunuyor. Satın alınan ürünlerin büyük kısmı uygun maliyetinden dolayı yolcu uçaklarıyla Türkiye'ye ulaşıyor. Salgına karşı alınan tedbirler sonucu Çin'den söz konusu kargoların gelişi durdu.

Bilim Kurulunun önerisi doğrultusunda İran'da yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye-İran sınır kapılarının 23 Şubat itibarıyla kapatıldığı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığa bildirildi.

Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğünce Irak ile kara sınır kapıları da geçici olarak araç ve yolcu geçişine kapatılırken, Gürcistan'a girişte pasaport ibrazı uygulamasına geçildi. Kurum, son 21 günde Çin, İran, Güney Kore ve İtalya'ya seyahat edildiğine dair pasaportta vize/kaşe bulunması halinde, Gürcistan tarafınca girişe izin verilmeyeceğini kaydetti.

Salgının gelişimine paralel olarak alınan tedbirler güncelleniyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23