TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu bazı açıklamalarda bulundu.
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, “2018 yılında ‘Yükselen Lider Ülke’ olmamız için elimizi ve gövdemizi taşın altına koyma iradesini sürdüreceğiz, bunu yaparken de KOBİ’lerin de içinde olduğu reforma ihtiyaç var‘’ mesajı verdi.
KOBİ odaklı politikaların büyüme üzerinde çarpan etkisi olduğunu söyleyen Kadooğlu, “İstihdamın yüzde 73,5’ini, toplam cironun yüzde 62’sini, ihracatın yaklaşık 60’ını KOBİ’ler gerçekleştiriyor. Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarının yüzde 17’si yine KOBİ’ler tarafından yapılıyor. Sürdürülebilir büyüme ve verimlilik artışı ancak KOBİ odaklı politikaların hayata geçirilmesiyle mümkün görünüyor. Önceliklendirilen, iyi anlatılmış ve uygulama kararlığını ispat eden bir reform haritası, Türkiye’yi 2018 yılında küresel ekonomik risklerden ve finansal piyasa oynaklığından koruyacaktır’’ dedi.
ORTA GELİR TUZAĞINA SON VERİLMELİ
Dijitalleşme ile birlikte başlayan yeni bir yol haritasına ihtiyaç olunduğuna dikkat çeken Kadooğlu, ‘’Devlet teşviklerinde en önemli eksiklik denetim noktasında yaşanmaktadır. Ölçülmeyen hiçbir teşvik, amacına ulaşmış teşvik değildir. Yüksek katma değere vesile olacak sanayi temelli büyümeye odaklanmak için teşvik çok önemli bir kaldıraçtır. Teşvik ve desteklerin hedef yatırımlara dönüşmesi için, kontrol ve denetimler noktasında bir mekanizma kurulması kritik önemdedir. Odak sektörlerin tespit edilmesi, gerçekten teknoloji getirecek, verimlilik ve kapasite artıracak yatırımların teşvik edilmesi, sonuçlarının da ölçülmesi gerekmektedir. Türkiye’nin Yükselen Liderleri’ne ve odak sektörlere yönelik vergi, teşvik, mevzuat kolaylığı gibi özel politikaların ortaya konması, yapısal ve ekonomik dönüşümlerine katkı sağlanması gerekliliği, ekonomimiz açısından vazgeçilmezdir. Bu kapsamda; kurumlar, eğitim kalitesi ve istihdam piyasası ile iş ortamı geliştirilmesi gereken 3 ana alan konumundadır. Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulması, yüksek gelirli ülkeler arasında yer alması için yapısal ve ekonomik reformların altyapısı, dijitalleşen dünya gerçeği dikkate alınarak tasarlanmalıdır” diye konuştu.