İç ve dış düşmanlara karşı ülkemizin topraklarını korumakla görevli olan ve bu noktada canını bile feda eden Türk askeri, Ramazan ayında karavanadan iftar yaparak, orucunu açtı. Ailelerinden ve evlerinden uzakta vatani görevlerini yapan Mehmetçik’in iftar sofrasını konuk olarak, onlarla beraber Ramazan ayının güzelliğini yaşadık.
HÜSEYİN KULAOĞLU İLE İFTAR SAATİ - İç ve dış düşmanlara karşı ülkemizin topraklarını korumakla görevli olan ve bu noktada canını bile feda eden Türk askeri, Ramazan ayında karavanadan iftar yaparak, orucunu açtı. Ailelerinden ve evlerinden uzakta vatani görevlerini yapan Mehmetçik’in iftar sofrasını konuk olarak, onlarla beraber Ramazan ayının güzelliğini yaşadık.
İSTANBUL 66. MEKANİZE PİYADE TUGAYI
Askeriyede iftar yapmak için öncelikle Genelkurmay Başkanlığı’ndan gerekli resmi izinleri aldık. Daha sonra İstanbul 66. Mekanize Piyade Tugayı’nda Mehmetçikle beraber iftar yapabileceğim iletildi. Tugay Komutanlığı ile yaptığım görüşmeler neticesinde Tugay Komutanlığı’nın Şehit Piyade Uzman Çavuş Ahmet Öztürk Kışlası’nda (Eski adıyla Büyük Kartaltepe Kışlası) oruç açabileceğim söylendi.
HER ŞEY EN İNCE AYRINTISINA GÖRE DÜŞÜNÜLMÜŞ
Kışla’ya hangi gün, saat kaçta geleceğim, yanımdaki foto muhabirinin ismi, yanımızda fotoğraf makinesi gibi başka neler getireceğimizin bilgisi ve geleceğimiz olan aracın plakasına kadar bütün bilgiler alındı. Kışla’nın önüne geldiğimizde, bizi karşılayacak olan Astsubayın adı, Tabur Komutanlığı’nda bize eşlik edecek olan Kurmay Albay’ın kim olduğu, iftar saatine kadar tabur komutanlığında sohbet edebileceğimiz, daha sonra ise kışladaki hangi güzergahı kullanarak yemekhaneye gideceğimiz, yemekhanede iftar yapacağımız ve bu sırada askerlerle sohbet edeceğimiz en sonunda ise çaylarımızı içip, programın biteceği birer birer planlanıp, bize iletildi ve bu şekilde kışlaya gidebildik. Her şey de planlandığı gibi oldu. Burada dikkat çeken bir nokta ise güvenlik amacıyla askeriyenin yeri navigasyon cihazlarında ve haritalarda gözükmüyordu. İnternette de herhangi bir şekilde askeriyenin açık adresi bulunmuyordu.
RAMAZAN NEDENİYLE AKŞAM YEMEĞİ İFTAR SAATİNE ALINDI
Bütün bunların yanı sıra askeriyeye girdiğimizde ise bizi bambaşka bir dünya karşılıyordu. Düzenli yerleştirilmiş binalar, temiz yollar ve yeşil alan dikkat çekiyordu. Askeriyede bize Kurmay Yarbay Cihan Eren (41) ve Yarbay Recep Yılmazlar (44) içten ve samimi bir şekilde eşlik etti. Gayet samimi bir sohbet ortamı oldu. Kışla hakkında gerekli bilgiler verdiler. İftar saatinin yaklaşmasıyla beraber yemekhanenin yolunu tuttuk. Bu arada askeriyede saat: 18.00’de olan akşam yemeği Ramazan nedeniyle iftar saatine alınmıştı.
HER ASKER KENDİSİNE AYRILAN YERE OTURDU
Bu sırada askerlerde yemekhanenin önünde sırasıyla içeriye giriyorlardı. Her asker, kendisine ayrılan ve duvardaki tabelada da yazılı olan masadaki yerine geçti. Benim için de, özel olarak bir yer ayrılmıştı. Yanımda Kurmay Yarbay Cihan Eren, karşımda Er Coşkun Ersöz (22), çaprazımda ise Er Ersagun Solak (24) oturdu. Ezanın okunmasıyla beraber yemekhanede bulunan 100’den fazla asker ayağa kalkarak, yemekhane sorumlusu olan rütbeli asker tarafından söylenen, “Tanrımıza hamdolsun” ve “Milletimiz var olsun” sözlerini tekrarladı. Daha sonra söylenecek olan “Afiyet olsun” sözünü de Cihan Eren’in büyük bir jestiyle ben söyledim. Askerler hep bir ağızdan yüksek sesle “Sağol” dedikten sonra yerlerine oturdu. Askerler dik bir şekilde yerlerinde oturuyorlardı.
ASKERİYEDEKİ İFTAR YEMEĞİ LEZZETLİYDİ
Askeriyedeki karavanada bizim kısmetimize ise hurma, ezogelin çorba, tas kebabı, karışık kızartma, kek ve gofret vardı. Askeriyede iftarı krom çelik tabak, kaşık ve bardaklarda yaptık. Yemekler askeriyenin kendi içerisinde, diyetisyenlerin kontrolünde yapılıyordu. Ekmekler katkısızdı ve yemekler lezzetliydi. Yemekhanede, duvarlara asılmış güller ve güzel yemek tabloları yer alıyordu. Yemekhanenin tam ortasında ise tavana asılmış, “Tanrımıza hamdolsun, Milletimiz var olsun” tabelası vardı.
Yemeğimizi yerken bir yandan da sohbet ediyorduk. Cihan Eren, 18 yıllık Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu olduğunu ve bu kışlada ilk yılı olduğunu söyledi. Bolu’dan gelen Er Coşun Ersöz de, tezkeresine 7 ay gibi bir süre kaldığını söyledi. Askerde Ramazanların güzel geçtiğini ifade eden Eren, hafta sonları evci izni aldığını ve bu sayede ailesiyle de iftar yapabildiğini söyledi. Ersöz, ilk defa askeriyede tanıştığı arkadaşları ile şimdi bir aile gibi olduklarını belirtti. Ersagun Solak ise evli ve bir çocuk sahibi olduğunu söyledi. Solak, askerde Ramazan’ın iyi geçtiğini kaydetti. İftardan sonra içilen çaylarla beraber programımızda sona erdi.
