Kılıçdaroğlu: Ortadoğu'yu halletmek için oylar Ekmeleddin'e!
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İzmir'de gündemi değerlendirdi. Daha önce İsrail TV'lerine çıkarak Türkiye'yi şikayet eden Kılıçdaroğlu, Gazze ve Ortadoğu'da yaşanan katliamlarla ilgili olarak sorunun çözümü için İhsanoğlu'a oy verilmesi gerektiğini söyledi.
Her fırsatta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, Türkiye'yi "Ortadoğu bataklığına" çekmekle eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ortadoğu ülkelerindeki karışıklıkların çözümü için kendilerine oy istedi.
İşte Kılıçdaroğlu'nın İzmir'de gerçekleştirdiği konuşmasından satırbaşları:
- Gazze'de yaşananlar yüreğimizi dağlamaktadır. Masum çocukların ölümüne üzülmekteyiz.
- Bir an önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin bu drama el koyması lazım. Sorumluluk büyük, ölen çocuklar, ölen kadınlar. Orantısız güç kullanılıyor, ağır silahlarla Gazze'ye gidiliyor, bunu kabul etmek mümkün değildir.
- Dış politikada Türkiye'yi ciddi bir açmaza sokmuşlardır. Türkiye'nin Ortadoğu'da sözü dinlenen başımızı vuracağımız devlet imajı ciddi bir yara almıştır.
- İç politikanın dış politikanın dili farklıdır. Dış politikada diplomasi dili denilen bir dil gelişmiştir. Dış politikayı iç politikaya malzeme ederseniz sonuçta açmazlarla karşı karşıya kalırsınız. Türkiye’nin yaşadığı temel sorun budur. Bütün komşulaırmızla dost olacaktık, komşumuz kalmadı.
- Libya'da Kaddafi öldürüldü, Kaddafi’nin öldürülmesini reddeden tek lider benim. Sayın Davutoğlu bavula paraları doldurdu koşa koşa Libya’ya gitti. Şimdi çağrı yapıyor Libya’daki tüm türkler Türkiye’ye dönsün diye. Her vatandaşımın sorgulamasını istiyorum.
- Her vatandaşımız bunu sorgulamalı, yarın sandığa gideceğiz.
- Mısır, çok önemli. İlişkilerimiz kopuk, hiç yok.
- Irak'ta kan gölü. Konsolosluğumuzdaki bütün çalışanlarımız rehin. O koskoca Türkiye cumhuriyeti bir terör örgütüne yalvarır hale neden gelmiştir. IŞİD'in eline kim silah vermiştir. Tırlarla Türkiye'den giden silahlar kimlere verilmiştir. Bunların hepsinin hesabı sorulacaktır.
- Şu anda Türkiye'nin 3 büyük kentte büyükelçisi yoktur. Tarihimizde ilk kez bu yoktur. Herkes bunu sormalıdır.
-Mahalle kabadayılığıyla bu sorunlar çözülmez. Kim dinliyor ki Erdoğan’ı? Hiçbir lider Erdoğan ile aynı fotoğraf karesi içine girmek istemiyor. Biz sadece Türkiye’nin değil pek çok ülkenin BM Güvenlik Konseyi’nde baskı kurmasını istiyoruz. İnsan hakları ihlalleri var. orantısız güç kullanarak Gazze’ye giriyorsanız, denizden çocukları öldürüyorsanız bu doğru değildir.
- Kalıcı barışın sağlanması için parlamentoda CHP olarak üzerimize düşeni yapacağız.
- Filistin halkına gerekli yardımların yapılması için her kanal açılmalıdır.
- Türkiye Ortadoğu'da barışı sağlayabilir mi? Evet sağlayabilir. Sözü geçen bir ülke olabilir mi? Evet olabilir. Bakın arkadaşlar bunu söylemeden geçemeyeceğim; bunun yolu Ortadoğu'da 57 ülkede görev almıştır, Filistin'de kalıcı barışı sağlamış İhsanoğlu'nu seçmektir.