Kolesterolü azaltan besinler hangileri?
Ülkemizde her 5 kişiden 1'i kolesterol hastası. Bu sayı her geçen gün, düzensiz beslenme ve hızlı yaşam yüzünden artış gösteriyor. Peki ama kolesterol nedir? Hangi besinler kolesterole iyi gelir? Kolesterolü düşürmek için ne yemeliyiz? Kolesterolü düşürmek için ne yapmak lazım? İşte detaylar...

Ülkemizde her 5 kişiden 1'i kolesterol hastası. Bu sayı her geçen gün, düzensiz beslenme ve hızlı yaşam yüzünden artış gösteriyor. Peki ama kolesterol nedir? Hangi besinler kolesterole iyi gelir? Kolesterolü düşürmek için ne yemeliyiz? Kolesterolü düşürmek için ne yapmak lazım? İşte detaylar...
Kolesterol, hayvan hücrelerinin zarlarında bulunan ve aynı zamanda kan plazmasında taşınan, vücutta özellikle endokrin sistem ve sindirim sisteminde birtakım görevlere sahip olan yağ benzeri bir maddedir. Hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan ve bu besinlerin tüketilmesi ile vücuda alınan kolesterol, aynı zamanda vücutta da karaciğer başta olmak üzere ince bağırsak, böbrek üstü bezleri, üreme organları gibi pek çok dokuda sentezlenir.
Kalp hastalıkları dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenleri arasında başı çekiyor. Kalp hastalıklarında, yüksek kolesterolün etkisi büyük. Bu nedenle sadece ilaç kullanmak, sağlığınızı korumanız için yeterli değildir. Yaşam kalitesi ve düzen, kalp hastalıkları ve kolesterolü ciddi manada etkilemektedir.
Bazı besinlerin içerisinde bulunan vitamin, mineral ya da pigmentler sayesinde kalp sağlığı korunabilir. Dolayısıyla bu besinlerin hayatınızda daha fazla yer edinmesi gerekir.
Hangi besinler kolesterole iyi gelir?
- Yulaf kepeği
- Ceviz, fındık, badem
- Elma
- Sarımsak
- soğan
- Soya
- Balıklar
- Keten tohumu
- Ahududu
- Greyfurt
- Havuç
- bakliyat
- Zeytinyağı
- Yeşil çay
- Siyah çay
- Üzüm
- Domates
- Karpuz
- Kuşkonmaz
Besinlerin içeriğinde ne olmalıdır?
Kolesterolü düşürecek olan besinlerin içerisinde aşağıdaki listede bulunan vitamin, mineral, doymuş yağ ya da pigmentlerden herhangi bir tanesinin olması gerekir. Bu değerler kolesterolü vücuttan uzak tutarlar.
- omega -3
- kuvarsetin
- pektin
- allicin
- genistein
- PSSA
- pterostilben
- beta-karoten
- quargum
- Tekli doymamış yağ asitleri
- kateşinler
- resveratrol
- likopen