• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

KKTC'den ABD'ye Rum yönetimi tepkisi

Yeniakit Publisher
2020-07-08 23:53:00 -
KKTC'den ABD'ye Rum yönetimi tepkisi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), ABD’nin, Güney Kıbrıs Rum yönetimini (GKRY) "Uluslararası Askeri Eğitim ve Talim" (IMET) programına dahil etmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Doğu Akdeniz’de yükselen gerilime işaret edilerek "Tüm ilgili tarafların müdahil olduğu kapsamlı bir diyalog ve iş birliği yerine, ABD ile GKRY arasında ikili olarak askeri faaliyetlerin ve programların artırılmasıyla bölgesel istikrara nasıl fayda sağlanacağı anlaşılır değildir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Gerek Kıbrıs Adası'na ait doğal kaynakların yönetimi ve paylaşımı gerekse tüm bölgeyi kapsayan konularda tüm paydaşların hak ve menfaatlerini gözetecek şekilde hareket edilmemesi ve tam tersine, tek yanlı veya ikili girişimlerde bulunulmasının hem Ada'da iki taraf arasında, hem de bölgesel istikrarın sağlanması yönünde sürdürülen çabalara olumsuz etki edeceği aşikardır.

ABD’nin, askeri destek ve iş birliğinden ziyade bölgesel barış ve istikrara katkı koymasının yolu, gerek Kıbrıs’ta iki taraf arasında dengeli davranarak gerekse bölgesel aktörler arasında yapıcı diyalog ve iş birliğini teşvik etmesinden geçmektedir."

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, GKRY'yi IMET programına dahil ettiklerini duyurmuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Pompeo, bugün düzenlediği basın toplantısında, "ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre ödeneklerine ve bildirimlerine bağlı olarak, artan ikili güvenlik ilişkileri kapsamında (Rum yönetimine) uluslararası askeri eğitim vermeyi ve öğretim fonu sağlamayı planlıyor. Bu adım, Doğu Akdeniz'de istikrarı sağlamak için anahtar bölgesel ortaklarla ilişkileri geliştirme çabalarımızın bir parçasıdır." ifadesini kullanmıştı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23